Oekraïne in crisis

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 13 maart 2014) (Laatste bewerking: 22 november 2016)

De zogenaamde 'revolutie' in Oekraïne is niets anders dan een door het Westen georganiseerde en door de NAVO gesteunde fascistische coup om het land te annexeren en binnen de Westerse invloedssfeer te brengen. In werkelijkheid werd met hulp van Washington en Brussel een democratisch gekozen regering in Kiev omver geworpen, zodat die kon worden vervangen door een anti-Russisch, pro-globalistisch marionettenregime. CIA snipers schoten vanaf de daken op zowel demonstranten als politie, bevestigt door de ambassade van Estland maar nooit door de massamedia openbaar gemaakt hoewel deze ook perfect weten hoe de situatie in elkaar zit. Verder hebben verschillende artsen bekend gemaakt dat zowel demonstranten als politieagenten exact dezelfde wonden hadden, veroorzaakt door Amerikaanse munitie!Deze Westerse inmenging noemt men ‘een vrijheidsstrijd tegen een corrupte dictator’. De hele situatie is vooropgezet. Overal in Kiev en andere plaatsen zijn hakenkruisen te zien en brengen fascisten de Hitlergroet. In het stadhuis van Kiev zijn na de fascistische staatsgreep hakenkruizen op de muren aangebracht en eveneens het naar Hitler verwijzende cijfer 88. Ze zwaaien nu de scepter en Amerika staat met hen op de foto. In 2012 werd de huidige Oekraïense regeringspartij Svoboda in het Europees parlement fel bekritiseerd vanwege haar antisemitische karakter en Ruslandhaat. Nu slechts twee jaar later zijn de leiders in Brussel en de Obama-administratie dit vergeten en wordt het huidige antisemitische geboefte in Kiev massaal door het Westen gesteund. 

De illegaal aan de macht gekomen interim- premier Areniy Yatsenyuk is niets anders dan een trekpop van het Westen. Deze ex centrale bankier werd zonder aarzelen door de leiders in Washington en Brussel erkend. Volgens Oekraïense parlementsleden staat de regering in Kiev onder volledige controle van de Amerikaanse regering. De Amerikaanse ambassadeur zou regelmatig in de kantoren van de afgevaardigden komen en “op strenge toon” opdragen wat er gedaan zou moeten worden. Alle beslissingen van vooraanstaande regeringsleden van de Oekraïne worden door de Amerikaanse regering genomen, meldt het Oekraïense persbureau RBK.

Luister goed Yatsenyuk, wij trekken aan de touwtjes en precies doen wat wij zeggen. Is dat duidelijk!

Op de top van Malta (2 en 3 dec. 1989), na de val van Berlijnse muur (9 nov 1989) beloofde George W.Bush sr. geen landen van het voormalige Warschau-pakt toe te laten tot de NATO. Maar vervolgens begon het westen echter het ene land na het andere los te wringen van de Sovjet-Unie en op te nemen in de NATO, 20 in totaal: Roemenië, Oost-Duitsland, Albanië, Hongarije …. En zo zat vervolgens tegen alle beloftes in het Westen comfortabel op de stoep van de voordeur van Rusland.

Poetin heeft als reactie op de Westerse inmenging in de Oekraïne, onmiddellijk de Krim (Crimea) aan Rusland toegevoegd. Het was Obama’s plan om Rusland te beroven van zijn marinebasis aan de Zwarte Zee, maar dat is mislukt. Nu is zijn plan Amerikaanse raketten in Oekraïne op te stellen en deze te richten op Moskou. Ook daar zal Vladimir Vladimirovich Poetin beslist niet akkoord mee gaan. Angela Merkel reageerde geschrokken na haar telefoongesprek met Poetin waarin hij duidelijk te kennen gaf het Westen verantwoordelijk te stellen voor de crisis in de Oekraïne.

Dat Washington overduidelijk bij dit conflict betrokken is blijkt uit deze reportage waarin zwaar bewapende huurlingen zijn gefilmd in de stad Donetsk, in het pro-Russische zuiden en oosten van het land. De huurlingen zijn gekleed in het uniform van de speciale Oekraïense politie eenheid Sokol. Ze worden onder meer ingezet om pro- Russische betogers te provoceren. Volgens een verklaring van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn deze huurlingen van Academi (voormalig Blackwater) ook actief in de regio Slovjansk. Dit bericht wordt bevestigd door ‘Bild am Sonntag’. Volgens deze krant zijn er in deze regio zo’n 400 zwaar bewapende Academi actief. De krant baseert zich op berichten van de Duitse inlichtingendienst BND. De huurlingen zouden vooral een coördinerende en leidinggevende rol hebben in de strijd tegen de separatisten in de regio Slovjansk. Academi weerspreekt de berichten maar uitgerekend de Amerikaanse geheime diensten hebben zelf de geheime inzet van Blackwater soldaten in Oekraïne bevestigd.

 

Volgens Pro-Russische activisten zijn er complete ‘doodsploegen’ van de CIA in het Oosten van Oekraïne actief. De CIA ‘adviseert’ ter plekke het fascistische bewind in Kiev over hoe de rest van het land stevig in de greep te houden. En zo gaat Washington door met het provoceren van het Kremlin. Academi werd in 1997 opgericht door een voormalig lid van de Navy-Seals. Academi was eerder al onder meer betrokken bij de oorlog in Irak, Afghanistan en de opstand tegen het bewind van Moeammer Gadhaffi in Libië. In onder meer Irak kregen ze van het Amerikaanse leger de vrije hand. Ze trokken zich niets aan van de regels en wetten en vermoorden met regelmaat Iraakse burgers. In 2007 richtten ze een bloedbad aan op een markt in Bagdad toen ze lukraak om zich heen begonnen te schieten. 17 burgers vonden de dood.

 

Rusland heeft Kiev opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het inzetten van deze Amerikaanse huurlingen omdat dit kan leiden tot een burgeroorlog. Inmiddels hebben Washington en Brussel sancties afgekondigd en heeft Obama Amerikaanse jachtbommenwerpers naar de Baltische landen en naar Polen gestuurd en slagschepen naar de Zwarte Zee op de druk op Poetin op te voeren! De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft tijdens een toespraak aan de Harvard universiteit erkend dat de Europese Unie eigenlijk niets zag in sancties tegen Rusland, maar dat de regering Obama de Europeanen heeft gedwongen die toch in te stellen. Volgens Biden zou Obama erop hebben gestaan dat Europa de enorme economische schade als gevolg van de sancties maar voor lief dient te nemen.

 

Vicepresident Biden: Wij hebben Europa tot sancties tegen Rusland gedwongen

Uit zijn woorden bleek dat de Amerikanen enorme politieke druk op Europa hebben uitgeoefend om ze zover te krijgen sancties tegen Rusland in te stellen – sancties, die forse schade aan de Europese economie toebrengen, maar nauwelijks aan de Amerikaanse. Biden gaf als belangrijke reden voor het invoeren van sancties, ‘het neerschieten van een vliegtuig (vlucht MH17 uit Amsterdam) door de Russische separatisten’, een beschuldiging waar trouwens geen enkel bewijs voor geleverd is. De crash van vlucht MH17 is niets anders dan een van manieren waarop vanuit Washington provocaties plaatsvinden tegen Rusland. De BBC heeft kort na de ramp gesproken met vele ooggetuigen die een gevechtsvliegtuig hadden gezien bij MH17. Toen de BBC in de gaten kreeg dat het Westen vond dat Rusland de schuld moest krijgen, werden de interviews van de website gehaald.

Scull&Bones satanist John Kerry verweet Rusland onder “schending van het volkerenrecht” de “Oekraïne binnengemarcheerd” te zijn terwijl zijn eigen land onder flagrante schending van het volkerenrecht onder meer Grenada, Panama, Irak (1991-2003), Afghanistan, Somalië is binnengemarcheerd. Washington zat achter de val van Muammar Gadhaffi en probeert de regering van Syrië ten val te brengen. Burgers in onder meer Pakistan, Afghanistan en Jemen worden bestookt met Drones waarbij al duizenden onschuldige burgers om het leven zijn gekomen. Washington hitste het Georgische leger op tegen de Russische bevolking van Zuid-Ossetië. De buitengewone arrogante Obama administratie neemt beslissingen alsof ze de mening van de hele wereld verkondigen. Washington is bezig zichzelf geweldig in de voet te schieten. Diverse malloten zoals John McCain, de senator van Arizona schilderen Rusland af als een schurkenstaat.

Ook multimiljardair en parasiet George Soros bemoeit zich met de situstie in de Oekraïne. Dankzij het Russische hacker collectief CyberBerkut zijn er documenten boven water gekomen die ondubbelzinnig aantonen dat George Soros mede verantwoordelijk is voor de crisis in de Oekraïne. De documenten bestaan uit uitgebreide e-mails tussen Soros en de Oekraïense president Poroshenko. In die documenten presenteert Soros een korte- en middellangetermijnstrategie voor Oekraïne en zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Amerika Oekraïne zal voorzien van dodelijke wapens van hetzelfde kaliber om de tegenstander te lijf te gaan. CyberBerkut is erin geslaagd om de presidentiële website van Poroshenko te hacken en heeft de document in de vorm van pdf bestanden op deze locatie online gezet. De drie belangrijkse e-mails staan eveneens onderaan dit artikel. Uit de documenten blijkt dat Soros het standpunt van Barack Hussein Obama voor wat betreft Oekraïne ondersteunt, maar van mening is dat Amerika nog veel meer moet doen. Wat duidelijk is, is dat Soros president Poroshenko “aanstuurt” en dat hij door middel van geld en wapens de Russische president Poetin zoveel mogelijk wil dwarsbomen.

Het lijkt wel alsof het Westen heel bewust toewerkt naar een (Derde) Wereldoorlog. De Verenigde Staten participeert al jaren in het omverwerpen van buitenlandse regeringen in naam van de verspreiding van de democratie. De geschiedenis leert dat dit beleid slechts tot chaos heeft geleidt met enorme aantallen doden. Hij lijkt er sterk op dat Obama en trawanten en zijn trekpoppen in Europa rechtstreeks aansturen op een nieuwe wereldoorlog. De bevolking van het Westen wordt op grote schaal misleid met pure propaganda en regelrechte leugens, deze keer over de crisis in Oekraïne. Door de propaganda geloven velen in het Westen dat Rusland de agressor is, en president Vladimir Poetin hoe dan ook moet worden gestopt, omdat hij een ‘gevaar’ vormt voor de ‘vrije’ wereld.

 

De anti-Russische propaganda liep zelfs zo hoog op, dat de voormalige Oekraïense president Yulia Tymoshenko, het lievelingetje van het Westen, vrijwel zonder aandacht en protest kon pleiten voor het met kernwapens vernietigen van de 8 miljoen Russen in de Oekraïne, en Rusland zelf. Ook zei ze Poetin persoonlijk een kogel door zijn hoofd te zullen schieten.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Vladimir_Putin_and_Yulia_Tymoshenko-1.jpgYulia Tymoshenko hier samen met Poetin in betere tijden.

 

Washington wil de hele wereld hun wil opleggen. Het maakt totaal niet uit of hun acties illegaal zijn. Wanneer Washington een land binnenvalt met duizenden doden tot gevolg moet niemand daarover zeuren want ze eigenen zich dat recht toe. Wanneer ze met hun Drones en raketten mensen opblazen doen ze dat in naam van het verdedigen van mensenrechten. Wanneer een land haar soevereiniteit en territoriale integriteit probeert te verdedigen, dan stuurt Washington gemaskerde boeven die de mensenrechten met grof geweld overtreden en dood en verderf zaaien. De Obama maffia wil de wereld nu duidelijk maken dat dit provocatiescript ook zal werken voor Rusland net zo lang tot Poetin onder druk van sancties en andere provocaties aan hun eisen zal toegeven. Maar dat zal niet gebeuren! Ze doen net alsof Rusland slechts een regionale grootmacht is maar dit land beschikt over een nucleaire capaciteit waarmee men de Verenigde Staten in een klap volledig kan vernietigen. Rusland is geen regionale grootmacht maar een wereldmacht.

Washington zit samen met Brussel achter de machtswisseling in de Oekraïne om dit land volledig los te weken van Rusland. Maar het lijkt er op dat ze met hun arrogantie een grens hebben overschreden die ernstige gevolgen kan hebben want Poetin is de expansiedrift van het Westen meer dan zat en spreekt van een  “extreem gevaarlijke situatie” waarin niemand meer veilig is.

In een taalgebruik dat doet denken aan de Koude Oorlog zei Poetin ,,De éénpolige wereld van de VS heeft oorlog, verwoesting en onveiligheid gebracht”. Onder de Russische bevolking is de anti-Amerika stemming sterk aan het toenemen, vooral sinds de politieke omwentelingen in Georgië en nu in de Oekraïne. Er is duidelijk sprake van antiwesterse sentimenten. Mensen in topposities zinspelen er op dat bepaalde krachten in het Westen erop uit zijn Rusland te verzwakken. Ook de mensen in de straat kijken opnieuw wantrouwend naar het Westen. Een veel gehoorde opmerking is: ,,Wij worden van alle kanten door het Westen omsingeld.”

Geholpen door olie en gas, stromen de miljarden dollars de schatkist binnen, een ontwikkeling die menigeen de nodige zorgen baart. Het Westen verkeert in een droom en zal daar de gevolgen van ondervinden wanneer ze Poetin nog langer blijven treiteren. De Westerse regeringsleiders negeren dit feit echter compleet. De militaire staf in Rusland is niet langer bang voor een reactie van het Westen. Maar het Westen slaapt, en wil niet horen van het groeiende gevaar vanuit het Oosten, dat voortkomt uit het Kremlin en haar Chinese bondgenoten. Waarschuwingen van bekende Russische waarnemers zoals Viktor Suvorov en Validimir Bukovsky worden vrijwel totaal genegeerd. Op 4 juli 2012 vierden de Amerikanen hun Onafhankelijkheidsdag. En juist op die dag stuurden de Russen twee strategische nucleaire bommenwerpers richting Amerika. De twee bommenwerpers drongen het territoriale luchtruim van de westkust van Amerika binnen, bij Californië. Ze werden onderschept door Amerikaanse jachtvliegtuigen. Het was al voor de tweede keer binnen twee weken dat Russische nucleaire bommenwerpers het luchtruim van Amerika binnendrongen. Eerder ging het om Alaska. Volgens een Russische militaire woordvoerder maken die acties deel uit van ‘simulatieaanvallen op de vijand’.

Op 11 juni 2014 kreeg de westkust van de Verenigde Staten opnieuw bezoek van maar liefst vier strategische Russische bommenwerpers. Twee van de toestellen werden gespot in de buurt van Alaska en twee ruim 80 kilometer uit de kust van Californië. Deze bommenwerpers kunnen kernwapens vervoeren, en vanaf grote afstand kruisraketten met kernkoppen afvuren. Ook bij Japan en bij de Amerikaanse basis op het eiland Guam worden steeds vaker Russische toestellen gesignaleerd. In maart onderschepten Nederlandse F-16’s twee Tu-95 Bears boven de Noordzee.

Op vrijdag 5 juni 2015 was de Amerikaanse Minister van Defensie, Ashton Carter in het Duitse Stuttgart tezamen met ongeveer 25 militaire commandanten en Europese diplomaten, om te bepalen hoe ze het conflict in Oekraïne en de daaruit volgende militaire en economische campagne tegen Rusland verder op te voeren. De bijeenkomst was vooral bedoeld om de militaire aanwezigheid in oost Europa verder op te voeren. Ze dreigen Rusland nog net niet met oorlog. Carter is groot voorstander de Oekraïne uit te rusten met zware dodelijke wapens, om zoals hij dat zegt: “zichzelf te kunnen verdedigen.” Hij overweegt zelfs om nucleaire wapens in te zetten in/tegen Rusland omdat ze in overtreding zouden zijn van het in 1987 gesloten Intermediate-range Nuclear Forces (INF) verdrag. Dit verdrag houdt onder andere in dat alle nucleaire wapens in beide landen met een bereik van tussen de 500 en 5.500 kilometer dienen te worden vernietigd. Amerika verdenkt Rusland er nu van dat ze deze wapens nog wel degelijk bezitten en dat ze die regelmatig testen, waardoor ze in overtreding zijn van de overeenkomst. Rusland daarentegen zegt dat Amerika zelf in overtreding is door het plaatsen van raketinstallaties in Polen en Roemenië.

psychoDe Amerikaanse Minister van Defensie, Ashton Carter

 

Brussel en Washington begaan de ene brutaliteit na de andere terwijl ze met een beschuldigende vinger naar Rusland wijzen. De idiote Westerse media schrijven precies dat wat Brussel en Washington willen dat ze schrijven. Het is onvoorstelbaar wat ons dagelijks aan pulp wordt voorgeschoteld door de westerse pers. Er is geen enkele sprake van kritische beoordeling van gebeurtenissen. De bevolking in het Westen heeft hoegenaamd niets vernomen van de door de huidige machthebbers in de Oekraïne ingehuurde scherpschutters die zowel politie als demonstrerende burgers hebben gedood.

 

Wie de gruwelijke beelden van de bloedbad in Odessa heeft gezien, kan met het oog op de rechtstreekse ondersteuning van de junta van Kiev en haar “Sturmabteilungen” van de “Rechtse Sector” door de westerse politiek en NAVO-getrouwe media alleen nog woede voelen. Zelfs het uitmoorden van de eigen bevolking door neonazi’s en Islamitische Takfiri strijders zijn middelen die worden ingezet. Bij de bestorming door opgehitste aanhangers van de “Rechtse Sector” en de junta van Kiev op een groep mensen, die voor een federalisering van de Oekraïne inzette, stierven 46 mensen een gruwelijke dood bij de daaropvolgende brandaanslag op het gebouw van de vakbond. Wie niet stikte of levend verbrandde, werd tijdens de vlucht doodgeslagen. Getuigen en journalisten hebben verklaard dat toen het gebouw met daarin de mensen volledig in brand stond, de menigte dingen schreeuwde zoals, “Glorie aan de Oekraïne” en “Dood aan de vijanden”. Dit zijn bekende neonazi slogans. Volgens de lokale politie werd het gebouw in brand gestoken met Molotov cocktails.

Wie deze beelden nog niet kent en sterke zenuwen heeft, kan ze hier bekijken.In andere Zuid-Oekraïense steden werden nog meer mensen bij gevechten tussen de federalisten en junta-getrouwe eenheden van het leger en de “Rechtse Sector” gedood. Onder hen bevonden zich Julia Isotova, een 21-jarige verpleegster, en haar vrienden, die zich met de auto in veiligheid wilden brengen. Ze werden vanuit een hinderlaag door eenheden van de nieuwe Oekraïense Nationale Garde beschoten, die in principe bestaat uit leden van de “Rechtse Sector”.

Screenshot_16Het ergst is echter de omstandigheid dat de EU deze putschisten nog steeds ondersteunt, hoewel ze heel goed weet wat ze precies aanricht in de Oekraïne. Zonder de politieke ruggensteun in Brussel – en veelmeer nog in Washington – zou de junta van Kiev met de federalisten in het oosten en zuiden moeten samenwerken. Vooral Washington en Brussel dragen de verantwoordelijkheid voor het in de Oekraïne vergoten bloed. Zij zijn het namelijk die iedere onderhandelingsinspanning van Rusland saboteren en de toenemende radicalisering bevorderen. Slachtoffers van dit geopolitieke gehakketak zijn de mensen in de Oekraïne.

Volgens Arseni Jatsenjoek, de trekpop van Washington en Brussel, is Rusland uit op het ontketenen van een Derde Wereldoorlog. Dat zei hij op 29 mei 2015. Volgens de premier wil de Russische president Vladimir Poetin door Oekraïne militair en politiek te bezetten een conflict creëren dat zich over de rest van Europa zal verspreiden. “De Tweede Wereldoorlog is nog niet vergeten door de wereld. Maar Rusland wil de Derde Wereldoorlog nu al beginnen”, zei Jatsenjoek. “Pogingen om een militair conflict te beginnen in Oekraïne zullen leiden tot een conflict in heel Europa. We doen een oproep aan de internationale gemeenschap tot vereniging en verzet tegen de agressie van Rusland.” Rusland liet op 29 mei 2015 weten dat Oekraïne zal boeten voor de Oekraïense legeroperatie in het oosten van het land. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken sprak van een ”bloedige misdaad”.”Kiev voert een oorlog tegen het eigen volk. Degenen die het leger hiertoe hebben aangezet zullen hiervoor de prijs betalen en terechtstaan”, aldus Lavrov. De operatie van het Oekraïense leger tegen separatisten gaat ondanks de Russische druk gewoon door.  Dat zei de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vrijdag. De minister zei erbij dat het Oekraïense leger klaar is om “iedere Russische agressie af te slaan”.

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg (eveneens een trekpop van Washington en Brussel) was zo brutaal van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov te eisen van iedere vorm van ondersteuning aan de Russische separatisten stop te zetten. De uitspraak van Stoltenberg zal ongetwijfeld met hoongelach in Moskou ontvangen zijn. In april 2015 dreigde Poetin nog met een atoomoorlog als de NAVO actief blijft in de Baltische landen.Eén verkeerde beweging zou de hele wereld in een Derde Wereldoorlog kunnen storten.

Uit onvrede over de gang van zaken rond de Krim, hebben Brussel en Washington een aantal hooggeplaatste Russen op een zwarte lijst gezet. Hieronder bevindt de Russische pro-life leider Yelena Mizulina. Mizulina is lid van de Russische Duma (parlement) en maakt deel uit van het Comité betreffende Familie, Vrouwen en Kinderzaken. Haar werkzaamheden hebben absoluut niets te maken met de Krim, met het Russische leger, de diplomatie en iets anders wat verbonden zou kunnen zijn met de huidige crisis. Het Witte Huis zegt dat Mizulina op de zwarte lijst staat vanwege haar status als lid van de Duma. Maar in de praktijk blijkt er veel meer achter te zitten want het kan natuurlijk nooit zo zijn dat Obama haar toevallig koos uit alle 450 leden van de Russische Duma. Mizulina is namelijk bekend om haar christelijke visie op en inzet voor het huwelijk, adoptie, de familie en het recht op leven. Ze was verantwoordelijk voor wetten die in 2010 en 2012 zijn aangenomen om kinderen te beschermen voor ongepaste informatie op internet.

Ook was zij het die in 2013 verantwoordelijk was voor een wet die het onmogelijk maakte voor Amerikanen om Russische kinderen te adopteren vanwege het risico dat ze zouden worden geadopteerd door homoseksuele paren. Ook staan wetten op haar naam die de bijdrage van belastinggeld aan abortus beperken en die beperkingen opleggen aan de mogelijkheid tot abortus. Verder bevorderde ze door middel van wetgeving de versterking van de positie van Russische gezinnen, gezien vanuit een christelijk perspectief. Obama misbruikt de economische sancties om Yelena Mizulina te treffen en zendt een zeer duidelijke boodschap aan de Russische christenen. Maxim Obukhov, de grondlegger van de Russische pro-life beweging, vertelde aan LifeSiteNews: ‘Er wordt veel gesproken over een nieuwe Koude Oorlog, maar Obama heeft openlijk de oorlog verklaard aan christenen die zich tegen de cultuur van de dood verzetten. Hij doet dit in Amerika, en ook in het buitenland.’

Joden verlaten Oekraïne

Vanwege de alsmaar toenemende spanningen in de Oekraïne, besluiten steeds meer Joden naar Israél te emigreren. Toen de crisis in de Oekraïne begon, staken ook antisemitische hetzes en gewelddadigheden de kop op. De Joodse leiders hebben nog nooit eerder meegemaakt dat Joden zo massaal naar Israël willen vertrekken. De opperrabbijn van Odessa zei: ‘We hebben hier van alles meegemaakt, honger, oorlogen, maar in al die jaren heb ik nog nooit zo vaak over emigratie horen spreken als nu.’ Rabbijn Wolff vertelt: ‘Het is ongelooflijk wat hier gaande is. De economie functioneert al maanden niet meer, en het gevoel van veiligheid is totaal verdwenen. Odessa is een oorlogsgebied geworden.’s Avonds komt niemand zijn huis meer uit, het lijkt wel een spookstad. We hebben meer veiligheidspersoneel moeten inschakelen bij Joodse winkels en instellingen. Op de vrijdagavond, als we in de synagoge bidden, staan er vijftig bewakers voor het gebouw. De Joden in de Oekraïne hadden gehoopt dat het antisemitisme in hun land iets van voorbijgaande aard zou zijn, maar daarin hebben ze zich ernstig vergist. De Oekraïne is druk bezig zich van zijn Joodse bevolking te ontdoen. Volgens een enquete denkt zeventig procent van de Oekraïnse Joden erover om allija te maken. Het Israëlische consulaat kan de aanvragen nauwelijks verwerken.

De Oekraïne is een land waar het Joodse volk verschrikkelijke herinneringen aan bewaart. Zo vertrokken er tussen (1881-1903) duizenden Joden vanwege tientallen pogroms. Dat herhaalde zich in 1918-1919 en in 1920 vonden er in de Oekraïne maar liefst 142 pogroms plaats waarbij duizenden doden vielen.

Terug naar: Inhoud