Uit het nieuws 17-02-2020

Door: Franklin ter Horst

2019 was één van de bloedigste jaren voor Christenen wereldwijd en in het begin van 2020 is het niet anders.

Er is sprake van een gruwelijke oorlog tegen christenen in Afrika "massaal van omvang en gruwelijk in wreedheid". Het is niet alleen Boko-Haram en ISIS die een barbaarse oorlog tegen de christenen in Nigeria voeren, maar ook de islamitische Fulani ‘herders’ in Nigeria, voeren een brutale campagne om het land te bevrijden van niet-moslims. De reguliere media negeert deze door moslims gepleegde moordpartijen. 

Daar waar de Nederlandse media niet genoeg konden benadrukken dat de aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland op 15 maart 2019, het werk was geweest van een ‘rechtse extremist’ die 51 ‘weerloze moslims’ had vermoord, was er geen enkele melding te vinden van een gruwelijke slachtpartij op christenen in Nigeria. Het is het bekende verhaal: “zodra er ergens een aanslag op moslims plaatsvindt, zien wij schreeuwende voorpagina’s van kranten en zijn de journaals hierover niet van de buis. Maar moordpartijen op christenen halen het nieuws niet of nauwelijks. Van enige objectiviteit en neutraliteit in de Nederlandse media is -op enkele uitzonderingen na- al jaren geen enkele sprake meer.”De islamitische religie is kennelijk nooit de oorzaak van de massa’s doden die er wereldwijd vallen door de hand van moslims. De Nederlandse media doet er alles aan om de islam en zijn volgelingen te beschermen tegen iedere vorm van kritiek en negatieve berichten. De door moslims gepleegde moordpartijen moeten kennelijk zoveel mogelijk uit het nieuws gehouden worden want dat zou immers wel eens een gewelddadige reactie van de volgelingen van de ‘vredelievende religie’ kunnen opleveren.

In dezelfde week waarin in de Christchurch, Nieuw-Zeeland de aanslag plaatsvond waarbij 51 doden vielen, werden in Nigeria in een tijdsbestek van enkele weken meer dan tweehonderd christenen gedood. Na de aanslag in Christchurch kwamen enkele honderden figuren bijeen op de Dam in Amsterdam om hun solidariteit met slachtoffers en nabestaanden te tonen en “een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur”, aldus de initiatiefnemers. Maar na de gruwelijke moordpartij op christenen in Nigeria, geen solidariteit met de slachtoffers in Amsterdam of ergens anders in Nederland. Zelfs geen christenen die van hun afkeer getuigden en er werden geen klokken geluid in opdracht van kerkleiders. Bij praktisch alle terroristische aanslagen, op christenen is het wrede gezicht van de islam te zien, maar dat moet zoveel mogelijk verdoezeld worden. Zo werden tijdens de paasdagen in 2019 in Sri Lanka bij aanvallen op 3 kerken 250 christenen vermoord. Op 29 juli 2019 sneden islamitische hellehonden van Boko Haram bij christelijke vrouwen de oren af nadat ze hen tijdens een nachtelijke overval op een hoofdzakelijk christelijke stad in het noorden van Kameroen uit hun huizen hadden gehaald.

Screenshot_238Enkele dagen later, eveneens in Kameroen, werd de Bijbelvertaler Angus Fung afgeslacht en bij zijn vrouw werd een arm afgesneden. Daarna werd een katholieke priester, David Tanko, in Nigeria vermoord en zijn auto en zijn lichaam in brand gestoken. In augustus 2019 werd een Nigeriaanse priester, Paul Offu, vermoord. Op 26 augustus 2019 werden in Burkina Faso vier christenen vermoord wegens het dragen van kruisjes. Na de moordpartij werden alle andere dorpsbewoners gewaarschuwd dat ze, wanneer ze zich niet tot de islam zouden bekeren, ook zo gedood zouden worden.

Ook het volgende bericht was niet in de media terug te vinden. Tijdens de kerst in 2019 werden in Nigeria 11 katholieke meisjes op gruwelijke wijze onthoofd door slachters van Boko Haram, die er de dag nadien een videofilm van verspreidden. Martha Bulus, een jonge Nigeriaanse katholieke vrouw was er een van. Zij zou op 31 december trouwen in haar woonplaats, een dorp in de staat Adamawa. Zij was die dag met haar bruidsmeisjes uit Gwoza in de deelstaat Borno op weg naar haar huwelijk toen ze op de snelweg tussen Maiduguri en Yola werd tegengehouden door moslims van Boko Haram. Zij werd met haar vriendinnen uit de auto’s gesleept en onthoofd. Opnieuw een misdadig stilzwijgen door de media en kerkleiders terwijl er sprake is van een regelrechte volkerenmoord op christenen.

Ook paus Franciscus sprak er met geen woord over. Wel stelde hij een kruis op, bekleed met een reddingsgordel, om de migranten te gedenken die verdronken in de Middellandse zee. Ook in september 2019 werd er door hem op het Sint-Pietersplein een groot monument ingehuldigd ter ere van de migranten maar hij repte met geen woord over de talloze christelijke migranten, die door extremistische moslims overboord waren gegooid. De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde tijdens haar kersttoespraak dat haar prioriteit de strijd tegen de klimaatverandering was. Geen woord voor de vervolgde christenen. De Franse president Macron heeft het zelfs niet aangedurfd om aan zijn landgenoten een “Vrolijk kerstfeest ” toe te wensen bang voor reacties uit moslimkringen.

In januari 2020 werd de vooraanstaande Nigeriaanse pastor Lawan Andimi vermoord door de moslimextremisten van Boko Haram. Hij werd al sinds januari 2019 door dit geboefte vastgehouden. Hij loofde God in een videoboodschap, terwijl hij werd vastgehouden. Er verscheen een video waarin hij vertelde goed behandeld te worden. Ook zei hij tegen zijn familie dat ze niet moesten treuren. “Huil niet, maak je geen zorgen, maar dank God voor alles”, zei hij met een vlag van Boko Haram op de achtergrond. Twee dagen nadat ze hem hadden ontvoerd, verscheen er een video waarin Lawan de Nigeriaanse autoriteiten opriep om mee te werken aan zijn vrijlating. Boko Haram eiste omgerekend ongeveer 125.000 euro voor Lawans vrijlating, maar verhoogden het bedrag onverwachts naar bijna 500.000 euro. Ze lieten zijn vrouw weten dat ze hem zouden onthoofden omdat ze het gevraagde losgeld niet kregen en hij weigerde zijn geloof af te zweren.

boko haramPastor Lawan Andimi

In Nigeria leven 80 miljoen christenen die al jaren met terreur worden geconfronteerd door islamitische terreurorganisaties als Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad, beter bekend onder de naam Boko Haram, ISIS en de zogenaamde Fulani herders. Door toedoen van deze terreurgroepen zijn naar schatting 35.000 christenen vermoord, honderden ontvoerd en gedwongen zich tot de islam te bekeren en meer dan twee miljoen gevlucht voor het geweld en daardoor dakloos geworden. Door hun toedoen zijn ongeveer tien miljoen mensen in het strijdgebied afhankelijk van humanitaire noodhulp. Inmiddels breiden ze hun terreur steeds verder uit en zijn actief in Niger, Tsjaad en Kameroen.

Boko Haram werd in 2002 opgericht door Ustaz Mohammed Yusuf. Deze Yusuf is in 2009 door de Nigeriaanse politie doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten nadat hij op 27 juli 2009 betrokken was geweest bij gevechten tussen leden van Boko Haram en veiligheidstroepen in de plaats Maiduguri in de staat Borno in het noorden van Nigeria. Er lagen meer dan honderd doden in de straten. Mensen werden uit hun auto’s gesleurd en koelbloedig vermoord. Drie predikanten werden in opdracht van Mohammad Yusuf onthoofd omdat ze hadden geweigerd zich tot de islam te bekeren. Kort na deze slachtpartij is de toen 39 jarige Mohammed Yusuf door de Nigeriaanse politie doodgeschoten. Een agent vertelde dat hij om genade en vergeving smeekte, voordat hij werd doodgeschoten. De staatstelevisie toonde beelden van zijn met kogels doorzeefde lichaam.

De opvolger van Yusuf is Abubakar Shekau, een paranoïde radicale islamitische barbaar die zich onaantastbaar waant en zich beschermd voelt door teksten uit de Koran. Het is onduidelijk of hij nog leeft want de Nigeriaanse autoriteiten hebben hem zeker vijf maal dood verklaard maar is daarna weer springlevend op video’s te zien.

Afbeeldingsresultaat voor abubakar shekau boko haram leaderAbubakar Shekau

Om hun plannen kracht bij te zetten heeft Boko Haram de oorlog verklaard aan alle christenen in het noorden van het land. Hij werft zijn volgelingen onder gehersenspoelde scholieren. Zijn organisatie is opgedeeld in terreurcellen die banden hebben met andere extremistische organisaties, zoals de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda.

Christenen en Joden worden door Boko Haram gezien als de meest verdorven ongelovigen die er op aarde rondlopen. De bedoeling is om van het noorden van Nigeria een strengislamitische staat te maken. Verkrachting, ontvoering, marteling, schrikbarende moordpartijen en slavernij is wat de christenen in Nigeria met regelmaat te verduren krijgen. Er zijn de laatste jaren honderden kerken verwoest, duizenden christenen vermoord en vele duizenden zijn op de vlucht geslagen. In het verleden hebben soldaten die de orde moeten herstellen, zelfs dikwijls volop aan de moordpartijen meegedaan. Complete dorpen zijn uitgemoord.

De gruwelijke moordpartijen op christenen in dit land worden door vrijwel iedereen genegeerd. Reden: hier zijn moslims de daders, en dat is in het zichzelf islamiserende Europa niet politiek correct. Zelfs na bomaanslagen op kerken wordt in het Westen steevast beweerd dat het ‘niet om een religieuze oorlog’ gaat. Bovendien worden de christenen in Nigeria ook door hun Westerse geloofsgenoten in de steek gelaten.  ‘Het lijdt geen twijfel dat het enige doel van deze aanvallen gericht is op etnische zuiveringen, inbeslagname van grondgebied, en het met geweld verdrijven van inheemse christenen uit hun voorouderlijke thuisland,’ zo verklaarde de Christian Association of Nigeria (CAN). ‘De meeste slachtoffers zijn kinderen, vrouwen en bejaarden. Wat er in Nigeria gebeurt, is pure genocide.’ Veel christenen worden met machetes in stukken geslagen of onthoofd. Anderen worden in huizen en kerken opgesloten en levend verbrand.Vrouwen en meisjes worden aangerand en verkracht voordat ze worden vermoord.Vandaag de dag is Boko Haram met meer dan 3000 hellehonden de grootste islamitische terreurbeweging buiten het Midden-Oosten. In totaal zijn er zo’n 6000 volgelingen van de ‘vredelievende religie’ actief in Afrika.

Op zondagavond 9 februari 2020 vond de laatste gruwelijke vermoedelijk door Boko Haram gepleegde massaslachting plaats. Daarbij vielen tenminste 30 doden, inclusief een zwangere vrouw en een baby. De slachtoffers lagen bij de aanslag in hun auto’s te slapen. De auto’s en vrachtwagens beladen met voedselproducten en andere goederen, werden door de terroristen in brand gestoken. Afbeeldingen op de plaats van het bloedbad toonden verkoolde lichamen die naast de verbrande voertuigen lagen.

Ook ISIS is actief in Nigeria. Op tweede kerstdag gaf de terreurorganisatie een gruwelijke video vrij waarin de moord op elf christenen in Nigeria werd getoond. Met deze moorden zegt de terreurorganisatie de moord op haar leider Abu Bakr al-Baghdadi te wreken. De slachtoffers waren ontvoerd in het noordoosten van Nigeria. Eén van de slachtoffers werd doodgeschoten, de anderen onthoofd. ISIS melde dat de video een boodschap is aan alle christenen wereldwijd. Op een op 23 januari 2020 door ISIS gepubliceerde video is de gruwelijke executie te zien van een Nigeriaanse christen door een jongen van naar schatting acht jaar oud met een zwarte hoofddoek een masker.

Hij staat met een pistool in zijn hand achter een knielende jonge man die is geïdentificeerd als Ropvil Daciya Dalep, lid van een Christelijke kerk in JOS. Na te hebben verklaard: 'Wij zullen niet stoppen voordat we wraak hebben genomen voor al het bloed dat is gemorst' wordt het slachtoffer eerst in het hoofd geschoten en daarna in zijn rug. Ook in Irak en Syrië gebruikte ISIS jonge kinderen in propaganda video’s bij het uitvoeren van executies. De ISIS fractie in Nigeria is ontstaan na een breuk met Boko Haram in 2016.

Ook de Fulani ‘herders’ hebben de afgelopen jaren al duizenden christenen vermoord. Deze slachters zijn overal in Nigeria aanwezig en opereren voornamelijk ’s nachts. Ze zijn afkomstig uit het overwegend islamitische noorden van het land. Ze zijn inmiddels dodelijker dan Boko Haram en gruwelijk in brutaliteit. Ze zijn  verantwoordelijk voor honderden dodelijke slachtoffers waaronder vrouwen die gruwelijk verminkt worden achtergelaten,verkrachting, verminking, plundering en huizen die worden platgebrand. Eind februari 2019 werden in de plaats Maro 38 christenen vermoord en in de eerste week van maart van dat jaar werden in het dorp Karamar nog eens 32 christenen om het leven gebracht. Ook in deze dorpen gingen tientallen huizen en enkele kerken in vlammen op.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) meldde op 14 maart 2019 een moordpartij op 120 christenen in het zuiden van Kaduna, in Nigeria. De organisatie noteerde onder meer 52 doden en 100 vernietigde huizen. Overlevenden vertelden CSW dat ze in drie groepen werden verdeeld. Eén groep moest mensen doodschieten, een andere groep moest huizen in brand steken van mensen die vluchtten. En de derde groep moest in de bosjes wachten om vluchtende bewoners te onderscheppen. Op dezelfde dag raakten honderden christenen gewond en werden er 43 huizen vernietigd bij een aanval de Fulani in een ander dorp. 

 

Ze vallen geïsoleerde christelijke gemeenschappen aan en steken alles in brand wat ze tegen komen. Vrouwen worden ontvoerd en seksueel misbruikt. De Nigeriaanse overheid doet niets om de christenen te beschermen. Er wordt geen enkel gehoor gegeven aan de noodkreet van de slachtoffers. Veel christenen die gevlucht zijn leven in nabijgelegen kampen en ontvangen geen steun vanuit de overheid.

 

In de zomer van 2019 reed Fulani-tuig op motorfietsen het dorp in van een 28-jarige vrouw genaamd Jumai Victor, roepend "Allahu Akbar!" Ze doodden haar vier kinderen voor haar ogen en sneden haar linkerarm af met een machete. De vrouw was op dat moment zichtbaar zwanger. Een andere vrouw, de 34-jarige Lyndia David, vertelt dat Fulani-extremisten haar huis in brand staken, drie vingers van haar rechterhand afsneden, haar in haar rug en nek staken en vervolgens met benzine in brand staken. Als door een wonder overleefde zij de barbaarse mishandeling. Er zijn "teveel christenen in Lagos, het zijn honden en kinderen van honden,” vertelde een van de Fulani-slachters.  Een doof stomme man die weigerde zijn geloof te ontkennen werd met een machete bewerkt en een meisje werd gewurgd met de ketting van haar kruisbeeld. De wereld laat ze ongemoeid hun gang gaan.

De laatste slachtpartijen van deze moslim Fulani-herders vonden plaats op 26 en 27 januari 2020. Morning Star News melde op 30 januari dat er in beide dagen tenminste 32 christenen zijn vermoord en het huis van een pastor volledig plat gebrand.

Ook in Mali gaan radicaalislamitische extremisten als beesten te keer. Daar werden in juni 2019 100 mannen, vrouwen en kinderen in Sobame Da, een hoofdzakelijk christelijk dorp, afgeslacht.

In 2019 werden in totaal 9488 incidenten geregistreerd tegen christenen. Dit aantal heeft ook te maken met acties van de Chinese overheid tegen de kerken in het land. In 2019 werden maar liefst 5576 kerken in China gesloten, vernield of met de grond gelijkgemaakt. Bovendien oefent de Chinese overheid in toenemende druk uit op christenen. Er bestaat zelfs een verbod op christelijke begrafenissen. Volgens een bericht in ‘Bitter Winter’ hebben communistische autoriteiten familieleden gearresteerd tijdens begrafenissen van christenen en werden zelfs begrafenisplechtigheden verstoord en gestopt. Sommige gelovigen durven zelfs niet meer mee te gaan met de begrafenis van een geliefde gelovige, uit angst dan gearresteerd te kunnen worden. De beperkingen worden inmiddels in wetten vastgelegd.

In Angola werden eind 2018 2000 kerken door de overheid gesloten. Er is een nieuwe registratieplicht waarbij kerken 100.000 handtekeningen van gelovigen uit minstens twaalf provincies moeten indienen. Met deze maatregel sluit Angola aan bij Kameroen en Rwanda waar ook op deze manier veel kerken zijn gesloten. Zelfs dicht bij huis in Europa zijn Christenen niet veilig voor haat-incidenten, aldus Heine-Gelderen: “Het is hierbij moeilijk te geloven, dat men in een land als Frankrijk op een jaar niet minder dan 230 aanvallen tegen Christelijke kerkgebouwen en instellingen moest vaststellen.”

Opvallend is dat in Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, de christelijke bevolking in de regio als enige toeneemt. De door Allahs volgelingen gepleegde gruwelijkheden zijn nu bijna dagelijks aan de orde. En toch wordt er in de mainstream media nauwelijks aandacht aan besteed. Stel je voor hoe groot de verontwaardiging zou zijn wanneer christenen deze gruwelijke moordpartijen zouden hebben gepleegd. Er zouden betogingen tegen christenen hebben plaatsgevonden en de media zou er ellenlange artikelen aan hebben gewijd, en de NOS en de diverse linkse praatprogramma’s zouden er dagenlang aandacht aan hebben besteed. De vervolgde christenen worden in de steek gelaten door de Westerse regeringen. Waar zijn toch al die kerkleiders die hun mond vol hebben met gif als het over Israël gaat maar bij de talloze moordpartijen op christenen hun mond houden.

De internationale gemeenschap onderneemt niets tegen de genocide op christenen in Nigeria en elders. Dit is niet verwonderlijk, want ze willen zelfs de oorzaak niet erkennen, namelijk de intolerante ideologie van de jihad,’ schrijft Raymond Ibrahim, auteur van onder meer ‘Opnieuw Gekruisigd: De nieuwe oorlog van islam tegen christenen’. De vraag is of er ooit serieuze aandacht zal worden besteed aan de gruwelijke door moslims gepleegde moordpartijen op christenen.

 

Franklin ter Horst