Madeleine Albright overleden

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 11 april 2022 )

Ooit was Madeleine Albright buitenland adviseur van de Amerikaanse president en pindaboer Jimmy Carter. Later was zij Amerikaís ambassadeur bij de Verenigde Naties en vervolgens was zij tijdens de regering van president Bill Clinton in de periode 1997-2001 de 64e minister van Buitenlandse Zaken. Zij werd door de media gezien als een expert op het gebied van buitenlandse zaken. Albright kreeg in het programma "Sixty Minutes" op 12 mei 1996 door Lesley Stahl de vraag voorgelegd of internationale sancties tegen het bewind van Saddam Hoessein in die tijd tegen Irak voldoende effect hebben gehad. ďWij hebben namelijk vernomen dat deze sancties een half miljoen kinderen het leven hebben gekostĒ.Albright reageerde met de woorden: "Wij denken dat dit het allemaal waard is geweest.ĒZij was mede verantwoordelijk voor de bombardementen van de NAVO op het voormalige YugoslaviŽ in de Kosovo oorlog in de lente van 1999, waarbij meer dan 2000 doden zijn gevallen. In Kosovo waren ze zo blij met haar inbreng in deze oorlog dat ze een monument voor haar hebben opgericht.

Madeleine Korbel Albright, geboren als Marie Jana KorbelovŠ (Praag, 15 mei 1937 Ė Washington, 23 maart 2022) was een Amerikaans politica en diplomate van de Democratische Partij.

In de jaren dat zij diende als minister van Buitenlandse zaken onder Bill Clinton, is zij bezig geweest IsraŽl onder druk te zetten en te demoniseren en IsraŽls vijanden te behagen. Zij deed er alles aan om terreurmiljardair Yasser Arafat aan de wereld te presenteren als een man van vrede. Legendarisch is hoe zij in 1998 de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu zodanig onder druk zette dat hij de Wye River-akkoorden ondertekende, waarmee de eerder gesloten Oslo-nep akkoorden verder werden uitgebreid.

De druk die Albright en haar baas Clinton op Netanyahu uitoefenden was enorm. Tijdens Netanyahuís laatste bezoek aan de Verenigde Staten werd hij niet eens door Clinton op het Witte Huis uitgenodigd. Clinton liet hem tien minuten wachten alvorens hij naar binnen werd geleid. Geen persconferentie en hij werd ook niet zoals gebruikelijk uitgenodigd om in Blairhouse- het officiŽle gastenhuis voor regeringsleiders- te verblijven, maar moest zelf voor een hotel zorgen. Aan Netanyahu werd fijntjes-doch op duidelijke wijze- te verstaan gegeven, dat hij minstens met een voorstel van 10% verdere terugtrekking uit de Bijbelse gebieden moest komen, om zo de aartsvader van het internationale terrorisme YasserArafat, een beetje tevreden te stellen.

Weinigen zullen ooit de ongelooflijke gebeurtenissen van 4 oktober 2000 zijn vergeten, toen Albright, de IsraŽlische premier Ehud Barak en Arafat elkaar ontmoetten in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs. Arafat had een van zijn gebruikelijke driftbuien en stormde de vergadering uit. Albright rende achter hem aan door de gang, strompelend op haar hoge hakken en schreeuwend naar de bewakers: ďSluit de poorten! Sluit de poortenĒ in de hoop dat Arafats auto niet zou kunnen vertrekken. Een Palestijnse onderhandelaar was toevallig in de gang aan het telefoneren met een correspondent van Reuters, net toen de achtervolging en het geschreeuw losbarstten. De verslaggever van Reuters hoorde wat er gebeurde en verbrak het verhaal.

Benjamin Netanyahu (links), staatssecretaris Madeleine Albright en Yasser Arafat tijdens de onderhandelingen over de Wye Plantation-akkoorden (1998).

Nadat in september 2000 Arafat de 2e intifada orkestreerde waarbij ruim duizend onschuldige IsraŽlische burgers door Arafats bendes zijn vermoord, liet Albright geen enkel protest horen. Zelfs toen Arafat een schip met 50 ton wapens probeerde Gaza binnen te smokkelen, wat door IsraŽl werd onderschept, bleef zij de massamoordenaar verdedigen. Het schip de "Karina A ", werd in de vroege ochtend van donderdag 3 januari 2002 geŽnterd door een groep commandoís van de IsraŽlische marine tijdens een spectaculaire operatie in de Rode zee. Het schip was met 50 ton militaire uitrusting waaronder 2500 Katjoesja-raketten met verschillende reikwijdte, inclusief lanceerinrichtingen mortiergranaten, antitankraketten, geweren etc. onderweg naar Gaza toen het door IsraŽl werd geŽnterd. Op 22 juli 2014 werd zij geÔnterviewd door CNN's Wolf Blitzer, en beschuldigde zij IsraŽl van excessief geweld in de oorlog tegen Hamas. Zij noemde IsraŽls antiterrorisme acties "disproportionate" en zei dat IsraŽl zijn morele autoriteit had verloren.

De cameraís waren in deze oorlog weer gericht op wat IsraŽl ter zelfverdediging aan het doen was in Gaza in de zomer van 2014 gedurende ďOperation Protective EdgeĒ (Operatie Beschermende Rand) tegen de terreurbeweging Hamas in Gaza om de terreur die IsraŽlische burgers dagelijks ervaren te stoppen. De reactie kwam op de al weken durende raketbeschietingen waarbij honderdduizenden IsraŽlische burgers in het gebied waar de raketten neerkwamen, genoodzaakt waren in schuilkelders door te brengen. Albright liet nog steeds zien meer sympathie voor de Palestijnse doodscultuur te hebben dan voor de IsraŽlische- en zelfs Amerikaanse slachtoffers, terwijl zij heel wat te verantwoorden had over haar eigen meer dan schandalige immorele acties.

Franklin ter Horst

E-mail: Hijkomt@hetnet.nl

Terug naar: Inhoud