Palestijnse terroristen bezetten Geboorte kerk in Bethlehem

Door: Franklin ter Horst. (aangemaakt april 2002) (Laatste bewerking:5 december2018)

De Geboortekerk in Bethlehem wordt beschouwd als een van de meest heilige plaatsen van het christendom op aarde.Deze kerk werd in april 2002, door een groep van tussen de 100 en 180 Palestijnse terroristen bezet waarbij ruim 40 priesters, nonnen en ander kerkelijk personeel evenals ongeveer 200 andere Palestijnen werden gegijzeld. Op de vlucht voor de IsraŽlische anti terreuroperatie "Defensive Shield" namen Jasser Arafats volgelingen hun toevlucht in deze kerk die wordt gezien als de geboorteplaats van Jezus.IsraŽl omsingelde de kerk maar zag ervan af de kerk te bestormen vanwege respect voor de heiligdommen van andere religies. De groep Palestijnse terroristen werd geleid door Abdullah Daud, hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst in Bethlehem, en Mohammed al-Madani, de gouverneur van Bethlehem. Onder de bezetters bevonden zich terroristen van Hamas, Tanziem en de Al Aksa Martelaren Brigades. Wat de wereld te zien kreeg was een totale ontwijding van de kerk.

 

De terroristen misbruikten niet alleen nonnen, priesters en monniken als gijzelaars, maar zij stalen en verwoesten ook bijna alle waardevolle voorwerpen in het gebouw. Geen enkele kerkelijke instelling liet ook maar enige vorm van protest horen. Het Vaticaan waarschuwde niet de terroristen maar IsraŽl om de religieuze plaats te respecteren en ervoor te zorgen dat er geen schade werd aangericht. De bezetting eindigde na 39 dagen toen de 13 leiders (bekend als de bende van dertien) akkoord gingen met vertrek naar een Ďvakantiebestemmingí in een aantal Europese landen. De terroristen lieten bij het verlaten van de kerk 50 geweren achter en 40 explosieven die onder meer waren aangebracht bij de deuren van de kerk en in de riolering om in geval van een IsraŽlische aanval, de boel op te blazen. Overal lagen voedselresten, ramen waren vernield en de hele kerk stonk naar urine terwijl er toiletten aanwezig waren. Een IDF-soldaat - Sgt.-Maj. Ofir Roth, 22, van Gan Yoshiya - werd gedood in de gevechten in en rond Bethlehem. Ten minste 8 Palestijnen werden gedood.

 

Palestijnse terroristen bidden in Geboorte kerk richting Mekka. Rechts boven is te zien wat voor zwijnenstal ze hebben aangericht.

De Wereldleiders, de internationale media en kerkelijke machthebbers, zwegen of logen over wat er werkelijk is gebeurt. CNN bijvoorbeeld, was prominent aanwezig en verkondigde de ene na de andere smerige anti-IsraŽlische propaganda. Er bestond een enorme ergernis in IsraŽl over de buitenlandse berichtgeving over de gebeurtenissen. Op 18 april 2002 sprak de toenmalige IsraŽlische president Katsav er zijn verbazing over uit dat de christelijke wereld zijn klachten slechts richt tegen het IsraŽlische leger in plaats van tegen de bezetters. Protest kwam er wel toen Arafats nazi propagandamachine beweerde dat de IsraŽlische militairen een priester in de kerk hadden doodgeschoten. Het Vaticaan en de Italiaanse regering dienden ogenblikkelijk een klacht in bij de IsraŽlische autoriteiten en spraken zonder enige controle, van een barbaars optreden. De betrokken priester stond echter later springlevend een aantal journalisten te woord. Hij vertelde dat de Tanziem-terreurbeweging, de kerk met geweld was binnengedrongen en vernielingen had aangericht.

Een paar dagen later kwam hij in een uitzending op CNN op deze uitspraak terug en beschuldigde hij het IsraŽlische leger van onbeschrijflijk barbaars optreden. CNN-verslaggever Jerrold Kessel vond het allemaal prima en citeerde daarnaast nog een uitspraak van Arafat waarin deze IsraŽl ervan beschuldigde Ďalle grenzen te hebben overschredení. Fatah-Tanziem commandant Addullah Abu Hadid vertelde later aan de IsraŽlische krant Yediot Acharonot, dat de bezetting van de kerk van tevoren was beraamd in samenwerking met de kerkelijke autoriteiten waaronder patriarch Michel Sabbah, die als een ijverig supporter van Arafat bekend stond. Tijdens eerdere acties van het IsraŽlische leger in Bethlehem, was Sabbah met het voorstel gekomen de Geboorte kerk als vluchthaven te gebruiken in dien de situatie daar aanleiding toe mocht geven. Hij zou de terroristen zelfs de sleutels van de kerk hebben overhandigd.

Patriarch Michel Sabbah

In een interview met WorldNetDaily op 3 oktober 2007, verklaarde Eiman Abu Eita, een commandant van de Fatah- terreurbewging, dat de bezetting van te voren was gepland en verlopen overeenkomstig de wens van Jasser Arafat. De bedoeling was dat IsraŽl internationaal beschuldigd zou worden van wandaden tegen een christelijke kerk, en dat is precies wat er is gebeurt.

Na onderhandelingen die leiden tot beŽindiging van de bezetting, werden 29 terroristen naar Gaza overgebracht. Er was met Arafat afgesproken dat ze daar berecht zouden worden maar ze werden als helden binnengehaald en ondergebracht in ťťn van de meest luxe hotels in Gaza. De eigenaar van het "Cliff-Hotel" aan het strand van Gaza, bleek de opdracht te hebben gekregen de Ďheldení goed te behandelen. Alle kosten zouden door Jasser Arafat persoonlijk worden betaald. Als welkomstgeschenk kregen ze een uitgebreid diner aangeboden, nieuwe kleding en alvast 300 dollar zakgeld. De 13 anderen aan wiens handen het bloed kleeft van vele onschuldige IsraŽlische en Arabische burgers, arriveerden op 10 mei 2002 op Cyprus in afwachting van vertrek naar een Europees land dat bereid was hen op te nemen. Met uitzondering van Abdullah Daoud (42) die geen enkel land binnen haar grenzen wilde hebben en sinds december 2002 in MauretaniŽ zit, is de rest ondergebracht in verschillende Europese landen. Als onderdeel van de afspraken nemen deze landen alle financiŽle kosten voor hun rekening. Abdullah Daoud staat hoog op de lijst van meest gezochte terroristen. Hij wordt er door IsraŽl van beschuldigd het brein te zijn achter een groot aantal aanslagen.

Op 16 december 2003 werd Khalil Mohammed Abdullah al-Nawara, een van de dertien, bekend als bommenmaker van Arafatís Tanziem Brigade, die door BelgiŽ was opgevangen, opgepakt verdacht betrokken te zijn bij gewapende overavallen op postkantoren waarbij gebruik is gemaakt van explosieven en in totaal 250.000 dollar is buitgemaakt. Al-Nawara kreeg een normale verblijfsvergunning met daarbij een maandelijkse uitkering en mocht zich vrij in BelgiŽ bewegen.Hij kwam in het Waalse Bertrix terecht bij een gastgezin. Binnenlandse zaken omschreef het gedrag van deze misdadiger als ďvoorbeeldigĒ. Hij werd in het begin nog enigzins in de gaten gehouden, maar later onttrok hij zich aan de meldingsplicht en bleek hij contacten te onderhouden met de Anderlechtse onderwereld. In het appartement waar hij werd gearresteerd vond de politie wapens en explosieven. Zo open en bloot dat de terrorist moeilijk kon ontkennen dat hij nergens van wist. De zaak lijkt door de Belgische Autoriteiten in de doofpot te zijn gestopt, want er is niets meer van vernomen.

 

Twaal leden van de beruchte ďBende van DertienĒ die betrokken waren bij de bezetting van de Geboorte kerk.

 

In september 2005 sprak NBC nieuws correspondent Lisa Myers met de in Ierland verblijvende Jihad Jaraa, een andere bezetter van de Geboorte kerk en ťťn van de meest beruchte terroristen, op de afbeelding 2e van links, bovenste rij. Jaraa vertelde dat de Amerikaanse Geheime Dienst (CIA) hem en vele anderen, heeft opgeleid in anti- terreurtaktieken. De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton is in de negentiger jaren begonnen met het trainen en financieren van wat men Arafats veiligheidsdiensten noemde. De trainees werden met vliegtuigen van de Amerikaanse overheid opgehaald en naar trainingskampen in de VS gebracht.Als lid van de Tanziem terreurgroep, verwant aan de Fatah beweging, plande Jihad Jaraa na zijn opleiding door de CIA, tientallen moordpartijen en bomaanslagen op IsraŽlische en zelfs Amerikaanse doelen.

Een vijftigtal leden van het Amerikaanse Congres wezen de toenmalige Bush-administratie er op dat tenminste twee leden van de ďBende van DertienĒ, schuldig zijn aan de moord op twee Amerikaanse staatsburgers. Het gaat om Ibrahim Abayat en de eerder genoemde Jihad Jaraa. Beide zijn betrokken geweest bij de brute moord op de 71 jarige invalide Avi Boaz, een in Brooklyn geboren architect. Boaz stond al 20 jaar bekend als vriend van de bewoners in Bethlehem en Beit Jala en werd door iedereen op handen gedragen. Terroristen doorzeefden zijn lichaam met 20 kogels en lieten hem achter op een veldje ergens buiten Bethlehem. De Al Aksa Martelaren Brigade, eiste de aanslag op. Zelfs de politie hielp hem regelmatig uit zijn auto als hij de plaatselijke kapper bezocht. Velen vroegen zich af hoe bezeten van haat men moet zijn om een zeventigjarige man die zich met behulp van krukken voortbewoog, zo beestachtig te kunnen vermoorden. Amerikaanse congresleden hebben in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie erop aangedrongen dat de beide moordenaars aan Amerika zouden worden uitgeleverd. Daarna is hier nooit meer iets over vernomen.

Avi Boaz

De lokale Arabische bevolking reageerde opgelucht toen ze hoorden dat de bende naar Europa was overgebracht. Dit moorddadig gespuis zou zich twee jaar lang schuldig hebben gemaakt aan verkrachting, afpersing en executies van burgers in Beit Jala en Bethlehem. Twee van de moordenaars die in Spanje en Ierland werden ondergebracht, werden ervan beschuldigd twee christelijke meisjes te hebben verkracht, voordat ze werden vermoord onder het voorwendsel dat ze voor IsraŽl gecollaboreerd zouden hebben. De slachtoffers van de bende waren te vinden onder christenen, eigenaars van souvenirwinkels, pompstations en restaurants. Ze werden zonder enige vorm van bewijs beschuldigd van collaboratie met IsraŽl en konden het vege lijf redden door de bestraffing af te kopen. Ibrahim Abayat, hoofd van Arafats Fatah-Tanziem terreurgroep in Bethlehem, die naar ItaliŽ op Ďvakantieí mocht, claimt 9 lokale moslims, die hij beschuldigde van collaboratie, te hebben doodgeschoten.

Dat het bij deze moorden dikwijls gaat om onschuldige slachtoffers werd op 11 juni 2005 bevestigd door een woordvoerder van de Fatah-Tanziem terreurbeweging. Deze maakte bekend dat negen inwoners, die voor het begin van de IsraŽlische operatie in Bethlehem in 2002, door Arafatís Fatah beweging van samenwerking met IsraŽl zijn beschuldigd en gruwelijk vermoord, onschuldig waren. Alleen al tijdens de eerste intifada van 1987 tot 1993 zijn ca 1000 Arabieren door Arafatís volgelingen vermoord waarvan een deel volledig ten onrechte op beschuldiging van collaboratie met IsraŽl.

Onder de negen vermoorde bewoners in Bethlehem waren Mahmoud Sabatin en Mohammad Dakhallah. Sabatins lichaam werd achter een auto gebonden (zie afbeelding rechts, gemaakt op 15 maart 2002) en door de straten gesleept waarna onder toeziend oog van een aantal toeschouwers waaronder kinderen, een poging ondernomen werd het lichaam op te hangen op het plein voor de Geboortekerk in Bethlehem.

†††

Overige bronnen: Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem, 14 mei 2002. Arutz-7 News, 10 en 12 mei 2002. NAI Newsletter Jeruzalem, 12 mei 2002. Israel Heute, 3 oktober 2007.Israel Today Headline News, 2 oktober 2007.

Terug naar: inhoud