Uit het nieuws 12-04-2021

 

Door: Franklin ter Horst To translate my newsletter into different languages, click here

 

Kan het conflict tussen Rusland en de Oekraïne tot een Derde Wereldoorlog leiden?  (deel 1) Deel  2 verschijnt op 19-04-2021

Op allerlei gebieden is te zien dat de stabiliteit van de wereld in een vrije val verkeert. Een voorbeeld is ook de alsmaar toenemende spanning tussen de Oekraïne en Rusland in het oostelijk deel van de Oekraïne en rond De Krim het schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. In de afgelopen weken heeft het Europese Commando van het Amerikaanse leger (EUCOM) het dreigingsniveau al opgeschaald tot alarmstatus en spreekt van ‘een potentieel op handen zijnde crisis’ na hervatting van gevechten tussen de door Rusland gesteunde separatisten en Oekraïense soldaten in de Donetsk-regio in het oosten van Oekraïne. Deze gevechten  markeren het einde van een staakt-het-vuren dat in juni 2020 is overeengekomen. Daarnaast loopt de spanning op tussen de Oekraïne en Rusland nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Rusland op 24 maart in feite de oorlog heeft verklaard.

De Nationale Raad van Veiligheid en Defensie van Oekraïne zegt namelijk klaar te zijn voor “gelijk welk conflictscenario met Rusland dan ook.” Hij ondertekende een document (decreet nummer 117/2021) waarmee hij het leger heeft geactiveerd. De Russen nemen de oorlogsverklaring zeer serieus, terwijl de westerse media spreken van ‘Russische agressie’. Zelensky zou een dergelijk document nooit hebben ondertekend zonder goedkeuring van de Biden-administratie schrijft Michael Snyder voor website The Economic Collapse. De Biden-administratie zegt niet lijdzaam te zullen toezien hoe Rusland heel Oekraïne verovert en zegt "standvastig" te zullen zijn in het steunen van de Oekraïne. Ook Josep Borrell, de buitenlandchef van EuroBabel, heeft de regering van Oekraïne onwrikbare steun beloofd. 

Waarom is de Krim zo belangrijk voor de Russen? | RTL NieuwsDe VS heeft gezworen dat het Oekraïne te hulp zou komen indien “Russische agressie escaleert”. Op 2 april verklaarde het Oekraïense ministerie van Defensie dat het garanties voor Amerikaanse steun had gekregen na een telefoontje met de hoogste militaire functionaris van Washington, Pentagon-chef Lloyd Austen. "De Amerikaanse minister van Defensie benadrukte dat in het geval van een escalatie van ‘Russische agressie’, de Verenigde Staten Oekraïne niet in de steek zal laten”.

Dit zou zo maar eens het begin van de Derde Wereldoorlog kunnen betekenen. De Oekraïense regering wordt daartoe aangespoord door de VS, de EU en de NAVO, en weet zich daarom verzekerd van de militaire steun van het Westen.

Het decreet van Zelensky maakt duidelijk dat Oekraïne voornemens is om de Krim en de stad Sebastopol terug te veroveren op Rusland. Dit is in feite een regelrechte oorlogsverklaring aan het adres van Rusland. De nieuwe brug over de Straat van Kerch naar De Krim is afgesloten en tot militaire zone verklaard, wat aangeeft dat Moskou serieus rekening houdt met het uitbreken van een oorlog. Nadat de Krim in 2014 na een referendum van de bevolking zich uitsprak voor aansluiting bij Rusland, heeft Poetin, daar ogenblikkelijk gehoor aan gegeven en het schiereiland aan Rusland toegevoegd. Dit mede vanwege Washingtons plan, Rusland van zijn marinebasis in Sebastopol aan de Zwarte Zee te beroven. Toen dat mislukte liet oorlogspresident Barack Hoessein Obama Amerikaanse raketten in de Oekraïne opstellen en deze richten op Moskou. Ook stuurde hij Amerikaanse jachtbommenwerpers naar de Baltische landen en naar Polen en slagschepen naar de Zwarte Zee, nabij de Russische marinebasis in Sebastopol. De Europese Unie noemt de annexatie van De Krim door Rusland “illegaal.” beschouwt dit gebied nog steeds als een deel van Oekraïne. Maar de Russen zullen de Krim natuurlijk nooit zomaar meer uit handen geven omdat ze het zien als Russisch grondgebied.

Tijdens de crisis om De Krim, heeft de Russische president Poetin overwogen kernwapens in staat van paraatheid te brengen. “We waren er klaar voor om dat te doen”, zo meldde de Moscow Times over die eventuele stap. “Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet alleen laten.” Poetin waarschuwde de Verenigde Staten en de Europese landen zich niet met de situatie te bemoeien. De wil om de kernwapens in staat van paraatheid te brengen moest die waarschuwing kracht bijzetten. “Ik denk dat daardoor niemand wilde dat het een mondiaal conflict zou worden'', aldus Poetin. Indien Rusland toen bereid was nucleaire wapens in te zetten, vrezen velen dat dit nu niet anders zal zijn.

Naast het conflict om de Krim bestaat er ook nog de voortslepende oorlogshandelingen in het oostelijk deel van de Oekraïne. Dat er iets staat te gebeuren blijkt ook uit het feit dat Zelensky een aantal weken geleden plots bevel gaf om de troepen in de buurt van Donbass te inspecteren en ervoor te zorgen dat ze gereed staan. Ook wat betreft dit conflict heeft Poetin al te kennen gegeven niet werkloos te zullen toezien hoe de Oekraïne met Westerse steun een oorlog begint tegen de Russisch sprekende bevolking in deze gebieden. Het Westen zal een bemoeienis van Poetin met dit conflict onmiddellijk aangrijpen om hem als de ‘agressor’ af te schilderen. Diverse onderzoekers zijn van mening dat de huidige situatie tussen Rusland en de Oekraïne zelfs kan uitlopen op een internationaal nucleair conflict, waarbij het niet ondenkbaar is dat Rusland (mogelijk geassisteerd door China) besluit om het Westen op een gevoelige nederlaag te trakteren. 

De Oekraïense militairen hebben opdracht gekregen om een hybride oorlogsvoering te volgen. Dit is een militaire tactiek waarbij een mix van dingen wordt gebruikt zoals politieke oorlogsvoering en daarnaast ook de inzet van conventionele wapens, aangevuld met een soort guerrilla tactiek en cyberoorlog. Dit is uiteraard niet iets dat het zou doen als het helemaal op zichzelf aangewezen zou zijn.

Intussen verzamelt zich een enorme Russische troepenmacht bij de grens met Oekraïne en bereidt het Russische leger zich met grootschalige transporten voor op een eventuele Oekraïense aanval op De Krim, en op het oostelijk deel van de Oekraïne. Moskou heeft gewaarschuwd dat het elke inzet van westerse troepen in Oekraïne als een ernstige provocatie zou beschouwen en sprak van het overschrijden van een rode lijn en waarschuwde ‘maatregelen’ te zullen nemen tegen elke inzet van westerse troepen in Oekraïne. Deze reactie kwam toen de Amerikaanse president Jo Biden zijn steun aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitsprak in het licht van wat hij "de voortdurende agressie van Rusland in de Donbass en de Krim" noemde. Zelensky reageerde door te zeggen dat Kiev en Washington “schouder aan schouder staan ​​als het gaat om het behoud van onze democratieën”en noemde het partnerschap met de VS “cruciaal voor Oekraïners”.

De NAVO zou inmiddels van plan zijn om 37.000 troepen naar de grens met De Krim te sturen. Het Kremlin reageerde dat dit de spanningen alleen maar zal verhogen, en bijkomende maatregelen van Rusland vragen. Ook beschuldigt het de Oekraïne van verschillende provocaties langs de ‘Contactlijn’ in Donbas. De inlichtingenbronnen zeggen dat als Oekraïne de Russisch sprekende bevolking in Luhansk en Donetsk aanvalt, Rusland deze mensen niet alleen zal verdedigen, maar ook de tegenaanval zal inzetten en andere regio’s in Oekraïne zal innemen.

Ondertussen zijn er beelden opgedoken van lange treinen volgeladen met tanks, howitsers, trucks en pantserwagens  die naar de grenzen met Oekraïne en het schiereiland De Krim worden gereden. Dat duidt erop dat Het Kremlin vastbesloten is om De Krim en de Russische burgers in de Donbass tegen een Oekraïense aanval te verdedigen als Oekraïne inderdaad besluit om de aanval te openen. Natuurlijk zullen de Russen de Krim nooit vrijwillig afstaan, omdat zij het als Russisch grondgebied beschouwen, en dus zou Oekraïne het met geweld moeten innemen.

Ukraine Says Russia Massing Troops on Border, U.S. Warns Moscow Ukraine  Says Russia Massing Troops on Border, U.S. Warns Moscow - The Moscow TimesRussische troepen aan de grens met de Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Westen de afgelopen jaren meerdere malen gewaarschuwd. Tijdens een persconferentie hield hij de Westerse propagandamedia wegens hun constante leugenachtige berichtgeving mede verantwoordelijk voor de sneltreinvaart waarmee het Westen de wereld op een kernoorlog afstuurt. “Ik waarschuw en waarschuw, maar niemand luistert! Hoe kan ik tot jullie doordringen?” waren de woorden van Poetin.

 

Op 2 april noemde de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov de militaire provocaties door de Oekraïense Gewapende Strijdkrachten in de Donbasregio een reden voor bezorgdheid en waarschuwde dat dit een begin zou kunnen zijn van een serie potentieel gevaarlijke reeks gebeurtenissen en verdere toename van de spanningen nabij de Russische grenzen. “Dit vereist natuurlijk aanvullende maatregelen van Russische zijde om de veiligheid te waarborgen ”aldus Peskov. De provocaties van het Westen nemen steeds verder toe want Rusland heeft in een week tijd 37 buitenlandse verkenningsvluchten nabij Russische grenzen geteld.

Volgens de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft Moskou geen relaties meer met de EU. Maandenlange politieke spanning en een golf van nieuwe sancties (van de EU) heeft alle verbindingen tussen de Europese Unie en Rusland doorgesneden. De hele infrastructuur van deze relaties werd vernietigd door unilaterale beslissingen gemaakt vanuit Brussel.”In februari 2020 stelde hij dat de relaties tussen de EU en Moskou een duik had genomen in 2014, nadat de EU de “Russische Federatie beschuldigde van alles wat er gebeurt” in Oekraïne volgend op de ‘Maidanrevolutie’ waarbij de zittende president Janoekovits werd verdreven en vervangen door de corrupte Porochenko. Door toedoen van Moskou werd Janoekovits net niet gelyncht. Sindsdien, zo stelde Lavrov, heeft Brussel “consistent zonder uitzondering alle mechanismen vernietigd die bestonden op basis van een akkoord op gebied van partnerschap en samenwerking.” Moskou zou alle diplomatische contacten in het geheel kunnen afbreken indien dat nodig zou blijken, zo stelde Lavrov nog.

De zogenaamde 'revolutie' in Oekraïne in 2014 was niets anders dan een door het Westen georganiseerde en door de NAVO gesteunde fascistische coup om het land te annexeren en binnen de Westerse invloedssfeer te brengen. Het begon allemaal met het door Washington geregisseerde omverwerpen van de democratisch gekozen regering en het vervangen daarvan door een stel geselecteerde lakeien. Eerst werd de ongekozen Areniy Yatsenyuk op de troon in Kiev gezet en direct door de leiders in Washington en Brussel erkend.

Ook bleek Petro Poroshenko niets anders dan een Amerikaanse mol. Al in 2006 bleek hij voor de Amerikanen de ideale man. Een geheim onderschept telegram uit 2006 refereert aan Poroshenko. Uit andere onderschepte telegrammen bleek dat hij door de jaren heen optrad als informant voor Amerika en hen allerlei vertrouwelijke informatie toespeelde. Zo voorzag hij de Amerikaanse overheid van strategische informatie die later gebruikt zou worden voor de staatsgreep tegen Victor Janoekovitsj.

 

Areniy Yatsenyuk en zijn opdrachtgever Barack Hoessein Obama

De Oekraïense Opperbevelhebber van het Leger zei dat er reeds 28 tactische bataljongroepen van het Russische Leger gestationeerd zijn langs de grens met Oekraïne, en nog eens 25 extra bataljons worden verwacht waar reeds militair materieel werd klaargezet. Ook wordt er gemeld dat Rusland de 56e Luchtmobiele Brigade heeft gemobiliseerd en dat is geen goed teken. Deze brigade is gevormd in 1979 en werd onder meer ingezet in Afghanistan en Tsjetsjenië. Het staakt-het-vuren dat sinds juli 2020 van kracht is, is inmiddels al honderden keren geschonden. Westerse legerleiders zijn bezorgd dat de Russische troepenbewegingen zullen leiden tot een invasie van de Oekraïne.

Frankrijk heeft op 7 april  een onverwachte massale oefening met meer dan 50 vliegtuigen gehouden om zijn nucleaire afschrikking te demonstreren. De toestellen vlogen vanuit Bretagne naar de Pyreneeën, om vervolgens over de Middellandse Zee kust weer terug te keren en in centraal Frankrijk het afwerpen van een kernbom te simuleren. Op 5 april werd er op de Russische staatstelevisie een serieuze discussie gehouden over een mogelijke nucleaire waarschuwingsaanval op open zee, als een ultieme poging om het Westen te weerhouden van het starten van een grote oorlog. Mocht Oekraïne inderdaad een oorlog beginnen, en mochten de VS en/of de NAVO besluiten om militaire bijstand te verlenen, zoals Jo Biden beloofd heeft, dan kan het conflict dat erop volgt wel eens op de Derde Wereldoorlog uitlopen.

De invloedrijke Atlantische Raad roept in een verklaring Oekraïne op om de Russische brug naar de Krim te saboteren, en om een vloot bewapende NAVO schepen uit te nodigen, letterlijk hopende dat de Russen daarop zullen schieten. En dat is precies waar de Atlantic Council op lijkt te hopen. Mocht de beschadiging of verwoesting van die kostbare verbinding nog niet voldoende zijn om Rusland tot een militaire reactie te provoceren, dan hebben de Westerse globalisten nog een andere suggestie: ‘Oekraïne moet de VS en de NAVO uitnodigen een vloot bewapende schepen naar Mariupol aan de Zee van Azov te sturen en Rusland oproepen om op de NAVO te schieten, of hen te verhinderen hun recht Oekraïense havens te bezoeken uit te oefenen.’

De betrekkingen tussen Amerika en Rusland zijn onder de huidige Amerikaanse president Jo Biden inmiddels tot een bedenkelijk laag en gevaarlijk punt gedaald. Analist Tom Luongo schrijft dat het Westen, met Jo Biden voorop, opzettelijk aanstuurt op een spoedige oorlog met Rusland in Oekraïne. Zo liet Biden strategische B-52 bommenwerpers opstijgen voor een beginnende schijnaanval op Rusland via de Noordpool. De toestellen keerden boven Canada weer om, maar een reactie van het Kremlin bleef niet uit. Maar liefst drie Russische kernonderzeeërs braken gelijktijdig vlak naast elkaar door het poolijs. Vanaf de positie waar dat gebeurde kan de VS binnen een kwartier tijd totaal worden verwoest.

Na de gebeurtenis met de drie kernonderzeeërs gaf Rusland opnieuw een ernstige waarschuwing af aan de NAVO door drie mobiele lanceertrucks voor RS-24 Yars kernraketten uit de hangars te rijden. Het duurt slechts 7 minuten voordat een Yars kernraket kan worden gelanceerd. Deze raket is een verbeterde versie van de Topol-M raket en heeft een bereik van 12.000 kilometer, en vervoert minstens 6 tot mogelijk wel 10 onafhankelijk richtbare kernkoppen (MIRVs), waartegen het Westen geen enkele verdediging heeft omdat het onverwachte scherpe wendingen kan maken, en daardoor veel moeilijker door afweerraketten te onderscheppen is. In 2016 had Rusland al 61 van deze Yars ICBM’s operationeel. Ook heeft Rusland minimaal 10 mobiele kernraketten op weg gestuurd als een zeer krachtige waarschuwing,  niet alleen tegen het plaatsen van raketten door het Westen in de Oekraïne, maar ook het sturen van troepen. De laatste melding is dat Rusland het hele nucleiaire arsanaal in paraadheid heeft gebracht.

Russia's Yars ICBM Systems to Take Part in Victory Day Parade - Sputnik  InternationalDe Yars ICBM operationeel

NAVO Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft tijdens een persconferentie na de meeting van de NAVO Ministers van Buitenlandse Zaken op 23 maart aangekondigd dat de NAVO de politieke en praktische steun voor Oekraïne en Georgië, die nauwe en hooggewaardeerde ‘partners van de NAVO in het Zwarte Zeegebied zijn, opvoeren. Indien de NAVO meent Rusland te moeten straffen kan dat tot een ernstige kettingreactie leiden. De NAVO is trouwens niets anders dan een instrument dat de Verenigde Staten ondersteund bij haar streven naar wereldhegemonie.De Atlantic Council is de belangrijkste propaganda-organisatie van de NAVO en het doel van deze organisatie is het zwart maken van de Russische Federatie onder Poetin.

Het neemt Russische tegenstanders van Poetin rechtsreeks in dienst, of is uiterst gul in de richting van media-analisten en verslaggevers van wie men een anti-Russische houding weet te kunnen verwachten.Naast de verspreiding van klinklare  anti-Russische propaganda begeeft de instelling zich ook op het gebied van regelrechte censuur. De Atlantic Council is daarmee een belangrijk instrument geworden voor de corruptie van denken en handelen in zowel de Verenigde Staten als Europa.

Onder de door Jens Stoltenberg toegezegde ‘praktische’ steun aan de Oekraïne mag men ‘militaire steun’ verstaan. En die steun kwam er snel want na zijn toezegging Oekraïne:politieke en praktische steun te zullen verlenen, meerde op 24 maart het Amerikaans cargoschip Ocean Glory aan in de Oekraïense havenstad Odessa met 350 ton Amerikaans militair materieel, waaronder 35 Humvee’s (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). De Biden-admintsratie heeft $250 miljoen aan militaire hulp beloofd aan Oekraïne, waarvan $75 miljoen aan wapentuig. Oekraïne verwacht nog een lading radars en drie Island-class patrouilleschepen. De vorige lading militair materieel kwam aan op 10 februari 2021.

Jo Biden keurde onlangs ook nog eens $ 125 miljoen aan hulp goed aan Oekraïne om zijn grenzen met Rusland te verdedigen, inclusief twee gewapende patrouilleboten en een radar tegen artillerie. De VS hebben sinds 2014 meer dan $ 2 miljard aan veiligheidsbijstand toegezegd aan Oekraïne, waaronder het leveren van Javelin-antitankraketten.

Franklin ter Horst

Klik hier om u af te melden voor mijn nieuwsbrief

Terug naar: Inhoud