Marc Van Ranst de Belgische corona angstaanjager

Door Franklin ter Horst (Aangemaakt: 9 mei 2021) (Laatste bewerking: 9 februari 2023)

Deze van Ranst staat bekend als het bespelen van de publieke opinie om mensen vaccins op te dringen en andere manipulaties zoals blijkt uit de diverse uitspraken die hij heeft gedaan. Hij heeft een hele serie opmerkelijke uitspraken op zijn naam staan over de vaccinatiecampagne tegen corona zoals: Vaccinatie weigeren heeft gevolgen’. Er komt een periode dat er mensen sterven na een vaccinatie. Als je 100.000 mensen vaccineert, gaan er altijd een paar de dag erna doodvallen. Die waren anders ook doodgevallen, maar het gaat wel een enorme boost zijn voor de anti-vaccinbeweging,” zei Van Ranst. Hij beweert dus dat deze mensen niet sterven dóór het vaccin, maar dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt. De Belgische viroloog zei verder dat er gevolgen zullen zijn voor mensen die zich niet laten vaccineren. “Je wilt geen vaccin? Be my guest. “Ik ga die mensen niet proberen te overtuigen. Maar ze moeten wel beseffen dat hun keuze gevolgen heeft. Zolang nog niet iedereen de kans heeft gehad gevaccineerd te worden, gaan we geen onderscheid maken. Dat de één mag gaan fuiven omdat hij gevaccineerd is en de ander niet, dat zou een dystopische maatschappij zijn. Maar als iedereen de kans heeft gehad, dan is het iets anders. Dan mogen landen of vliegtuigmaatschappijen wat mij betreft best zeggen: zonder vaccinatiebewijs kom je er niet in. Beslissingen hebben gevolgen,” aldus Van Ranst.

Twee Nederlandse eredoctoraten voor de man die bekend staat als het bespelen van de publieke opinie om mensen vaccins op te dringen en andere manipulaties zoals blijkt uit de diverse uitspraken die hij heeft gedaan. De eredoctoraten worden hem toegekend door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Leiden. De VU heeft het eredoctoraat op 17 november 2022 aan hem uitgereikt en noemt hem ‘een gewaardeerd deskundige en duider in de media’, maar critici zien hem als iemand die door angst en verdeeldheid te zaaien vaccins aan de man brengt voor de farmaceutische industrie. De Universiteit Leiden heeft dat op 8 februari 2023 gedaan. Zijn erepromotor, hoogleraar Frits Rosendaal, zei dat hij sinds de uitbraak van corona ‘met onvermoeibare kracht’ op radio, tv en Twitter het publiek heeft ingelicht over ‘de gevaren van Covid-19’.Van Ranst ontving een blauwe sjerp met het zegel van de universiteit, een blauwe fluwelen baret en een gekalligrafeerde bul.De Universiteit Leiden eert Van Ranst voor zijn bijdragen aan de epidemiologie en de virologie, en zijn rol als adviseur in coronatijd van de Belgische overheid. Rector magnificus Hester Bijl schrijft: “Van Ranst is een onvermoeibaar communicator, die via televisie, radio en kranten, maar ook de sociale media, standvastig het geluid van de ratio laat horen.” Na het omstreden eredoctoraat voor Frans Timmermans bij de TU Delft krijgt ook deze omstreden viroloog een eredoctoraat voor zijn rol in de ‘wetenschapscommunicatie’, reageert data-analist Daniël van der Tuin.

Op een video is vastgelegd hoe Van Ranst politieke leiders leert hoe ze het publiek kunnen manipuleren door middel van valse gegevens, emotionele berichten en mediahysterie, zodat ze bereid zijn om geïnjecteerd te worden. Een jaar voordat corona ten tonele verscheen, op 22 januari 2019, vertelt Van Ranst op de Chatham-conferentie aan een internationaal gezelschap van collega’s, waaronder de Nederlandse angstaanjager Ab Osterhaus, over pandemische paraatheid en hoe goed hij de media kan bespelen. Hij vertelt hoe hij ten tijde van de Mexicaanse griep (H1H1) het narratief in de media controleerde en de bevolking bang maakte met uit verband gehaalde cijfers. Programmamaker Flavio Pasquino maakte in 2021 al een reportage over de opmerkelijke communicatiestrategieën die Van Ranst presenteerde op deze conferentie.

“Op 24 april 2009 zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er een pandemie zou komen – en toen begon het, zei van Ranst tegen de aanwezigen op de conferentie. Dan heb je één kans om het goed te doen. Dag één is heel belangrijk, want dan begin je je communicatie naar de pers en de bevolking. En dat moet je goed doen: je moet gaan voor één stem en één boodschap.” Tijdens een pandemie moeten alternatieve opvattingen volgens hem geen plek krijgen in de media. Op die manier kun je “overal (in de media) dezelfde boodschap verspreiden. Ook vertelde hij cijfers over sterfgevallen uit de context te halen om zo de vaccins bij mensen op te dringen. Ook legt hij uit hoe het publiek kan worden gemanipuleerd om niet-geteste, experimentele, gevaarlijke injectie te accepteren. In deze video zijn de ‘hoogtepunten’ van Van Ranst zijn presentatie te zien.

In een video drijft Sam van Rooy, gemeenteraadslid in Antwerpen namens Vlaams Belang, de spot met de tegenstrijdige berichten die Van Ranst verspreid over mondkapjes. Net als in Nederland werd daarover in België tijdens het voorjaar van 2020 gezegd dat ze geen enkele zin hadden, maar later waren ze juist onontbeerlijk. Van Ranst was hier duidelijk niet van gediend zoals blijkt uit zijn reactie:“Wat ben jij toch een dom hol vat droefheid met een miserabel leventje zonder enige betekenis behalve vruchteloos te proberen om andere mensen neer te halen. Mijn minzaam medelijden is jouw deel, van Rooy, uiteraard samen met een berg belastinggeld van die hardwerkende Vlamingen.”

Naar aanleiding van het artikel ‘Gevaccineerden vrijgesteld van eventuele nieuwe lockdown in Duitsland’ op NU.nl. reageerde iemand met de volgende opmerking: “Dus gedwongen vaccinatie, anders verlies je je vrijheid. Hadden de complotdenkers toch gelijk.”Hierop antwoordde Van Ranst: “Gedwongen? Neen. U bent blijkbaar verbaasd dat beslissingen gevolgen hebben? Jij mag beslissen om je niet te vaccineren. En de samenleving mag beslissen dat jouw beslissing consequenties heeft.”

De reacties op de toekenning aan Van Ranst van de eredoctoraten onder corona-critici zijn ook niet mals. “Totaal ander universum,” reageerde advocaat Bart Maes, waar hij aan toevoegde: “Een ontzettende schande en een even zo grote vergissing die de VU nog duur te staan zal komen naarmate de geschiedenis van corona – en daarmee ook van Van Ranst – geschreven zal worden. Ik schat in dat het eredoctoraat hem uiterlijk in 2025 weer ontnomen zal worden.”“Dit moet Bananasplit zijn toch?” Ook neuroloog Jan Bonte haalt hard uit. “Deze man is een schandvlek voor de wetenschap. Het laat zien tot welk een propaganda-instelling uw universiteit is afgedaald. Echt een schande!”

 

Van Ranst is ook de man die in 2014 tijdens de oorlog tussen Israël en de Palestijnse Hamas Baäl-doodscultuur het woord Gazacaust in zijn mond nam. Hij sprak van genocide op de Palestijnen om daarmee een vergelijking te maken met de Holocaust waarbij ongeveer 4½ miljoen Joodse volwassenen en 1½ miljoen Joodse kinderen werden vermoord of vergast. Vaak na medische experimenten (Mengele en diverse andere Nazi-artsen, onderzoekers en verpleegkundigen) en/of mishandelingen. De man bezondigde zich daarbij aan het vertellen van verschillende leugens. Onbegrijpelijk dat deze figuur tot op de dag van vandaag nog met regelmaat een podium krijgt om de publieke opinie met zijn smeerlapperij te bespelen.

 

Als een uitgesproken Israël-hater sprak viroloog Marc Van Ranst ooit over een ‘Gazacaust‘ en was erg trots op het woord. Afbeelding afkomstig van site Martien Pennings.

 

In de Standaard van 25 juli 2014, op een pagina alleen voor abonnees, laat hij zijn haat tegen Israël de vrije loop onder het mom van humanitaire bewogenheid voor het volk in Gaza. Hij negeert hiermee dat hoe meer kinderen sterven in Gaza, hoe blijer de Hamas-leiders zijn. Ze offeren kinderen willens en wetens op voor propagandadoeleinden of laten ze sterven tijden het graven van terreurtunnels die massamoord op Joden ten doel hebben. Ook was van Ranst medeondertekenaar in een artikel in de Standaard waarin Israël wordt gedemoniseerd.

 

Jezus komt

Franklin ter Horst

Terug naar: Inhoud