Moslimextremisten willen piramides Egypte vernietigen

 

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 26 augustus 2012) (Laatste bewerking: 12 november 2012)

 

Volgens berichten in de Arabische media, roepen prominente islamitische geestelijken de Egyptische president Mohammed Mursi op de Egyptische piramides te vernietigen. Ze noemen de piramides “symbolen van het heidendom” en zien de vernietiging als een opdracht van de ‘profeet’ Mohammed om alsnog te doen wat Amr bin al-As, die in 641 Egypte veroverde, niet is gelukt". Onder al-As zijn talloze Egyptische oudheden verwoest. Volgens een Sjeik uit Bahrein is het dankzij de moderne technologie vandaag mogelijk, de piramides te vernietigen en het islamitische proces af te maken wat door Amr bin al-As in gang is gezet.

De krant Al Arabiya schreef op 12 november 2012  dat de Egyptische moslimextremist Murgan Salem al-Gohary, eveneens heeft opgeroepen de Sfinks en de Piramiden op het Gizeh te verwoesten. Deze extremistische mafkees zegt hiermee het toerisme te willen bevorderen naar de locale moskeeën van de stad ipv naar die ‘heidense’ symbolen van vervloekte oude goddeloze beschavingen. “Alle moslims zijn belast met het toepassen van de leer van de Islam om dergelijke afgodsbeelden te verwijderen, zoals wij deden in Afghanistan toen wij daar de Boeddhabeelden vernielden,” zei de extremist op 10 november 2012 in een televisie interview op een Egyptische private zender. Deze Al-Gohary zou banden hebben met de Taliban, en maakt de vergelijking tussen de Sfinks en de Piramiden van Gezeh en de in Afghanistan vernietigde Boeddhabeelden.

  

Murgan Salem al-Gohary

 

De geschiedenis is vol van voorbeelden waarin Moslims het erfgoed van anderen, maar ook hun eigen erfgoed vernietigen. De ‘profeet’ Mohammed begon daar indertijd zelf mee door de Ka’aba tempel te verwoesten en deze te transformeren in een moskee. In 2001 verwoesten de Taliban in Bâmiyân in de provincie Kapisa ten noordwesten van Kaboel in Afghanistan, op een hoogte van 2500 meter, een drietal uit de rotsen gehouwen Boeddha beelden. Deze beelden dienden als een soort wachters over de ruďnes van een stad met 12.000 huizen die in de rotsen zijn uitgehakt. Het grootste standbeeld was 53 meter en stelde Dipankara voor. Het ging om een beslissing van 400 religieuze geestelijken uit heel Afghanistan, die de boeddhistische beelden tegen de leer van de Islam verklaarden. Gebaseerd op uitspraak van de geestelijken en de beslissing van de Hoogste Gerechtshof van de Islamitische Emiraat (Taliban) dienden alle beelden in Afghanistan te worden vernietigd omdat ze als idolen en afgoden werden gebruikt door ongelovigen. De Taliban verbood naast deze beelden ook muziek en sporten, inclusief televisie, in samenhang met wat zij als een precieze interpretatie van de sharia zagen. De twee grootste Boeddha’s werden aangevallen met dynamiet en tanks en waren pas na bijna een maand van intensieve bombardementen vernietigd.

 

 Een van de verwoeste Boeddabeelden (53 meter). Rechts zoals het eenmaal was. Een ander boeddhabeeld (38m.) van recentere datum dat er naast stond, werd eveneens verwoest.

 

Begin juli 2012 vernietigden moslimextremisten van Ansar Dine (Verdedigers van het Geloof) graftombes van soefimoslimheiligen in de historische stad Timboektoe in Mali. Deze soennitische groepering greep eind maart de macht in het noorden van Mali en wil er de sharia invoeren. Het International Criminal Court noemde het zelfs een “oorlogsmisdaad”.De Soefi’s behoren tot een gematigde en mystieke stroming binnen de islam. Tijdens de vernietiging was de kreet “Allahu Akbar” niet van de lucht. Deze kreet die ook massaal te horen is wanneer moslims elkaar en andersdenkenden afslachten. Timboektoe telt zestien mausoleums die staan op de lijst van werelderfgoed. De moslimextremisten zeggen ook deze graftombes te zullen vernielen.

 

Uit talloze voorbeelden blijkt dat de wereld te maken heeft met verwoesters, niet alleen wat betreft antieke gebouwen, maar vooral niet vergeten het verwoesten van menselijk leven. Honderden kerken zijn in de moslimwereld eveneens onder de slopershamer van moslimextremisten gevallen en het eind daarvan is nog lang niet in zicht.

 

Terug naar: Inhoud