Wacht het Midden-Oosten een apocalyptische oorlog?

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 18 november 2019)

De voormalige IsraŽlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Michael Oren, schilderde in november 2019 met huiveringwekkende details wat de gevolgen zijn van een meerfronten oorlog tegen IsraŽl. Oren beschreef hoe een conflict tussen IsraŽl en Iran gemakkelijk uit de hand kan lopen. Als voorbeeld noemt hij de honderden aanvallen die IsraŽl heeft uitgevoerd op aan Iran gelieerde doelen in Libanon, SyriŽ en Irak. Een enkele misrekening tijdens een van die luchtaanvallen kan voor Iran reden zijn voor vergelding wat kan leiden tot een verwoestende oorlog, met raketten die op de Joodse staat neerregenen met gevolg enorme verwoestingen in IsraŽl en andere landen in de regio. Oren noemt de situatie alarmerend. Op 3 november 2019 kwam het IsraŽlische veiligheidskabinet voor de derde keer in een maand bijeen om de steeds ingewikkelder wordende veiligheidssituatie van IsraŽl te bespreken.

Michael Oren: Afbeelding overgenomen van Joods.nl

Voorafgaand aan de bijeenkomst zei demissionair premier Benyamin Netanyahu:ĎIsraŽl verkeert in een zeer gevoelige en onstabiele veiligheidsperiode op verschillende fronten maar wij zullen op alle fronten actie blijven ondernemen voor de veiligheid van de Staat IsraŽl, zowel openlijk als onzichtbaar, te land, ter zee en in de lucht.í

De deelnemers aan de vergadering meldden het erover eens te zijn dat het IsraŽlische leger zich moet concentreren op de dreiging die uit het noorden komt, maar dat zij ook de aanvallen uit Gaza niet zullen negeren. De conclusie van het veiligheidskabinet was verder dat Iran wordt gezien als de gevaarlijkste vijand van IsraŽl en dat de Joodse staat zich zal moeten voorbereiden op een meerfronten conflict. De genocidale Iraanse ayatollahs hebben hun macht inmiddels uitgebreid naar Irak, SyriŽ, Libanon, Jemen en Gaza waar de diverse terreurbendes door hen financieel en met wapens worden ondersteund.

IsraŽl bombardeert Iraanse stellingen in SyriŽ

Op de zondagavond van 17 november 2019 werden er door Iran vanuit het zuiden van SyriŽ vier raketten op IsraŽl afgevuurd. Het raketschild Iron Dome wist deze raketten te onderscheppen boven de Golanhoogten. Als reactie hierop nam de IsraŽlische luchtmacht (IAF) twee dagen later militaire installaties van het Syrische leger rond Damascus, en doelen van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), waaronder de centrale commandobasis op de internationale luchthaven van Damascus, onder vuur. De precisieaanvallen waren daarnaast gericht op observatieposten op het Syrische deel van de Golan hoogvlakte en wapendepots. Het Syrische leger reageerde door luchtafweerraketten op de IAF gevechtsvliegtuigen af te vuren, waarop ook deze luchtverdedigingbatterijen werden vernietigd.

De nieuwe IsraŽlische minister van Defensie, Naftali Bennett, zei op 20 november over de IsraŽlische aanvallen in SyriŽ: 'De regels zijn veranderd, iedereen die overdag de Staat IsraŽl aanvalt, zal 's nachts niet kunnen slapen. Zo was het vorige week en zo was het ook deze week. Onze boodschap aan Iran is duidelijk: waar u uw octopus-achtige giftige armen zult uitstrekken, zullen we ze afsnijden'. Rusland sprak zijn onvrede uit over de terugkerende aanvallen van Jeruzalem in het door oorlog verscheurde land. Volgens Moskou zou IsraŽl bij de aanval 40 kruisraketten hebben afgevuurd op doelen van het Syrische regime, evenals doelen van de Iraanse elite Al Quds-strijdmacht. Daarbij zouden 23 slachtoffers zijn gevallen waarvan 16 IraniŽrs.

Een IsraŽlische militaire topfunctionaris bevestigde later dat IsraŽl vanaf nu aanvallen in Iran kan uitvoeren als dat nodig is. IDF-woordvoerder Brig.Gen. Hidai Zilberman bevestigde eveneens, dat de spelregels in de oorlog tegen de Iraanse as zijn veranderd, nu Bennett minister van Defensie is. Iran blijkt zich zowel in Irak als in SyriŽ veel dieper verschanst te hebben dan aanvankelijk werd gedacht, en het wordt een existentiŽle bedreiging voor IsraŽl. Daarom heeft IsraŽl door de provocaties van Teheran inmiddels voldoende reden om aanvallen op Iraans grondgebied uit te voeren.

Om een idee te krijgen hoe diep Iran in Irak is geÔnfiltreerd blijkt uit een publicatie door The New York Times en The Intercept, informatie is op 700 pagina's interne Iraanse regerings≠documenten. De authentieke documenten - vaak geschreven door Iraanse inlichtingendiensten - laten zien dat de Iraanse infiltratie in Irak is begonnen na de Amerikaanse invasie in 2003. Het vacuŁm dat in Irak ontstond na de volledige terug≠trekking van het Amerikaanse leger in 2011, werd snel opgevuld, niet alleen door Islamitische Staat, maar ook door Iran, zo blijkt uit de documenten. De IraniŽrs infiltreerden langzaam in het politieke establishment en de inlichtingendiensten van Irak.Uit de documenten en telegrammen blijkt dat de Quds Strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) grote vooruitgang geboekt heeft bij het uitbreiden van de Iraanse invloed op de binnenlandse politiek in SyriŽ, Irak en Libanon. De Iraanse strijdkrachten controleren al zeven steden op de oostelijke oever van de rivier de Eufraat in de provincie Deir Ez-Zur, en zij hebben een strijdmacht van 4.500 strijders in het gebied, die de volledige controle hebben over militaire en burgerlijke zaken.

Volgens Oren bereid IsraŽl zich op het ergste voor en houdt er rekening mee dat de gevechten op elk moment kunnen uitbreken. Hij schilderde daarbij een zeer schrikbarend beeld van wat IsraŽl zou kunnen verwachten: ďIran heeft zich inmiddels genesteld in Irak, SyriŽ en in Libanon. Vanuit deze landen kunnen raketten heel IsraŽl onder vuur nemen met alle gevolgen vandien. Ook Hamas en trawanten zullen tegelijkertijd hun raketarsenaal op Zuid-IsraŽl lanceren. Hoewel IsraŽl beschikt over het antiraketsysteem 'Iron Dome' (IJzeren Koepel) en sinds een paar jaar ook over 'Davids Slinger' of 'Magic Wand' (Toverstaf), kunnen deze afweersystemen een aanval van misschien wel 4000 raketten per dag niet tegen houden met alle gevolgen van dien voor de IsraŽlische burgerbevolking. Iran zal zijn precisiegeleide kruisraketten richten op doelen zoals de Kiryah, het equivalent van het Pentagon, in Tel Aviv en op Ben Gurion International Airport en de havens waardoor het hele land van de buitenwereld zal worden afgesloten. Miljoenen IsraŽliís zullen zich genoodzaakt zien in schuilkelders door te brengen. Het hele land zal worden lamgelegd. IsraŽl zal ongetwijfeld massaal wraak nemen op Libanon om Hezbollah volledig te elimineren en zal niet aarzelen Iran onder vuur te nemen.

Tijdens een conferentie over veiligheid in Tel Aviv op 29 januari 2014, waarschuwde de IsraŽlische Maj.-Gen. Aviv Kochavi toen al dat IsraŽl bedreigd wordt door 170.000 raketten en andere projectielen. 'We zijn aan alle kanten omringd door actieve vijanden en zien dat hun wapenarsenaal steeds groter wordt en dat daardoor het gevaar voor IsraŽls grote steden toeneemt'.Die aantallen zijn sindsdien alleen maar toegenomen. Volgens Uzi Rubin, de voormalige leider van het Chetz-raketafweerprogramma, wordt IsraŽl tegenwoordig door ongeveer 1000 lange afstandsraketten met elk 500 kilo explosieven bedreigd.

IsraŽls raketafweer systeem ĎIron Domeí(IJzeren koepel)

De religieusfascistische organisatie Hezbollah in Libanon bezit naar schatting 60.000 inzetbare raketten. Hieronder bevinden zich duizenden Katjoesja raketten waarvan sommige een bereik hebben van 70 kilometer. Enkele duizenden raketten zouden Tel Aviv en Jeruzalem kunnen bereiken, een paar honderd zelfs de woestijnstad Be'er Sheva. Hezbollah heeft met hulp van Iran drie versterkte linies gebouwd die lopen van de Middellandse zee tot de berg Hermon, parallel aan de Libanees-IsraŽlische frontlijn. In deze linie staan naar schatting 30.000 raketten compleet met lanceerinrichtingen opgesteld. Dankzij de aanvoer uit Iran en SyriŽ heeft Hezbollah nu de beschikking over het op twee na grootste operationele arsenaal aan raketten in het Midden Oosten.

De terreurbeweging Hamas en de islamitische Jihad-beweging beschikken naar schatting over 12.000 raketten waaronder Qassam-of Grad raketten die een strook van 25 kilometer in het zuiden van IsraŽl kunnen treffen en zodoende een bedreiging vormen voor onder meer plaatsen als Ashdod (200.000 bewoners), Ashkelon (113.000 bewoners) en Gan Yavne (19.000 bewoners). Bij aanvallen uit de Gazastrook liggen tussen het alarmsignaal en de inslag slechts een paar seconden.

Inmiddels heeft Hamas ook testen uitgevoerd met de M-75 raket, die Tel Aviv en Jeruzalem kan bereiken. Het gaat deze islamitische doodscultuur maar om ťťn ding: oorlog en terreur tot de staat Israel vernietigd is en alle Joden zijn gedood. Om dit te bereiken wordt geen enkel middel geschuwd. Hamas en trawanten roepen met regelmaat op dat Israel van de kaart moet worden geveegd, en dat alle Joden dienen te worden uitgeroeid. Om dat kracht bij te zetten worden er met regelmaat raketten en mortieren op IsraŽlische burgerdoelen afgevuurd.

Dat was ook het geval op dinsdagochtend 13 november. Het luchtalarm klonk in diverse delen van het land waaronder in Solon en Tel Aviv, terwijl raketten neerkwamen op IsraŽlische gemeenschappen langs de grens met Gaza. Scholen, winkelcentra, kantoorgebouwen en andere openbare gelegenheden werden gesloten, net als enkele snelwegen dichter bij de Gazastrook. Veel IsraŽli's ontvingen via WhatsApp berichten om niet naar hun werk te komen en kregen het advies in de buurt van een schuilkelder te blijven. De laatste telling is dat er 450 raketten zijn afgevuurd waarbij tientallen mensen licht gewond zijn geraakt. Twee automobilisten wisten nauwelijks aan een raketinslag te ontsnappen. 90% van de afgevuurde rakketen werd onderschept door het antiraketsysteem Iron Dome. Ongeveer 60% kwam terecht in open veld. Volgens de terreurbeweging Islamitische Jihad, dat wordt gesteund door het terreurbewind in Iran, waren de raketaanvallen een reactie op de dood van ťťn van hun leiders Bahaa Abu al-Ata.

In de nacht van maandag 11 november werd deze terreurleider in Gaza gedood door een IsraŽlische bom. Hij werd beschouwd als een van de meest radicale terroristen in Gaza en was volgens het IsraŽlische leger verantwoordelijk voor honderden terreuraanslagen waaronder sluipschutteraanvallen op IsraŽlische soldaten en het gebruik van drone-vliegtuigen gewapend met explosieven tegen IsraŽliŽrs burgers en soldaten. IsraŽlische functionarissen bestempelden hem als een 'tikkende bom'.

Terreurleider Bahaa Abu al-Ata.

De Ballistische raketten van terreurstaat Iran

De bedreigingen van de genocidale ayatollahs aan het adres van IsraŽl worden steeds brutaler. Iran beschikt over ongeveer 500 ballistische raketten met een bereik van 1300 km. Deze zogeheten Shihab raketten hebben vanaf de lanceerinstallaties in Iran ongeveer tien minuten nodig om hun doelen in IsraŽl te bereiken en kunnen bommen van 1000 kilo vervoeren. IsraŽlische experts gaan ervan uit dat Iran met de Shihab raket ook atomaire springladingen transporteren kan. IsraŽlische defensiespecialisten kijken daarom met zorg naar de ontwikkelingen in Iran. Ook bouwt Teheran met hulp van Rusland aan een raket met een bereik van zelfs 5000 kilometer.

Ook heeft Iran het bestaan van honderden tunnels onthuld met rijen ballistische raketten. Dat maakt nog eens goed duidelijk dat de Ayatollahs zich overduidelijk voorbereiden op een toekomstige agressieve aanvalsoorlog, waarbij Saudi-ArabiŽ en IsraŽl ongetwijfeld de belangrijkste doelwitten zullen zijn. Generaal Hossein Salami verklaarde dat Iran honderden tunnels bezit die vol staan met raketten klaar om het Iraanse volk te beschermen.

Tunnels met rijen raketten.

Ook zijn er in 2016 beelden verschenen van een Iraanse Ďraketstadí, die werd ingewijd door de voorzitter van het Iraanse parlement Ali Larijani. Hier worden een nieuwe generatie Emad ballistische raketten in opgeslagen die in staat zijn kernkoppen te vervoeren. Volgens generaal Hajizadeh beschikt zijn land over tal van dit soort Ďgeheimeí installaties, die over het hele land verspreid zijn.

Mocht er inderdaad een oorlog uitbreken dan zal de reactie van de Verenigde Staten voor IsraŽl van cruciaal belang zijn, in termen van militaire ondersteuning. Het is echter bepaald niet zeker of Donald Trump IsraŽl terzijde zal staan.De VS hebben historisch gezien de Joodse staat immer in de steek gelaten. IsraŽl denkt een goede relatie met de Trump-administratie te onderhouden, maar of hij inderdaad militaire steun zal leveren is bepaald niet zeker. Hij heeft een nieuw oorlogsgebied in SyriŽ gecreŽerd, toen hij, na een telefoontje met de genocidale Turkse leider Recep Tayyip Erdoğan, zijn zegen gaf aan een nieuwe Turkse inval in SyriŽ. De Ďsultaní wachtte met de invasie totdat Trump de opdracht gaf tot de onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse speciale troepen. Erdogan noemt de Koerdische YPG-militie een 'terroristische organisatie'. Trump gelooft hem blijkbaar, want hij beweerde ten onrechte in een tweet, dat de Syrische Koerden Turkije al decennia lang terroriseren. Erdoğan: ĎWe zullen de hoofden van de Koerden verpletteren!í

 

De genocidale Turkse leider Recep Tayyip Erdoğan

 

Hij voegde onmiddellijk de daad bij het woord want na de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, begon hij met luchtaanvallen op de Koerden en begonnen de door Turkije betaalde islamitische groepen (de zogenaamde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) met het uitvoeren van etnische zuiveringen tegen de Koerden. Zij doen niets onder voor de slachters van ISIS want er is inmiddels sprake van ernstige mensenrechtenschendingen en strandrechtelijke executies van Koerdische strijders en burgers.

 

De Koerden zijn in de steek gelaten en weerloos tegen de Turkse invasie achtergelaten. Juist de Koerden hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vernietiging van het Kalifaat. Trump beweerde later dat de VS meer dan genoeg hadden gedaan voor de Koerden en beschuldigde hen er zelfs van dat ze het Amerikaanse leger niet hadden geholpen tijdens de invasie in NormandiŽ in 1944, toen de geallieerde strijdkrachten in Frankrijk landden om af te rekenen met Hitlers leger.

Dat Trump de Koerden in de steek heeft gelaten, maakt de IsraŽliís bezorgd. Het verhuizen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en de erkenning van soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte zijn natuurlijk het vermelden waard, maar de vraag is of zij hem wel kunnen vertrouwen. Vooral Trumps poging om de Iraanse president Hassan Rouhani te spreken te krijgen, om een eventuele oorlog af te wenden, is een teken aan de wand voor IsraŽl.

IsraŽlische deskundigen, die vertrouwd zijn met de strategische situatie in het Midden-Oosten en de vele veiligheidsuitdagingen van IsraŽl, spraken hun ontsteltenis uit over het besluit van Trump om zijn troepen uit SyriŽ terug te trekken en zeiden dat IsraŽl niemand heeft om op te vertrouwen, bij de bedreigingen waarmee het te maken heeft. Majoor-generaal (res) Amos Gilad, de voormalige directeur van de militaire inlichtingendienst van de IDF, zei dat de Koerden 'op de meest meedogenloze manier in de steek zijn gelaten' en dat IsraŽl zich ernstige zorgen zou moeten maken.

Volgens Amos Gilad heeft het Midden-Oosten beleid van Trump een negatieve invloed gehad op IsraŽl, en hij bekritiseerde scherp de inactiviteit van Trump bij de recente agressieve acties van Iran tegen Saoedi-ArabiŽ, waarbij in september 2019 vitale olie-installaties door Iraanse drones en kruisraketten werden gebombardeerd. 'Zijn beleid van niet-reageren wanneer Iran Saoedi-Arabische oliefaciliteiten aanvalt of wanneer Iran een Amerikaanse drone neerschiet, straalt zwakte uit. Dat is slecht voor IsraŽl, aangezien de Amerikaanse afschrikking tevens de IsraŽlische afschrikking is,' zei Gilad voor de IsraŽlische radio.

Majoor-generaal (res) Amiram Levin, de voormalige commandant van het Noordelijk Commando van de IDF, was het daarmee eens, en hij beweerde zelfs dat Trump geen vriend is van IsraŽl. 'Al twee jaar waarschuw ik dat het IsraŽlische beleid gebaseerd is op de onjuiste veronderstelling dat Trump de grote vriend is. Het wordt tijd dat IsraŽl begrijpt dat zolang Trump aan de macht is, IsraŽl niemand heeft om op te vertrouwen', zei Levin tegen The Middle East Eye.

Netanyahu scheen ondertussen begrepen te hebben, dat IsraŽl niet op de Amerikaanse president kan vertrouwen voor de algemene veiligheidssituatie. Tijdens een toespraak bij de herdenkingsdienst voor de soldaten, die in de Yom Kippoer≠oorlog zijn gedood, in de Herzl Memorial Hall in Jeruzalem, zweeg hij over de situatie in SyriŽ, maar bracht hij ook dezelfde boodschap over als Levin en Gilad: 'We onthouden altijd de basisregel die ons leidt en passen deze toe: IsraŽl zal zichzelf verdedigen, op zichzelf, tegen elke dreiging.í

Iedere dag lijken de gevaren voor IsraŽls veiligheid toe te nemen. Diverse militaire deskundigen geloven dat een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten onafwendbaar is geworden. De acties en uitspraken van IsraŽls vijanden doen vermoeden dat ze een nieuwe poging zullen doen IsraŽl een vernietigende slag toe te brengen. De wereld haat dit land! Men haat de bevolking! Men haat de God van IsraŽl!

Voormalig minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwde dagen geleden dat IsraŽl zich in een noodsituatie bevindt te midden van verhoogde spanningen en een algemene dreiging van een aanval door Iran.

Franklin ter Horst