Qassem Soleimani bij een drone aanval om het leven gebracht

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 6 januari 2020)

Qassem Soleimani, hoofd van de Al-Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), is op 3 januari 2020 geŽlimineerd bij een Amerikaanse aanval met een MQ-9 Reaper-drone voorzien van Hellfire-raketten, nabij de internationale luchthaven van Bagdad in Irak. Soleimani gold als een van de machtigste mannen van Iran na de Iraanse opperleider ayatollah Ali Khamenei. Voor velen die dagelijks het nieuws uit het Midden-Oosten volgen, was Soleimani niets anders dan een staatsterrorist. Ook kwamen bij de aanval de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis en nog zes anderen om het leven. In een verklaring van het Pentagon werd de aanslag uitgevoerd in opdracht van Donald Trump omdat Soleimani druk doende was opnieuw aanslagen te plannen op Amerikaanse doelen in Irak en in de hele regio die mogelijk aan honderden Amerikanen het leven zou hebben gekost. Hij kreeg zijn orders rechtstreeks van Khamenei en voerde in diens opdracht diverse militaire operaties uit in het Midden-Oosten en daarbuiten en was als zodanig verantwoordelijk voor de dood van talloze burgers en honderden Amerikanen in de afgelopen jaren.

 

Qassem Soleimani. Afbeelding Ynetnews.

 

Soleimani stond bekend als de dodelijkste en gevaarlijkste man van het Midden-Oosten.Hij werd gezien als een van de meest duivelse figuren op aarde en prijkte sinds 2011 op de lijst van Amerikaís meest gezochte terroristen.

Ook zijn Al-Quds Brigade werd door de Verenigde Staten aangemerkt als een terroristische organisatie. Soleimani startte talloze militaire operaties tegen de Verenigde Staten, IsraŽl en andere landen. Hij zat achter diverse aanslagen in Irak waaronder de aanval op 27 december 2019, waarbij een Amerikaan om het leven kwam. Hij wakkerde de onrust aan in Irak door het leveren van dodelijke, geavanceerde bommen, waaronder geÔmproviseerde explosieven (IED's) die veel burgers en niet-burgers, waaronder Irakezen en Amerikanen, hebben gedood.

Als leider van de Al-Quds Brigade had Soleimani de leiding over extraterritoriale operaties, waaronder het organiseren, ondersteunen, trainen, bewapenen en financieren van voornamelijk sjiitische milities; het starten van oorlogen, het aanwakkeren van onrust in andere landen om de ideologische en hegemoniale belangen van Iran te bevorderen; het aanvallen en binnenvallen van steden en landen; en het vermoorden van buitenlandse politieke figuren en machtige Iraanse dissidenten wereldwijd. Hij sloot met succes allianties met diverse terreur- en militiegroepen, waaronder niet-ShiÔtische terreurgroepen zoals Al-Qaeda. Onder Soleimani's bewind was het Iraanse leger ook betrokken bij de aanslagen van 11 september. De Amerikaanse federale rechter George Daniels heeft een bevel uitgevaardigd waarin staat dat Iran, zijn Libanese sjiitische gevolmachtigde Hezbollah en Al-Qaeda gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de aanslagen.

 

Hij was betrokken bij de oorlog in SyriŽ, steunde de Houthis in Yemen en was betrokken bij de dood van honderden Iraakse burgers die demonstreerden tegen de invloed van Iran in hun land. Ook was hij verantwoordelijk voor de dood van duizenden Afghaanse jongeren. Daarnaast was hij samen met Hezbollah verantwoordelijk voor de bomaanslag op het Argentijnse-IsraŽlische AMIA gebouw in Buenos Aires in 1994. Daarbij kwamen 85 mensen om het leven.

 

De Iraanse journalist en activist Masih Alinejad schreef na de eliminatie van Soleimani dat hij ook werd gehaat in zijn eigen land voor zijn lange geschiedenis van brutaal optreden tegen zijn eigen volk waaronder het gewelddadige optreden tegen de studenten van de universiteit in Teheran in 1999. Tussen de 1200 en 1400 studenten werden gevangen gezet waarvan 70 spoorloos zijn verdwenen. Vier 'leiders' werden ter dood veroordeeld. Hun namen zijn nooit bekendgemaakt.

 

IsraŽl weet aanslag met Ďkillerdronesí te verijdelen.

Ook gaf Qassem Soleimani de opdracht acht Ďkiller dronesí vanaf Syrisch grondgebied op IsraŽl af te vuren maar dat werd door de IsraŽlische luchtmacht voorkomen. Na de geflopte aanslag gaf het IDF beelden vrij van de gepoogde drone aanval. In de video zijn terroristen te zien die een van de drones dragen.Volgens bronnen zijn daarbij ten minste 28 door Iran gesteunde terroristen omgekomen, waaronder 15 militairen van het Syrische leger, 8 Iraanse en 4 Hezbollah-terroristen. In een interview met de Ynet-nieuwssite zei IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken Katz: ďIsraŽl handelt om op de kop van de Iraanse slang te slaan en zijn tanden uit te trekken. Iran is de kop van de slang en Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Force van de Revolutionaire Garde, staat voor de tanden van de slang. De luchtaanvallen van IsraŽl om de drone-aanval te dwarsbomen, zijn een duidelijke boodschap aan Iran en al zijn aanhangers dat ze niet immuun zijn voor aanvallen, ongeacht waar ze zich ook bevinden.Ē

IsraŽl verklaarde het Ďkiller dronesí complot al enkele maanden te hebben gevolgd en wist dat de met explosieven geladen drones enkele weken voor de geplande aanslag vanuit Teheran naar SyriŽ werden overgevlogen, samen met Iraanse militaire ambtenaren om als adviseurs op te treden. De opdracht tot de aanslag met deze drones kwam rechtstreeks uit Teheran van Qasem Soleimani en werd uitgevoerd door Generaal Javad Ghaffari. Deze Ghaffari, een veteraan van de oorlog tussen Iran en Irak, fungeert als commandant van de Iraanse strijdkrachten in SyriŽ. Onder Ghaffari zijn tienduizenden Sjiíieten van verschillende naties actief in SyriŽ, waaronder in Damascus, Aleppo en Oost-SyriŽ. Ghaffari rekruteerde de terroristen die de aanval met de drones moesten uitvoeren en hield toezicht op de uitvoering ervan. Onder de terroristen die de aanslagen moesten uitvoeren waren de 23-jarige Hasan Yousif Zbib en de 22-jarige Yasir Ahmad Dahir, afkomstig uit de dorpen Nabatieh en Blida in Libanon. IsraŽl kende hun namen en publiceerde fotoís van de twee in een vliegtuig waarmee zij- in business class- naar Iran vlogen om daar getraind te worden door de Al-Quds Brigade om onbemande luchtvaartuigen te besturen om daarmee de drone-aanval op IsraŽlische doelen uit te voeren.

Zij probeerden in de nacht van 22-23 augustus 8 drones vanuit het gebied van Arneh in SyriŽ naar IsraŽlisch grondgebied te lanceren maar dat werd door de IsraŽlische luchtmacht voorkomen. Op zondag na de geflopte aanslag gaf het IDF beelden vrij van de gepoogde drone aanval. In de video zijn terroristen te zien die een van de drones dragen.

 

The two terrorists on the flight to IranDe twee terroristen op hun vlucht naar Iran.

Na de Islamitische Revolutie in 1979 werd de Iraanse Revolutionaire Garde opgericht. Een volksleger dat als bewaker van de Islamitische Revolutie moest dienen om de erfenis van de revolutie te bewaken en het terreurbewind in Teheran in stand te houden. Soleimani sloot zich hierbij aan en sindsdien is de organisatie uitgegroeid tot een op zichzelf staande militaire macht met circa 150.000 manschappen. Hij vocht mee aan het front in de achtjarige oorlog tegen Irak (1980-1988) waar hij talrijke levensgevaarlijke missies uitvoerde. Deze oorlog heeft het leven gekost aan tussen de 1 miljoen en 1Ĺ miljoen mensen.

 

In 1998 werd Soleimani hoofd van de Al-Quds Brigade en was hij 20 jaar lang de belangrijkste militaire- en inlichtingenofficier van Iran en leidde hij het verzet in Irak tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Zijn organisatie trainde en bewapenende regionale terreurbewegingen zoals Hezbollah in Libanon, de Houthi-rebellen in Jemen, de Taliban in Afghanistan, volksmilities in Irak en de Bašl-doodscultuur in Gaza. Daarmee is hij ook verantwoordelijk voor de dood van vele onschuldige IsraŽlische burgers. De Al-Quds Brigade opereert parallel aan het reguliere leger en heeft eigen grondtroepen, een eigen luchtmacht en een eigen marine. Bovendien heeft het sinds 2007 het directe commando over de Basij-volksmilities. Deze organisatie bestaat uit vrijwilligers (alle fel aanhanger van het bewind) die kunnen worden gemobiliseerd in geval van nood. Ook houden Basij-milities de kuisheid op straat nauwlettend in de gaten en worden zij ingezet om protesten neer te slaan.

 

Soleimani was onder meer ook belast met het exporteren van de islamitische revolutie. Vanaf de verwoestende autobomaanslagen van de door Iran gesteunde Hezbollah-militie tegen Amerikaanse bases in Beiroet in de jaren tachtig tot de meer recente aanvallen op de Saoedi-Arabische oliefaciliteiten van Aramco in oktober 2019, heeft ayatollah Khamenei Soleimani volmacht gegeven zijn moordpartijen uit te voeren. Niet voor niets bevond hij zich in Bagdad tijdens de aanval. Hij waande zich kennelijk heer en meester en onaantastbaar, en dacht zich als zodanig vrijelijk door Bagdad te kunnen bewegen, niet ver van de Amerikaanse bases. Totdat een Amerikaanse drone op het vliegveld van Bagdad een einde aan zijn leven maakte. Hij hoopte als martelaar te sterven. Die wens is in vervulling gegaan. Vooral onder shiítische moslims werd dezemassamoordenaar gezien als een soort heilige.

 

Ayatollah Khamenei waarschuwde dat er wraak zal worden genomen. Dat er een Iraanse reactie komt, lijkt duidelijk. Raket≠aanvallen op IsraŽl vanaf Syrisch grondgebied of de Gazastrook moeten ook worden beschouwd als een mogelijke reactie. Amerikaanse bases en de IsraŽlische strijdkrachten houden rekening met eventuele Iraanse vergeldingsaanvallen. Soleimani is opgevolgd door Esmail Qaani.

 

Esmail Qaani. Afbeelding over genomen van The Times of Israel

Dat belooft meer van hetzelfde als zijn voorganger. Meteen na zijn aanstelling als hoofd van de afdeling buitenlandse operaties van de Revolutionaire Garde, uitte Qaani een reeks nieuwe dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten: ďWees geduldig. U zult binnenkort overal in het hele Midden-Oosten de lijken van Amerikanen zien liggen.Ē

Als reactie hierop waarschuwde Trump op Twitter geen dreigementen van Iran meer te zullen accepteren. Hij zei 52 Iraanse locaties in het vizier te hebben en snel en hard te zullen toeslaan.

En ach, wat waren ze bedroefd de fake-Palestijnen in Gaza om de dood van de Ďmartelaarí Soleimani. De leiders van Hamas en de islamitische Jihad noemden zijn dood een Ďgroot verlies voor Palestina en het verzetí tegen IsraŽl. Ze noemden de uitschakeling een ĎAmerikaans-zionistisch planí. Ze waren zo bedroeft dat er rouwtent voor hem werd opgezet in Gaza zodat zijn aanhangers daar hun condoleances konden aanbieden. De leiders van de beide terreurgroepen IsmaŽl Haniyeh (Hamas) en Ziad Al-Nakhalah (Islamitische Jihad) reisden zelfs naar Iran om de begrafenis van Soleimani bij te wonen en de leiders van Iran te condoleren over zijn dood. Hun reactie is logisch want zonder de financiŽle, militaire en politieke steun van het boeventuig in Iran zouden beide terreurgroepen niet in staat zijn geweest hun controle over de Gazastrook te behouden. Soleimani zorgde ervoor dat ze voldoende wapens kregen om hun terreur tegen IsraŽl voort te zetten. Ahmed Abdel Hadi onthulde op 9 januari 2020 dat Soleimani een belangrijke rol speelde bij het helpen produceren en ontwikkelen van hun arsenaal raketten in Gaza. Volgens Hamasleider Mahmoud Zahar gaf Soleimani hen alles wat ze nodig hadden om hun militaire vermogens te ontwikkelen.

Terug naar: Inhoud