Schaamteloos racistisch artikel in Zweedse pers

 

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: augustus 2009) (Laatste bwerking: 2 januari 2015)

De Zweedse krant ďAftonbladetĒ met 1.5 miljoen lezers, heeft in augustus 2009 een ronduit schaamteloos racistisch artikel gepubliceerd waarin het IsraŽlische leger ervan wordt beschuldigd organen van omgekomen Arabieren te hebben verhandeld. Onder de kop ,,Onze zonen worden beroofd van hun organenĒvoerde de linkse pro-PLO activist Donald Bostrom als Ďbewijsí de arrestatie aan van Levy Izhak Rosenbaum, een Amerikaanse Joodse man die werd opgepakt voor illegale organenhandel. Bij het artikel staat een foto van een dode Arabier met een lang litteken op zijn borst. In het stuk wordt gezegd dat de IsraŽlische overheid in 1992 wegens een tekort aan donororganen een campagne voerde voor orgaandonatie. ,,Tijdens deze campagne verdwenen er jonge Palestijnse mannen die vijf dagen later werden afgeleverd in hun dorpen, dood en opengesnedenĒ zo schrijft de krant. Commentatoren trokken een vergelijking met de middeleeuwse beschuldiging aan het adres van Joden, dat ze christelijke kinderen vermoordden om met hun bloed matzes te bereiden.

In het bloedsprookje van Trente (1475) worden de Joden ervan beschuldigd de jonge Simon te hebben geslacht en diens bloed te hebben gebruikt bij het bakken van matzes voor de Pesach. Het door een Franciscaner monnik verzonnen bloedsprookje was eeuwenlang aanleiding voor pogroms die tienduizenden Joden het leven kosten. Dit bloedsprookje is nog steeds een favoriet onderwerp in de islamitische (Arabische wereld).Woordvoerder van het IsraŽlisch ministerie noemde het stuk in de Zweedse krant Ďschaamteloos racistischí en zei dat dergelijke artikelen aanzetten tot haatmisdrijven en dat de Zweedse autoriteiten stappen zouden moeten ondernemen. IsraŽls premier Benjamin Netanyahu eiste van Zweden dat ze dit lasterlijke artikel zouden veroordeelen maar de Zweedse regering wees dit van de hand. De minister van Buitenlandse zaken Carl Bildt zei niet in te willen grijpen in wat hij noemde ,,de vrijheid van meningsuitingĒ.

Carl Bildt, minister van Buitenlandse zaken van Zweden.

Zonder enige vorm van geloofwaardigheid in de beschuldiging van Aftonbladet, kwam de Iraanse krant Kayhan met een steunbetuiging aan Bostrom en citeerde een aantal uitspraken van de Arabische reporter Kusar Aslam.Volgens deze Aslam heeft zij 22 jaar in Gaza en de ďWestbankĒ (Samaria-Judea) doorgebracht.,,Sinds begin zeventiger jaren hebben de IsraŽliís duizenden lichamen van Palestijnen uit ziekenhuizen gestolen en naar het Abu Kabir Forensisch Instituut gebracht. De publicatie van Bostrom bevestigt mijn persoonlijke ervaring. Ik ben er persoonlijk getuige van geweest dat IsraŽlische militairen Palestijnen uit de intensive care afdeling van een ziekenhuis haalden en met militaire voertuigen afvoerden. In andere gevallen zag ik soldaten Palestijnen naar begraafplaatsen volgen met de bedoeling de lichamen te stelen voordat ze begraven werdenĒ aldus Kusar Aslam.

De wereld is kennelijk vergeten waartoe dit soort smerige laster kan leiden! Het lijkt op de nazi-propaganda in de dertiger jaren en op de regelmatig in de Arabische media terugkomende bloedsprookjes. In Zweden noemen ze dit vrijheid van meningsuiting, maar dat is het niet. Dat zou zo zijn als het gaat om bewijsbare feiten maar niet om gefabriceerde leugens met slechts het doel de staat IsraŽl te demoniseren. Om dat doel te bereiken lijkt alles geoorloofd. Er blijken geen limieten meer te zijn aan de krankzinnigheid waarmee IsraŽl keer op keer wordt aangevallen. Niemand in het westen protesteert tegen deze smeerlapperij. De familie van Bilal Ahmed Ghanem, de Arabier van wie de organen zouden zijn weggenomen, zeggen de beschuldigingen in de Zweedse krant niet te kunnen bevestigen. Ghanem was 19 toen hij als lid van de terreurbeweging Fatah, tijdens de eerste intifada op 13 mei 1992 door het IDF werd gedood. Zijn moeder, Sadeeka ontkend tegen een journalist gezegd te hebben dat de organen van haar zoon zouden zijn gestolen. De beschuldiging van orgaandiefstal in Aftonbladet is niet nieuw, en komt volgens deze video uit een PLO-krant.

 

Terug naar: Inhoud