Uit het nieuws 19-04-2021 (bijgewerkt op 01-05-2021)

Door: Franklin ter Horst To translate my newsletter into different languages, click here

Kan het conflict tussen Rusland en de Oekraïne tot een Derde Wereldoorlog leiden? (deel 2)  

Inmiddels heeft het Oekraïense leger het vuur geopend op Luhansk. Op 9 april zei de woordvoerder van Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, tegen verslaggevers dat er een reeks zorgwekkende escalaties hebben plaatsgevonden tussen Oekraïnse troepen en separatistische militanten in de Donbass die worden gesteund door Moskou. De stafchef van het Oekraïense leger kondigde aan dat de pro-Russische separatisten in de Donbass met een kolossale aanval zullen worden vernietigd. Bij zware artillerie beschietingen zijn een onbekend aantal burgers omgekomen. Pro-Russische milities in Luhansk hebben het vuur beantwoord en bij Donetsk staat het Oekraïense leger eveneens klaar voor een offensief. Oekraïne heeft zo’n 110.000 troepen bij Luhansk en Donetsk (de Donbass) samengetrokken, plus nog eens 450 tanks en 800 stuks artillerie. De NAVO heeft in de landen rondom Oekraïne nog eens 40.000 man klaarstaan. Daar tegenover staan over een front van 1000 kilometer lengte zo’n 150.000 tot 200.000 Russische troepen, 1300 tanks, 1300 stuks artillerie, 380 meervoudige raketwerpers, 300 gevechtsvliegtuigen en -bommenwerpers, 3700 drones, 280 helikopters, 26 schepen en 4000+ pantservoertuigen.

Rusland heeft de NAVO gewaarschuwd om Oekraïne niet militair te hulp te schieten, omdat dan ‘een beangstigende escalatie’ dreigt. Peskov noemde "de situatie aan de contactlijn in Oekraïne buitengewoon onstabiel en voegde toe dat een dergelijke uitbraak een bedreiging zou kunnen gaan vormen voor de veiligheid van Rusland, en dat er overwogen wordt maatregelen te nemen om dat te voorkomen.” Dmitry Kozak, een andere woordvoerder zei dat Rusland gedwongen zou kunnen worden de inwoners van de Donbass-regio te beschermen als Kiev een grootschalig offensief zou lanceren op de afgescheiden republieken Donetsk en Lugansk. “Alles hangt af van de omvang van de gevechten.” Op 13 april kondigde Moskou aan dat er twee detachementen van het Russische leger, samen met drie luchtlandingeenheden, klaar staan om in actie te komen als de spanningen met het Westen escaleren tot volledige gevechten. De Amerikaanse president Jo Biden heeft zijn Oekraïense collega Zelensky nogmaals beloofd hem bij te zullen staan tegen ‘de Russische agressie’, en het land ‘nooit in de steek te zullen laten’. Daarnaast heeft hij de nationale noodtoestand uitgeroepen– zogenaamd om de “Russische bedreiging” het hoofd te kunnen bieden.Klik ook hier voor “US on the brink of War”.

 

Inmiddels zijn een tweetal Amerikaanse oorlogsschepen via de Bosporus in de Zwarte Zee aangekomen voor de zuidkust van Rusland in een beweging die algemeen wordt gezien als een blijk van steun voor de Oekraïne. Het gaat om de USS Roosevelt een torpedobootjager uit de Arleigh Burke-klasse, en de USS Donald Cook, een geleide raketvernietiger. Na de Amerikaanse marineoefeningen in de Zwarte Zee in februari 2021 waarschuwde het Kremlin de Amerikaanse marineschepen in de Zwarte Zee te zullen vernietigen indien ze worden ingezet bij een eventuele militaire aanval van de Oekraïne op onder meer De Krim en dat dit tot een ramp zouden kunnen leiden. Rusland noemt de aanwezigheid van de Amerikaanse oorlogsschepen een ernstige provocatie en is als reactie daarop begonnen met oefeningen in de Zwarte Zee.

 

Amerikaans oorlogsschip in de Bosporus op weg naar de Zwarte

Om de druk op Rusland verder op te voeren zijn twee Amerikaanse strategische B-1 bommenwerpers vanuit de VS rechtstreeks richting Rusland gevlogen, tot boven de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije, vanwaar de toestellen kruisraketten hadden kunnen lanceren op Russische doelen. De bommenwerpers keerden deze keer weer terug, maar de spanningen om Oekraïne dreigen snel te escaleren.

Valery Gerasimov, de Russische top-generaal van de generale staf van Vladimir Poetin, waarschuwde in december 2019 al dat het Westen zich voorbereidt op een "grootschalig militair conflict" en sprak zelfs van een Derde Wereldoorlog. Inmiddels hebben zowel de NAVO als Rusland tonnen militair materieel naar het conflict gebied gestuurd. Ook in de Baltische landen en Polen, de Zwarte Zee en de Baltische Zee neemt de militaire activiteit toe.

Volgens Andriy Parubiy, voorzitter van de nationale Veiligheidsraad van Oekraïne, zouden zich inmiddels bijna 100.000 Russische troepen hebben verzameld aan de Oekraïense grens.

 

germany-merkel-warns-putin-russian-troops-on-ukraine-border-april-2021-world-war-threeDe schattingen zijn echter veel hoger dan de Amerikaanse militaire schattingen. Ambtenaren van het Pentagon hebben eerder gezegd dat meer dan 20.000 Russische troepen - inclusief luchtlandingeenheden en gepantserde voertuigen - langs de grens met Oekraïne zijn gestationeerd, een strijdmacht die groot genoeg is om de controle over de oostelijke regio te grijpen. Parubiy: “Deze Russische troepen bevinden zich niet alleen in De Krim, maar ook langs alle Oekraïense grenzen. Ze zijn in het zuiden, ze zijn in het oosten en in het noorden '', zei hij. Kiev vreest een mogelijke inval in het oosten van het land, zei hij tegen de Atlantische Raad, een denktank in Washington.

 

Militaire provocaties rond de Nord Stream 2 pijpleiding

 

Een andere dreiging van de kant van het Westen is dat Oorlogsschepen en onderzeeërs de zone van de Nord Stream 2-pijpleiding zijn binnengegaan, waar de laatste hand wordt gelegd aan de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, die voor 95% gereed is. De exploitant van de gaspijpleiding heeft geweigerd te stoppen met de aanleg na Amerikaanse dreiging met sancties tegen de aannemers. De exploitant meldt een toegenomen "provocerende" activiteit van oorlogsschepen vliegtuigen en helikopters in het gebied, evenals civiele schepen van andere landen. Om de pijplijn te beschermen is er een veiligheidszone van 2,4 km rond de locatie aangelegd waar boten die niet bij de constructie zijn betrokken, niet mogen komen. Toch worden er regelmatig militaire schepen, zoals een niet-geïdentificeerde onderzeeër in de buurt gezien en cirkelt er regelmatig op lage hoogte een Pools anti-onderzeeërvliegtuig boven het gebied.

 

Volgens een Russische woordvoerder gaat het om geplande en voorbereide provocaties om het economische project te belemmeren. Nord Stream 2 zal Duitsland via de Oostzee rechtstreeks met Rusland verbinden. Het is bedoeld om de energiezekerheid van Berlijn te beschermen en het minder afhankelijk te maken van derde landen om gas door te voeren, waardoor ook de prijzen worden verlaagd. Een groot deel van de energie van de Europese Unie komt via Oekraïne uit Rusland en Kiev ontvangt forse vergoedingen voor het gebruik van pijpleidingen. Washington heeft voortdurend bezwaar gemaakt tegen het project, en beweert dat het een bedreiging vormt voor de energiezekerheid van Europa.

 

Diverse militaire deskundigen waren van mening dat na beëindiging van de 2e Wereldoorlog, nooit meer een dergelijk drama zou plaatsvinden, maar de meningen zijn inmiddels drastisch veranderd. Zo is de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog bij 81% van alle conflicten in de wereld militair betrokken geweest. ‘Wij kwamen, wij zagen, hij stierf,’ lachte Hillary Clinton de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken onder oorlogspresident Barack Hussein Obama na de door Washington geleide aanval op het Libië van Moeammer Gadhaffi. Het stabielste en een van de meest welvarende landen van Afrika werd in korte tijd in een puinhoop veranderd en door steun aan islamitische terreurgroepen in totale chaos gestort, omdat Gadhaffi weigerde te buigen voor het Amerikaanse oliedollar dictaat.

 

De toonzetting door de Verenigde Staten en Europa (NAVO) richting Rusland onder leiding van Poetin is dreigend en oorlogszuchtig. Biden was nog maar amper president, of hij noemde Poetin een ‘killer zonder ziel’ en zelfs  een moordenaar. Het Pentagon heeft in juni 2015 de ‘Nationale Militaire Strategie van de Verenigde Staten’ gepubliceerd. Hierin vormen niet langer de terroristen de grootste bedreiging voor Amerika en zijn bondgenoten, maar Rusland, en daarnaast overigens alle andere landen die niet willen buigen voor de eisen van Washington. Ook de huidige president Jo Biden focust zich op met name Rusland en China. Rusland is echter met afstand het voornaamste doelwit. Wanneer wij de diverse leiders in het Westen, en de mainstream media moeten geloven is Rusland de agressor maar in werkelijkheid is de expansiedrift van de VS de oorzaak.

 

Amerikaanse militaire basis wereldwijd

 

De Verenigde Staten kennen zich het recht toe preventieve aanvallen te lanceren tegen landen met "vijandige bedoelingen.” Begin oktober 2016 waarschuwde generaal Mark Milley, stafchef van het leger voor de ‘totale vernietiging’ van alle vijanden die de VS in de weg staan, waarbij hij Rusland, China, Iran en Noord Korea bij name noemde. ‘Vergis jullie niet: Wij zullen jullie stoppen en jullie harder raken dan ooit tevoren.’

 

Het volgende grote conflict zal volgens hem ‘zeer dodelijk zijn, erger dan ons leger ooit heeft meegemaakt, althans niet sinds de Tweede Wereldoorlog.’ Hij voegde daaraan toe dat deze nieuwe (wereld)oorlog ook ‘in zeer dichtbevolkte gebieden’ uitgevochten zal worden. ‘Vergeet niet dat wij nu de capaciteit hebben en zullen behouden om razendsnel toe te slaan. Wij zullen iedere vijand vernietigen, waar en wanneer dan ook.’ Milley maakte tevens duidelijk wat het toekomstige strijdtoneel van de Derde Wereldoorlog zal zijn door een Russische official te citeren: ‘Rusland kan nu een conventionele oorlog in Europa voeren, en winnen.’

 

Een mogendheid wordt als vijandig beschouwd zodra ze zich niet onvoorwaardelijk onderwerpt aan de dictaten van Washington zoals gebeurd is in Libië en Syrië en thans het geval is met Rusland. Het is verontrustend te zien hoe het westen bezig is Rusland in een hoek te duwen. De zogenaamde 'revolutie' in Oekraïne was niets anders dan een door het Westen georganiseerde en door de NAVO gesteunde fascistische coup om het land te annexeren en binnen de Westerse invloedssfeer te brengen. Het begon allemaal met het door Washington geregisseerde omverwerpen van de democratisch gekozen regering en het vervangen daarvan door een stel geselecteerde lakeien. Toen is het zaad gezaaid voor een toekomstige confrontatie met Rusland. De Oekraïne wordt als springplank gebruikt richting Moskou. Jo Biden is de geschikte persoon om het vuurtje verder op te stoken.

De Russische leiders kijken daarom terecht met steeds meer wantrouwen naar het westen. Het lijkt er op dat zowel Washington als Brussel er geen enkel belang bij hebben om tot een oplossing te komen met de Russische regering. Ze waarschuwen Rusland niet de vergissing te maken een oorlog met de Oekraïne te forceren terwijl ze zelf op een oorlog uit lijken te zijn. Dat is de situatie wat er nu staat te gebeuren. Rusland is niet van plan langer rustig toe te kijken hoe de Oekraïne met hulp van de NAVO bezig is met een enorme troepenopbouw in het oosten van het land en richting De Krim. De Russische leider Poetin is druk bezig tegenmaatregelen te nemen. Het lijkt er op dat het westen met hun arrogantie een grens hebben overschreden die ernstige gevolgen kan hebben want Poetin is de expansiedrift van het Westen meer dan zat en spreekt van een  “extreem gevaarlijke situatie” waarin niemand meer veilig is. Poetin beschuldigd de Verenigde Staten ervan haar grenzen op bijna elk terrein te hebben overschreden. “De éénpolige wereld van de VS heeft oorlog, verwoesting en onveiligheid gebracht”, aldus Poetin.

De Russen beschikken inmiddels over hypermoderne raketten waaronder de hypersonische Mach-10 Kinzhal raket. Verondersteld wordt dat de bestaande anti-raket defensie van de Amerikaanse marine, niet in staat moet worden geacht deze raket neer te schieten, zelfs al zou die al worden gedetecteerd. De Kinzhal heeft een bereik van 2000 kilometer en kan vanaf een afstand van 1000 kilometer zelfs onder slechte weersomstandigheden een aanval op een doelwit tot in de perfectie uitvoeren. Daarmee werd de grootste nachtmerrie van de NAVO werkelijkheid. 

In 2020 zijn ook de Russische S-500 en S-350 Vityaz operationeel geworden. Daarmee kunnen Navo-Awacs van grote afstand worden vernietigd, en mogelijk zelfs hypersonische (niet-ballistische) raketten. Er bestaat geen gelijkwaardigheid tussen Rusland en de VS op terreinen zoals luchtafweer, hypersonische wapens, en in het algemeen de ontwikkeling van raketten, om maar een paar zaken te noemen. Het tijdperk dat de NAVO superieur was, en Amerika vrijwel onkwetsbaar, lijkt definitief voorbij. Toch blijft het Westen/NAVO Rusland irriteren met machtsvertoon. Russische militaire kopstukken sluiten daarom een oorlog met de VS niet langer uit.

 

De Verenigde Staten en Europa krijgen ook regelmatig bezoek van Russische bommenwerpers van het type Tu-95 Bear elk bewapend met zes nucleaire kruisraketten die vanaf grote afstand kunnen worden afgevuurd. Volgens een Russische militaire woordvoerder maken dit soort acties deel uit van ‘simulatieaanvallen op de vijand’.

 

Russische nucleaire bommenwerper, bewapend met zes nucleaire kruisraketten.

Volgens de Russische Gen. Nikolai Makarov chef van de Generale Staf  ‘kunnen locale en regionale omstandigheden leiden tot conflicten die tot een wereldwijde oorlog kunnen escaleren waarbij het gebruik van nucleaire wapens niet uitgesloten moet worden.’ Zo wijst hij op de expansiedrift van de NAVO richting het oosten waardoor de kans op een confrontatie scherp is toegenomen. Dat is nu bijzonder actueel i.v.m. de crisis in de Oekraïne. Sergei Arutonov, hoofdredacteur van het Russische weekblad “Novij Den”, (bron verdwenen) zei in een interview:“We zouden spoedig te maken kunnen krijgen met een echte oorlog wanneer zich een groot aantal Amerikaanse soldaten en wapens in de Oekraïne bevinden.” De ontwikkelingen in Oekraïne, rond de Krim, zijn uiterst gevaarlijk en zorgwekkend.

 

De Britse (oud) generaal sir Richard Shirreff, tot 2014 de vicecommandant van de NAVO in Europa, schrijft in het boek “War with Russia” dat het ‘zeer goed mogelijk is’ dat er een kernoorlog met Rusland uitbreekt. De Amerikanen willen Rusland uit de weg ruimen, omdat het land de machtigste blokkade vormt voor hun wereldwijde hegemonie, hun ‘Nieuwe Wereld Orde’. Om dat doel te bereiken is Washington bereid om Europa volledig in de as te laten leggen, aldus Shirreff.

Generaal Thierry Burkhard, hoofd van het Franse leger, waarschuwt in een document van de Generale Staf dat Frankrijk voorbereidingen treft voor ‘de terugkeer van een groot gewapend conflict’ in Europa. ‘Er is een 100% waarschijnlijkheid’ voor een ‘grote militaire verwikkeling’ waardoor ‘de samenleving voorbereid moet zijn voor een aantal slachtoffers dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is gezien.’Rusland wordt als belangrijkste potentiële vijand aangeduid, gevolgd door Turkije. Halverwege maart stuurde Frankrijk 160 pantserwagens en 300 troepen naar Estland als bijdrage aan de NAVO strijdgroepen die in Polen en de Baltische staten zijn gestationeerd. Frankrijk en Turkije liggen al tijden met elkaar in de clinch over de toenemende Turkse militaire bemoeienissen in Libië. Verder wordt verwacht dat het komende militaire conflict zich ook buiten Europa (Midden Oosten en Noord Afrika) zal afspelen.

Volgens de onafhankelijke Russische defensiespecialist Pavel Felgenhauer heeft het conflict de potentie om te escaleren in een Europese oorlog, mogelijk zelfs een wereldoorlog. “De dreigingen nemen toe, en snel. Weinig wordt openlijk besproken in de pers, maar we zien zeer slechte signalen,” zei hij in gesprek met de Russische nieuwssite Rosbalt. Felgenhauer vermoedt dat ‘de knoop al is doorgehakt’ en wees erop dat Rusland begin mei een grote militaire parade houdt op het Rode Plein in Moskou om de overwinning op nazi-Duitsland te herdenken. “Het is duidelijk dat er een grote operatie wordt voorbereid,” zei Felgenhauer.

Simulatie uitzending over incident tussen Russische en NAVO-oorlogsschepen

 5 jaar geleden maakte de BBC een halfuur durende simulatie-uitzending over een incident tussen Russische en NAVO-oorlogsschepen in de wateren nabij Turkije dat escaleert tot een nucleaire oorlog.

In de uitzending was te zien dat enkele Russische gevechtsvliegtuigen door een NAVO-oorlogsschip werden neergeschoten. Daarna vonden er beschietingen plaats tussen Russische en NAVO- oorlogsschepen, waarbij één Russisch oorlogsschip tot zinken werd gebracht. Hierop escaleert de situatie verder en valt Rusland Letland en Estland binnen, en breken er overal gevechten uit. De Russen vallen na verloop van tijd ook Polen binnen.

Vervolgens worden er almaar meer zwaardere wapens gebruikt. Uiteindelijk wordt een atoombom op de Russische stad Kaliningrad gegooid, waarna Rusland reageert met een reeks atoombommen op Europa. De  eerste atoombom wordt op het Duitse Frankfurt gegooid. De simulatie-uitzending eindigt met een nooduitzending en een waarschuwing voor een nucleaire aanval met de dringende oproep om een schuilkelder op te zoeken. Dan worden de steden opgesomd die zullen worden getroffen, en wordt het scherm zwart.

 

Een duidelijk teken dat de Amerikaanse regering aanstuurd op een oorlog met Rusland, is dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken alle Amerikaanse burgers heeft opgeroepen Rusland voor 15 juni te verlaten. Tevens zullen er vanaf 12 mei geen verzoeken meer worden ingewilligd van Russen die van plan zijn de Verenigde Staten te bezoeken. Het lijkt er dus daadwerkelijk op dat een oorlog tussen de VS en Rusland aanstaande is.

Intussen heeft Poetin een decreet ondertekend waarin naar schatting tussen de 2 en de 2,5 miljoen reservisten worden opgeroepen voor een militaire training. Tevens is sinds 1 april in zowel Oekraïne als Rusland de rekrutering van nieuwe strijdkrachten aan de gang. Dat een oorlog aanstaande is lijkt ook bevestigd te worden door een door de burgemeester van de Russische stad Tsjerepovets uitgevaardigde verordening om locaties aan te wijzen waar ten tijde van oorlog slachtoffers moeten worden begraven. Waarom zou een stad diep in Rusland een dergelijke maatregel nemen, anders dan dat het Kremlin zich inderdaad serieus voorbereidt op een oorlog met het Westen?

 

Franklin ter Horst

Klik hier om u af te melden voor mijn nieuwsbrief

Terug naar: Inhoud