Palestijnse terreurstad Nablus

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 14 oktober 2022)

Net als in Jenin bevinden zich ook in Nablus diverse terreurgroepen die door het bewind in Ram-allah volledig ongemoeid worden gelaten. De afspraken zoals gemaakt in de Oslo-akkoorden bleken niets anders dan een nep-verdrag. Terwijl de hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld een daverend applaus ten beste gaven en de televisiecameraís hun signalen stuurden naar alle hoeken van de aarde, tekenden IsraŽl en het PLO-terreurbewind hun overeenkomst. Arafat had in een persoonlijke brief bezworen dat de terreur tot het verleden zou behoren, maar de vredespartner hield zich niet aan zijn deel van het verdrag. Palestijnse terreuraanslagen hebben nadien het leven gekost aan enkele duizenden ruim veelal onschuldige IsraŽlische burgers en dat uit naam van een niet bestaand Palestijnse volk. Praktisch alle belangrijke uitgangspunten van de Oslo-akkoorden zijn door Arafat en consorten aantoonbaar geschonden, terwijl IsraŽl zich aantoonbaar wel aan de gemaakte afspraken heeft gehouden.

Ook de huidige Ďpresidentí Mahmoud Abbas is onverminderd doorgegaan met het schenden van deze afspraken. Met dit akkoord heeft de ďBende van Ram-allahĒ laten zien wat er allemaal bereikt kan worden met het sluiten van een nep-vredesverdrag met IsraŽl: algemene diplomatieke erkenning, miljarden dollars hulp, controle over Gaza en delen van de Bijbelse gebieden Samaria en Judea, gebieden die door de Arafat werden omgetoverd tot ťťn groot legerkamp van waaruit hij wandelende zelfmoordbommen naar Israel stuurde om onschuldige IsraŽlische burgers op te blazen. Zo ontplofte op 31 juli 2002 een bom gevuld met granaatscherven in het Frank Sinatra cafetaria op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Slachtoffers van de aanslag op de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem

Na de gruwelijke aanslag gingen naar schatting 10.000 Arabieren feestend de straat op. Muziek galmde uit luidsprekers en jong en oud zongen en dansten door de straten. Vreugde uitingen van een doodscultuur.

Veel van dit soort aanslagen worden georkestreerd vanuit Nablus. Gelegen tussen de Bijbelse berg Ebal en de berg Gerizim in het noorden van Samaria, herbergt Nablus (Sichem) ongeveer 150.000 mensen, waardoor het de op een na grootste plaats is onder de jurisdictie van de ďBende van Ram-allahĒ. De geschiedenis van Nablus als een knooppunt voor anti-joodse terroristische activiteiten dateren van ver voor de oprichting van de moderne staat IsraŽl in 1948. In een rapport uit 1921 noemde een ambtenaar van het Britse Mandaat bestuur Nablus al als "vijandig jegens de Joden". Met name tussen 1936-39 werden de Joden in het Britse mandaat gebied geconfronteerd met bloedige Arabische rellen waarbij in totaal 415 Joden werden afgeslacht. Samen met Jenin en Tulkarem vormde Nablus wat Londen destijds de " Triangle of Terror' of 'Triangle of Fear' noemde. Palestijnse Arabieren gaven de stad de bijnaam de "Berg van Vuur" (Jabal an-Nar), een andere verwijzing naar zijn lange staat van dienst als bolwerk voor radicalen.

Het geweld nam niet af na de bezetting door JordaniŽ in 1948 en de daaropvolgende annexatie van het gebied dat vanaf dat moment bekend werd als de Westelijke Jordaanoever. Kort voor de Zesdaagse oorlog van 1967 culmineerden de spanningen in straatgevechten tegen het bewind van koning Hoessein. Als reactie daarop schoten Amman's bedoeÔenentroepen 20 Nablus-burgers neer en legden een avondklok van 20 dagen op. Toen de Palestijnse aartsterrorist Yasser Arafat Fatah-terreurcellen op de Westelijke Jordaanoever oprichtte na de nederlaag van de Arabische legers in '67, koos hij Nablus als locatie voor zijn eerste geheime hoofdkwartier, voordat hij naar Ram-allah verhuisde. In 1986 kostte een moordaanslag, opgeŽist door de extreemlinkse terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), het leven van de door IsraŽl benoemde Palestijnse burgemeester van Nablus, Zafer al-Masri. De relatief gematigde, die pas twee maanden eerder aantrad, werd beschuldigd van "verraad van het vaderland" door samen te werken met de regering in Jeruzalem.

Tijdens de Eerste Intifada (1987-1993), werden bijna 200 IsraŽliís vermoord. Enkele van de meest gruwelijke terreuraanslagen tijdens de Tweede Intifada (2000-2005) werden eveneens uitgevoerd door inwoners van Nablus, waaronder een bomaanslag op een bus in Haifa op 2 december 2001 waarbij 15 IsraŽliís omkwamen en 40 gewond raakten. De dag na de moordaanslag marcheerden duizenden Hamas-aanhangers door Nablus ter ondersteuning van zelfmoordterrorist Maher Habashi. Ook het Pesach-bloedbad op 27 maart 2002 in het Park Hotel in de kustplaats Netanya (30 doden) en 140 gewonden waarvan 20 ernstig, werd uitgevoerd door Hamas in Nablus. Vrijwel alle Palestijnse terreurgroepen hebben een basis in Nablus waaronder Hamas, de Palestinian Islamic Jihad  (PFLPen de Al Aqsa Martyrsí Brigades. van Fatah.

Fatah-aligned group calls for attacks on Israel | The Times of IsraelAl Aqsa Martelaren Brigades

Tijdens Operatie Defensive Shield (maart-mei 2002) ontdekten IDF-troepen honderden geweren en geÔmproviseerde vuurwapens in Nablus, naast 18 explosievenlaboratoria en een fabriek die Qassam-raketten produceert. Volgens het Intelligence and Terrorism Information Center, waren "wapens verborgen, onder meer in het huis van de burgemeester, in het huis van de politiechef van de stad, in de huizen van activisten en in magazijnen." Tijdens ďOperatie Defensive ShieldĒ werd een groot deel van de terroristische infrastructuur is vernietigd.

Vandaag is het succes van toen ongedaan gemaakt en is de reputatie van Nablus als epicentrum voor Palestijnse terreur stevig hersteld. Nablus dook aanvankelijk weer op in de internationale pers op 8 februari 2022, nadat IDF-troepen drie Palestijnen hadden geneutraliseerd tijdens een operatie in de wijk al-Makhfiya. IsraŽlische functionarissen zeiden dat de doelen behoorden tot een terreurcel die moordaanslagen had uitgevoerd op IsraŽlische militaire posities en personeel. Op 9 augustus 2022 werd in Nabloes Ibrahim al Nabulsi (leeuw van Nablus) chef van de aan Al-Fatah gelieerde Al-Aksa Martelarenbrigades door IDF-troepen geŽlimineerd. In de zomer van 2022 hielp Nabulsi nog bij het oprichten van een nieuwe coalitie van gewapende groepen naar het voorbeeld van het Jenin Batallion; Areen al-Usood (de leeuwenkuil). Op 9 september hebben IsraŽlische veiligheidstroepen een grootschalige aanval in Tel Aviv verijdeld, waarbij een agent werd gearresteerd die banden had met de Nablus-groep. De potentiŽle terrorist droeg een geweer, twee explosieven en een vlag met het Lion's Den-logo, zoals onthuld door FFDís Long War Journal.

De Palestijnse terreurgroepen zijn als een octopus met veel armen. Er is geen hiŽrarchie, er is geen opperbevelhebber, en het blijkt erg moeilijk om ze te identificeren. Nu het IsraŽlische dodental stijgt, is het vooruitzicht van een bredere IsraŽlische antiterreuroperatie in Nablus dichterbij dan ooit. Er is niet veel veranderd in al die jaren sinds het Britse bestuur over het mandaatgebied Palestina (geen land) voor het eerst de connecties van Nablus en Jenin met terrorisme tegen Joden opmerkten. Opvallend is dat de reguliere media, wanneer ze verslag uitbrengen uit deze steden ze het praktisch alleen hebben over Palestijnse burgers die gedood worden door IsraŽlische troepen. Zelden ze ervoor zorgen dat ze het volledige beeld overbrengen op hun lezers en kijkers.

 

Jezus komt

Franklin ter Horst

E-mail: Hijkomt@hetnet.nl

Terug naar: Inhoud