Yellowstone National Park

 

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 4 oktober 2010) (Laatste bewerking: 17 juli 2017)

 

Onder Yellowstone National Park in de staat Wyoming (USA) bevindt zich een zogenaamde supervulkaan. Wetenschappers vrezen dat deze vulkaan binnen afzienbare tijd tot uitbarsting zal komen. Seismologen maken zich al geruime tijd grote zorgen over wat er in de bodem van dit park gebeurt. Op de bodem van het meer hebben geologen een uitstulping van 30 meter ontdekt. Ook bevindt er zich een zgn. caldeira onder het oppervlak. Een caldeira is een grote komvormige krater, gevormd door vulkanische activiteit waarvan wetenschappers zeggen dat hij ieder moment tot uitbarsting kan komen.

Een volledige uitbarsting van de supervulkaan zou catastrofaal zijn, niet alleen voor Amerika, maar voor de hele wereld. Honderden kubieke kilometers lava, rotsen en as zouden tot hoog in de atmosfeer worden geblazen. De as zou het grootste deel van het noordelijke halfrond enkele dagen lang in complete duisternis dompelen.Binnen 160 kilometer van de uitbarsting zou al het leven onmiddellijk worden gedood. Degenen die net buiten deze zone wonen, zoals de inwoners van Denver en Salt Lake City, wacht een nog veel wreder lot. Deze steden zouden wekenlang bekogeld worden met hete vulkanische as, stof en rotsblokken. Uiteindelijk zal vrijwel niemand dat overleven. Geschat wordt dat tot op zo’n 1000 kilometer afstand 90% van de bevolking zal omkomen.In een straal van 1600 kilometer zal alles door een minimaal 3 meter dikke laag as worden bedolven. Twee derde van de Verenigde Staten wordt in één klap onbewoonbaar. De vulkanische as zal het meeste drinkwater vergiftigen, waardoor het telen van gewassen bijna onmogelijk wordt.

De ondergrondse magmagrot is ongeveer 90 kilometer lang en 35 kilometer breed en bevat een geweldige vuurzee van miljarden kubieke meters gesmolten rots. Volgens de U.S. Geological Survey zijn er de afgelopen jaren in dit park duizenden bevingen geregistreerd. De grond wordt er heter en heter en is op sommige plaatsten opgelopen tussen de 70 en 200 graden Celsius. Alles is aan het afsterven, bomen, bloemen en planten. Het water in het meer in het park heeft op sommige plaatsen een temperatuur van 50 graden Celsius bereikt. Overal drijft dode vis, ook in de Yellowstone rivier.

 

Yellowstone park ’s werelds grootste supervulkaan

 

De hele omgeving is afgesloten voor het publiek. Mensen kunnen er niet meer normaal verkeren vanwege de zwavellucht die er hangt. Steeds opnieuw komen er verontrustende berichten naar buiten. Seismologen denken dat bij een uitbarsting een deel van het leven zal worden weggevaagd in een groot gebied in de staat Wyoming, maar ook in de aangrenzende staten Idaho en Montana. Sommige deskundigen geloven zelfs dat de klap zo groot zal zijn dat Amerika als wereldmacht tot het verleden zal behoren. Wetenschappers vrezen dat een zware uitbarsting in Yellowstonepark niet alleen catastrofaal zal zijn voor de wijde omtrek van het park, maar ook een 'vulkanische winter’ kan opleveren die op het gehele noordelijk halfrond nog jarenlang het leven zal ontwrichten. Kernwapens die in de omgeving van Yellostonepark lagen opgeslagen zijn naar het zuidoosten van Amerika verplaatst. Volgens het Pentagon gaat het om 50 nucleaire langeafstandsraketten in de staten Wyoming, Montana en North Dakota. Het gaat om staten die grenzen aan Yellowstone Park.

Zelfs vliegtuigen lopen het risico uit de lucht te worden geblazen. In het ergste scenario, zou de lava zo ver in de lucht spuwen dat er een giftige wolk zou ontstaan die duizenden kilometers ver zou drijven en maar liefst twee derde van de Verenigde Staten onbewoonbaar zou maken. Op 19 januari 2011 toonde National Geographic een video over de activiteit in de bodem van het Yellowstone National Park. Miljoenen mensen raken dakloos, gewassen worden vernietigd en watervoorraden worden volkomen onbruikbaar. Een uitbarsting van de vulkaan in Yellowstone park zou voor een knal zorgen die duizenden keer zo zwaar als die van de vulkaan St.Helens in de staat Washington op 18 mei 1980.

Bij de uitbarsting kwamen 57 personen om het leven en raakten 200 huizen, 47 bruggen, 24 km spoorweg en 300 km weg vernield. De uitbarsting werd voorafgegaan door een beving van 5,1 op de schaal van Richter waarbij de top van Mount St. Helens instortte en de berg 400 m lager werd. De hoeveelheid energie die vrijkwam bij de uitbarsting, was vergelijkbaar met vijfhonderdmaal de kracht van de atoombom op Hiroshima. Voordat de eigenlijke eruptie plaatsvond, steeg een enorme pliniaanse wolk uit de kratermond. Een gloedwolk met een temperatuur van rond de 500 graden Celsius, verwoestte alles op zijn weg naar beneden. Tot in de wijde omtrek werden de bomen platgegooid en de omgeving werd "gezandstraald" over een oppervlak van ca. 600 km². Onbeschermde personen werden binnen enkele tellen levend gekookt. In september 2004 begon de berg opnieuw te roken, maar een grote uitbarsting bleef achterwege.

Anchorage, de grootste stad van Alaska met zo'n 280.000 inwoners, wordt al enige tijd bedreigd door de uitbarsting van de vulkaan Mount Redoubt. Volgens geologen is er zoveel activiteit in de berg dat een uitbarsting mogelijk is. Het typische aan deze vulkaan is dat hij heel explosief kan uitbarsten en as tot 130 km hoog in de lucht kan spuwen 

Uitbarsting Mount Redoubt

 

Bij andere vulkanen gaat de uitbarsting gepaard met een langzame lavastroom op de flank van de berg. Omdat gas probeert te ontsnappen maar geblokkeerd zit in Mount Redoubt, komt er een immense druk in de vulkaan. Als de wind ongunstig staat bij een uitbarsting kan Anchorage een enorme aswolk over zich heen krijgen. Hoewel de vulkaan op zo'n 160 km ten zuidwesten van deze plaats ligt. In december 1989 begon een liefst vijf maanden durende uitbarsting van deze berg van 3.048 meter. Internationale vluchten werden verstoord en de hele streek werd bedekt met een dikke aslaag.

 

Wetenschappers schatten dat bij een zware uitbarsting in Yellowstonepark, 240 kubieke mijl vulkanische as kan worden uitgespuwd in de lucht, in principe voldoende om de helft van de VS te begraven in een dikke aslaag tot 1 meter! Volgens diverse experts is Yellowstone over tijd en kan elke dag uitbarsten en een grote verandering voor het hele menselijke ras betekenen. Daarnaast kunnen zich heftige bevingen van de aardkorst voordoen.

 

Er zijn diverse gebieden in Amerika waar de aarde voortdurend rommelt. Zo werden er in de staat Idaho in maart 2014 honderden kleine tot middelgrote aardbevingen geregistreerd. Geologen vragen zich bezorgd af of dit de voorbode is van een veel grotere aardbeving. De serie bevingen begon eind maart en de zwaarst geregistreerde tot nu toe bedraagt 4.9 op de schaal van Richter. Er is sprake van een “Red Alert”. Dit heeft betrekking op de Borah Peak Mountain, de hoogste berg in Idaho. Vandaag de dag staat de Borah Peak niet bekend als een vulkaan, hoewel dit in oude tijden wel het geval was. De Borah Peak en de gebieden in centraal Idaho maken echter wel onderdeel uit van wat men noemt de Internmountain Seismic Belt (ISB). Dit gebied strekt zich uit van het zuiden van Californië tot een groot deel van het westen van Noord Amerika, waaronder ook Yellowstone park.

Ook aan de noordwestkust van Noord Amerika dreigt een catastrofe. Volgens 55 Amerikaanse wetenschappers wordt het tijd de bevolking voor te bereiden op een komende zeer zware aardbeving van minimaal 9.0 op de schaal van Richter. De spanningen aan de noordwest kust van Amerika lopen letterlijk op. Het Amerikaanse continent lijkt meer dan ooit tot seismisch leven te komen. Op 25 april 2014 was er opnieuw een aardbeving voor de kust van Oregon met een kracht van 4.7 op de schaal van Richter op slechts 10 kilometer diepte in het gebied. Op zich geen zware beving, maar wel een bevestiging dat de spanningen langs wat men noemt de Cascadia Subduction zone oplopen. Deze breuklijn is één van de gevaarlijkste in Noord Amerika. De meest zware en vernietigende aardbevingen op aarde vinden meestal plaats in zogenaamde subduction zone’s. Gebieden, meestal voor de kust, waarbij de ene geologische plaat onder de andere schuift. De Cascadia Subduction zone is tot nu toe altijd vrij rustig geweest, iets wat wetenschappers eigenlijk een beetje verbaasde. Nu met de in hoog temp toenemende aardveranderingen is ook deze subduction zone opnieuw tot leven gekomen.

Begin 2014 kwamen op de Universiteit van Washington in Seattle 55 seismologen en andere wetenschappers bij elkaar om plannen op te stellen om de bevolking van de westkust van de VS zo goed mogelijk voor te bereiden op een zeer zware 9.0 aardbeving, die volgens hen absoluut gaat komen. Naast aardbevingswetenschappers namen ook ingenieurs, transportexperts, verzekeraars, sociale wetenschappers, oceanografen, tsunamispecialisten en rampenmanagers aan het project deel. De laatste jaren zijn er regelmatig aardbevingen in zogenaamde ‘Ring of Fire’, die met een lengte van circa 40.000 kilometer de hele Grote Oceaan tussen Nieuw Zeeland, Japan, Rusland, Alaska, de VS en Chili omspant.

Na een enorme serie van ruim 60 aardbevingen en aardschokken op vrijdag 16 juni 2017 in het Yellowstone park hebben diverse wetenschappers de vrees uitgesproken dat de supervulkaan in het gebied veel sneller kan uitbarsten dan tot nu toe werd gedacht, wellicht zelfs al binnen enkele jaren. De Amerikaanse autoriteiten blijken in 2014 een miljardencontract te hebben afgesloten Australië, Argentinië en Brazilië voor de opvang van miljoenen Amerikaanse vluchtelingen, mocht de supervulkaan inderdaad uitbarsten en een groot deel van het leven verwoesten. Het contract is afgesloten voor een pesriode van 10 jaar eindigende in 2024. Het overheidsplan voor een massale volksverhuizing werd opgesteld nadat wetenschappers hadden gewaarschuwd dat er een serieuze kans bestaat dat de supervulkaan al binnen 10 jaar uitbarst. De betrokken landen accepteerden een forse ‘verzekeringspremie’ van honderden miljarden dollars in de ruil voor de belofte om Amerikaanse vluchtelingen op te nemen, mocht de Yellowstone supervulkaan inderdaad binnen 10 jaar uitbarsten.

Terug naar: Inhoud