Palestijnse lynchpartij in Ramallah

Door: Franklin ter Horst (aangemaakt oktober 2000) (Laatste bewerking: 10 oktober 2017)

Door een verkeerde afslag te nemen, waren Vadim Nourjips en Joseph Avrahmiramallah-2000a, twee IsraŽlische reservisten op 12 oktober 2000, per ongeluk op PLO-gebied terechtgekomen. Ze werden door een controlepost aangehouden en vervolgens naar een politiebureau in Ramallah gebracht. Daar werden zij onder toeziend oog van de PLO-politie door een waanzinnige menigte, die bij gerucht had vernomen dat zij geheim agenten waren, weggehaald en op beestachtige wijze vermoord. De moord op het tweetal tart iedere beschrijving. Op de 2de verdieping van het bureau werden Avrahmi en Nourjips het slachtoffer van barbaarse verminkingen. Ze werden ontelbare keren met messen gestoken, hun ogen uit hun kassen gestoken, hun geslachtsdelen afgesneden en hun ingewanden door de kanibalen met blote handen uit hun lichamen gescheurd.Vervolgens werden hun lichamen door de ramen naar buiten gesmeten temidden (video is door YouTube verwijderd) van een uitzinnige massa die de lynchpartij vervolgens voortzetten. Eťn van de Joodse soldaten werd door een dolgedraaide meute in brand gestoken en door een horde islamitische psychopaten door de straat gesleept daarbij gade geslagen door een dansende en juichende menigte.

De beelden werden gemaakt door de tv-ploeg van het Italiaanse Medianet. Dat de beelden vervolgens de hele wereld overgingen kwam terreurmiljardair Jasser Arafat niet zo goed uit. De Italianen die de opnames hadden gemaakt werden met de dood bedreigd omdat zij zich niet zouden hebben gehouden aan de normen van berichtgeving die gelden in de gebieden die onder zijn controle vielen.

De 19 jarige Abed al-Aziz Salcha, alias het Beest van Ramallah. Zijn beeld ging de wereld over toen hij zijn met bloed besmeurde handen vol trots aan de uitzinnige menigte liet zien.

Als reactie op de filmbeelden stuurde Ricardo Christiano, een vertegenwoordiger van de RAI , het officiŽle Italiaanse tv-station een excuusbrief aan Arafat en zijn bende dat niet zij verantwoordelijk waren voor de beelden maar de concurentie.

Geliefde vrienden in Palestina,

Wij wensen u geluk en geloven dat het onze plicht is om u te laten begrijpen wat op 12 oktober in Ramallah gebeurde. Een van de Italiaanse prive televisiestations, die een concurrent van ons is ( en niet het officiŽle Italiaanse tv-station RAI is) heeft de gebeurtenissen gefilmd. Daarna heeft de IsraŽlische televisie de beelden uitgezonden en is de publieke mening ontstaan alsof wij (RAI) deze beelden hebben gemaakt. We leggen er de nadruk bij u allen op dat dit niet het geval is omdat wij altijd de journalistieke procedures gerespecteerd hebben van de Palestijnse Autoriteiten. Wij danken u voor uw vertrouwen en u kunt er zeker van zijn dat dit niet onze manier van handelen is. Zo iets doen wij niet. Alstublieft, ontvangt onze diepgaande zegen.

Getekend, Ricardo Christiano, Representative of RAI in the Palestinian Authority.

Er worden door deze schijnheilige figuur excuses aangeboden aan satanische moordenaars terwijl de afgrijselijke moordpartij op de beide reservisten geen enkele aandacht krijgt. Meerdere cameramensen die opnames van de lynchpartij hebben gemaakt, werden gedwongen de beelden niet uit te zenden. Een Britse fotograaf, Mark Seager van de Daily Telegraph, getuigt in een artikel in de Jeruzalem Post van 18 oktober 2000, dat hij zich tussen de schreeuwende mensenmassa in Ramallah bevond: ,,Ik zag dat ze iets achter zich aansleeptenÖtot mijn afgrijzen zag ik dat het een lichaam was. Het onderste deel stond in brand, het lichaam zelf was beschoten en het hoofd was tot pulp geslagen. De meute bleef maar op hem slaan en op zijn hoofd trappen. Het waren net beesten.Ik was doodsbang.Ē Hij vertelde dat deze lynchpartij het meest afschuwelijke was dat hij ooit is zijn leven had gezien, erger dan Congo en Kosovo, waar hij ook was geweest. ,,Er was zoín verschrikkelijke haat en woede, dat ik besloot van de plaats te vluchten. Ik dacht de Arabieren goed te kennen. Ik dacht dat ze vriendelijke en gastvrije mensen waren. Ik weet dat niet iedereen zo is, maar wat ik hier gezien heb, zal ik nooit vergeten. Het was moord op de meest beestachtige manier.Ē

Barbaren met lichaamsdelen van de twee IsraŽlische slachtoffers.

Nassar Atta een producer van ABC vertelde in Ted Koppelís show hoe zijn cameraman in elkaar werd geslagen toen deze de lynchpartij aan het filmen was. Een Poolse tv-ploeg die eveneens opnamen aan het maken was werd geslagen en de tapes werden in beslag benomen. De lynchpartij laat zien hoe diep de haat tegen het Joodse volk reeds is geworteld. Op basis van de televisiebeelden heeft de IsraŽlische veiligheidsdienst een lijst van verdachten kunnen opstellen. De IsraŽlische binnenlandse veiligheidsdienst Shabak riep vervolgens een speciale commissie in het leven om de betrokkenen bij de moordpartij te identificeren. In de loop der jaren zijn 22 daders gearresteerd die op de een of andere manier bij de lynchmoord betrokken zijn geweest en tot lange gevangenistraffen zijn veroordeeld.

Reeds een paar dagen na de lynchpartij werden 8 verdachten in Ramallah van hun bed gelicht en naar IsraŽl overgebracht. Onder hen bevond zich Mohammed Noara (18) die toegaf een van de slachtoffers met een mes gestoken te hebben.

Op 24 april 2001 werd opnieuw een drietal daders gearresteerd. Onder de gevangenen waren de politieagenten Khalil Shawmara en Raed Sheikh. Hanan Ashrawi, lid van het Uitvoerend Comitť van de PLO terreurorganisatie, en haar ex-vriend Peter Jennings van ABC News, schreven dat deze afschuwelijke barbaarsheid slechts een uiting was van Ďopgekropte woedeí. Maar wat er in Ramallah gebeurde was niet het resultaat van een ĎIsraŽlische bezettingí en al evenmin een uiting van gefrustreerde mensen van hun Ďlegitieme rechten op zelfbeschikkingí. Dit was de daad van een primitief en woest opgehitst volk. Dit was een daad verricht precies zoals ze in de dagelijkse tirades in hun moskeeŽn worden geregisseerd door islamitische geestelijken en mullahs, en door de ďBende van RamallahĒ aan mensen die helemaal niet in staat zijn om hun eigen ideeŽn te vormen.

Hanan Ashwari en haar ex-vriend Peter Jennings van ABC News, schreven dat deze afschuwelijke barbaarsheid slechts een uiting was van Ďopgekropte woedeí. Maar er in Ramallah gebeurde was niet het resultaat van een ĎIsraŽlische bezettingí en al evenmin een uiting van gefrustreerde mensen van hun Ďlegitieme rechten op zelfbeschikkingí. Dit was de daad van een primitief en woest opgehitst volk.Dit was een daad verricht precies zoals ze in de dagelijkse tirades in hun moskeeŽn worden geregisseerd door islamitische geestelijken en mullahs, en door de ďBende van RamallahĒ aan mensen die helemaal niet in staat zijn om hun eigen ideeŽn te vormen.

Het terreurbewind van Jasser Arafat beweerde dat de beide politeagenten er alles aan gedaan hebben om het bloedbad te voorkomen maar dat ze niets konden beginnen tegen de woeste meute. Echter, later bleek dat ze mee hadden geholpen aan de lynchpartij. Raed Sheikh zei dat hij ťťn van de IsraŽlische slachtoffers met een metalen staaf had geslagen. Hij werd op 26 augustus 2003 door het IsraŽlische Militaire Gerechtshof, mede schuldig bevonden aan de moord op de beide reservisten. In maart 2003 was ook al Saíid Mahmoud Matzleh, een lid van de Islamitische Jihad, veroordeeld voor zijn deel in de lynchpartij. Een andere arrestant was Aziz Salcha. Zijn beeld ging de wereld over toen hij zijn met bloed besmeurde handen vol trots aan de uitzinnige menigte liet zien. Deze Salcha is op 24 november 2004, door het IsraŽlische leger opgepakt en door het IsraŽlische Militaire Gerechtshof tot levenslange opsluiting veroordeeld. In dezelfde maand veroordeelde het hof A-Karim Aziz Rom tot levenslang plus 20 jaar voor deelname aan deze moord. Geen enkele vorm van spijt of schaamte of zelfs maar een verontschuldiging kwam er van de kant van het terreurbewind van Jasser Arafat.

De barbaar Aziz Salcha steekt bij zijn aanhouding in juni 2001 opnieuw zijn handen brutaal de hoogte in.

De IsraŽlische veiligheidsdiensten hebben door de jaren de zoektocht naar de betrokkenen van de beestachtige lynchmoord op de twee IsraŽlische reservisten nooit opgegeven. In oktober 2012 werd in de omgeving van Ramallah een terreurcel van Hamas opgerold. Onder de gearresteerden bevonden zich twee personen die in Ramallah bij de lynchpartij op de IsraŽlische reservisten betrokken zijn geweest. Kort na de arrestatie bekenden zij hun daad.

De eerder genoemde Aziz Salcha is inmiddels weer vrij man want hij is ťťn van de 1027 terroristen die op 18 oktober 2011 in ruil voor de IsraŽlische militair Gilad Shalit is vrijgelaten. Deze beestachtige lynchpartij leverde geen enkele afkeurende reactie op door de wereldleiders en de door de islamitische wereld gegijzelde Verenigde Naties, noch enig medeleven met de nabestaanden van slachtoffers.

Terug naar: Inhoud