Koptische Christenen in Egypte slachtoffer moslimterreur

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 3 februari 2011) (Laatste bewerking: 16 augustus 2019)

Op zaterdag 1 januari 2011 vielen in de Egyptische stad Alexandrië 21 doden en ruim 20 gewonden, toen een autobom ontplofte bij een kerk van Koptische christenen. “Mossad achter aanslag kerk Egypte” zo meldde de Iraanse tv-zender Press TV, op 2 januari 2011. De bom ging af toen de kerkgangers na een Nieuwjaarsdienst naar buiten gingen. ‘Alles wijst op een Zionistisch complot” aldus Press-TV. Volgens de Iraanse zender zijn de door Israël gepleegde terroristische aanvallen op kerken, bedoelt om tweespalt te zaaien tussen Moslims en Christenen. Press-TV  schilderde een bijna idyllisch beeld van de leefomstandigheden van de christenen in Egypte. Maar de waarheid is dat christenen in Egypte, net als in een groot aantal andere islamitische landen, regelmatig doelwit zijn van door moslims gepleegde aanslagen. Volgens El Shafie, hoofd One Free World International, worden er op dit moment over de hele wereld tussen de 200 en 300 miljoen Christenen vanwege hun geloof in Jezus Christus vervolgd. 80% van deze vervolging vindt plaats in Moslimlanden, de rest in hoofdzakelijk communistische landen (Noord Korea, China).

2011, Maspero, Egypte. Moslims slachtten complete christelijke gezinnen af. Het westen zwijgt!

De idiote beschuldigingen dat Israël achter de aanslagen in Alexandrië zou zitten, komen niet alleen uit Iran. De Egyptische Groot Moefti Sheikh Mohammed Rashid Qabbani, verwees eveneens naar Israël en sprak van een “criminele actie van de Zionisten”. Een lid van de extremistische Moslim Broederschap Mohammed Mursi (de latere president van Egypte)  beweerde dat Israël er belang bij heeft de onderlinge eenheid in Egypte te ondermijnen. Een ander lid van deze Broederschap sloot niet uit dat Al-Qaeda achter de aanslag zat en kwam met de bewering dat deze terreurbeweging inmiddels samenwerkt met de Mossad.De zelfmoordaanslag in Alexandrië is natuurlijk niet het werk van Israël maar dat van moslimextremisten zoals ook in tientallen andere moslimlanden te zien is. Egyptische autoriteiten verdenken een radicale Soennitische moslimgroep ervan de aanslag te hebben gepleegd.

De kerk in Alexandrië stond op een door Al-Qaeda samengestelde lijst van 50 Koptische kerken in Egypte en Europa en zelfs in Canada , om aanslagen op te plegen. Deze lijst is in december 2010 gepubliceerd door Shumukh al-Islam, een aan Al-Qaeda gelieerde groep. Op 9 oktober 2011 werden demonstraties van woedende Kopten -die een einde eisten aan het voortdurende geweld van de kant van de moslims- wreed de kop ingedrukt door het Egyptische leger. Daarbij kwamen ongeveer 35 christenen om het leven. Ooggetuigen meldden dat legervoertuigen met grote snelheid op de massa inreden. Barack Hoessein Obama riep in een vlaag van volledige verstandverbijstering de Kopten op terughoudend te reageren. Hij sprak met geen woord over de moordpartijen op de Kopten.

  Aanslag Koptische kerk Alexandrië Egypte

Koptische christenen worden “kruisvaarder-christenen” genoemd die bestreden moeten worden en zelfs gedood. Tientallen huizen, winkels en kerken van Kopten zijn in brand gestoken of geplunderd. Honderden christelijke meisjes zijn door moslims ontvoerd en gedwongen zich te bekeren tot de islam. De volgelingen van de voormalige Egyptische president Mursi eisten dat er een verbod zou komen op het houden van gebed in de kerken. Een moslimgeestelijke beschuldigde christelijke vrouwen ervan verkrachting uit te lokken omdat ze zonder hoofddoek over straat gaan. De christelijke minderheid in Egypte maakt zich daarom terecht grote zorgen over haar toekomst.

Op zondag 30 januari, enkele dagen na het begin van de demonstraties in januari 2011 in Egypte tegen het bewind van dictator Hosni Moebarak, pleegden moslims in het zuiden van het land, een aanval op twee Koptisch Christelijke gezinnen waarbij elf doden vielen en vier anderen ernstig gewond raakten. Volgens overlevenden van de aanval, die met AINA, het Assyrische Internationale Persbureau spraken, werden de aanvallers geholpen door de Moslimburen van de Christenen. De gemaskerde moslims verschaften zich onder andere toegang via de daken. Bij de aanval werden onder meer een 15-jarig meisje, een 8-jarige jongen, een 4-jarige jongen en een meisje van drie jaar oud gedood. Na de slachting op de christenen werden hun huizen compleet leeg geplunderd. Er is een wijdverbreide angst, dat de aanvallen op de 10 miljoen Koptische Christenen alleen maar zullen toenemen. De aanvallers zijn religieuze fascisten, die andersdenkenden zonder enige wroeging de dood in jagen en dat allemaal om hun god te behagen en omat Mohammed deze weg voor hen heeft uitgestippeld.

 

(*)De Kopten zijn afstammelingen van de oude Egyptenaren. De Koptische kerk is een van de oudste christelijke gemeenschappen. Volgens de overlevering stichtte de apostel Marcus de gemeenschap in het jaar 60. De moslims die Egypte in de 7e eeuw veroverden gaven de christenen - die toen de meerderheid van de bevolking vormden - de naam ‘Kopten’ hetgeen Egyptenaren betekent. Volgens een opgave van de Koptische kerk vormden de Kopten in 1975 nog 20% van de totale bevolking in Egypte. Thans is dat nog ongeveer 10%.Gedurende de moslim overheersing in Egypte werden de Kopten regelmatig vervolgd, afhankelijk van de heerser die op dat moment regeerde. In de 19e eeuw tijdens het regime van Mohammed Ali, verbeterde de situatie van de Kopten aanzienlijk.  Die verbetering duurde tot 1954, toen de Vrije Officieren onder leiding van Gamel Abdel Nasser de macht grepen en Koning Farouk afzetten. Vanaf dat moment verslechterde de positie van de Kopten drastisch en vluchtten velen naar het buitenland, voornamelijk naar Australië, Europa en Noord-Amerika.

 

Door de jaren heen zijn er talloze gevallen geweest van brandstichting in kerken en fysieke aanvallen op Kopten. Sinds het begin van de revolutie in Egypte in januari 2011 is de situatie aanzienlijk verslechterd. Extremistische moslims eisen dat er een verbod komt op het houden van gebed in de kerken en de Egyptische autoriteiten laten het allemaal gebeuren. Zo werd een oude christelijke vrouw van het balkon van haar woning gegooid en tientallen huizen en winkels en kerken van Kopten in brand gestoken of geplunderd. De daders hebben praktisch geheel vrijspel want de Egyptische overheid doet niets. (*)  http://missingpeace.eu/nl/ Volgens de Egyptische advocaat Wagih Yacoub, een Koptische christen, is er in de moskee Bilal ibn Rabah in Caïro een martelkamer gebouwd, die wordt gebruikt om christenen en anderen te terroriseren. Volgens de advocaat is dit het werk van de Moslim Broederschap.

 

De koptische christenen en hun leiders zijn gehersenspoeld door de dagelijkse propaganda van de door de islamitische staat gecontroleerde media. Imams spuien dagelijks via de luidsprekers op de moskeeën hun haatboodschappen tegen Joden en christenen.De koptische leiders hebben zich volledig gewonnen gegeven aan de moslims om ze gunstig te stemmen en daarmee hun eigen leven en dat van hun broders en zusters iets dragelijker te maken. Maar dat helpt allemaal niet want sinds het vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak is het aantal ontvoeringen van koptische meisjes door vooral salafistische moslims fors toegenomen en worden ze gedwongen zich te bekeren tot de islam. Wanneer wanhopige christelijke ouders hun kind proberen terug te krijgen worden zij hierin tegengehouden door de politie. Washington en Brussel zijn mede verantwoordelijk voor deze praktijken omdat ze de Moslimbroederschap, de peetvader van extremistische groeperingen, in de hele regio financieël blijven ondersteunen.

 

altIn vrijwel alle internationale rapporten over Egypte wordt melding gemaakt van het ontvoeren van koptische meisjes om hen onder dwang te islamiseren en vervolgens uit te huwelijken aan een veelal veel oudere moslim man. De koptische paus Shenuda verklaarde jaarlijks duizenden brieven te ontvangen van familieleden van ontvoerde meisjes.De paus sprak over „islamitische bendes die koptische meisjes lokken door hun te vertellen dat ze een prijs hebben gewonnen die ze op de bovenste verdieping van een winkel in ontvangst kunnen nemen. Vervolgens verdwijnen de meisjes spoorloos.”

 

 

Zorgwekkend is het ook dat de meisjes steeds jonger worden. Ontvoering van 10- tot 12-jarigen lijkt thans eerder regel dan uitzondering te zijn. De organisatie Egypt4Christ heeft hierover een schokkend rapport gepubliceerd. In het rapport komen koptische priesters aan het woord uit wier parochies dagelijks meisjes verdwijnen. Het rapport wijst met een beschuldigende vinger naar groepen salafisten. Ook een aantal (hoge) ambtenaren zouden actief bij de ontvoeringen betrokken zijn. Er lijkt sprake te zijn van goed georganiseerde misdaad. Wanhopige ouders vertellen dat ze geen enkele medewerking krijgen van de lokale politie. Er is sprake van “georganiseerde misdaad. De wereldleiders en de kerken zwijgen!

 

Op 24 juni 2012 werd de eerder genoemde Mohammed Mursi verkozen tot president van Egypte. Barack “King” Hoessein Obama reageerde enthousiast op de overwinning van deze moslimextremist en was een van de eersten om hem te feliciteren. Zijn blijdschap was zo groot dat hij maar liefst 1½ miljard dollar aan Egypte overmaakte. Obama deelde hem telefonisch mede dat de Washington hem alle mogelijke hulp zal bieden om de overgang tot ‘democratie’ goed te laten verlopen. Hij benadrukte zijn interesse om samen te werken en de vele gezamenlijke belangen van beide landen te continueren. Onder deze Mursi is de vervolging van de christenen dramatisch toegenomen en dat is na zijn afzetting op 3 juli 2013 door het leger, er bepaald niet minder op geworden.

Begin april 2013 werden in een buitenwijk van Caïro acht Christenen wreed vermoord tijdens een woede-uitbarsting van Moslims, die wraak namen op een Christelijke wijk nadat een Christen een jong meisje probeerde te beschermen tegen een moslim die haar probeerde te kidnappen en te verkrachten. Bij zijn verdediging van het meisje verwondde hij de Moslim aanvaller dodelijk. De wraak van de moslims volgde binnen enkele uren.  Een Baptistenkerk werd met brandbommen in brand gestoken en woningen en bedrijven van Christenen geplunderden en eveneens in brand gestoken. De geweldsuitbarsting van de Moslims kostte acht Christenen en een Moslim het leven. Pas nadat de situatie weer rustig begon te worden kwam de politie, wat de laatste tijd de gebruikelijke procedure is in Egypte.

Taxichauffeur Aziz, een Egyptische christen, werd door een complete groep moslims uit zijn auto gesleurd en onthoofd, waarna ze vervolgens op zijn lichaam spuugden. Had hij maar geen christelijk kruisje in zijn auto moeten ophangen, om van zijn geloof te getuigen Het hele gebeuren werd ook nog eens gefilmd.

In een dorp in de zuidelijke provincie Minya vielen moslims huizen van christenen aan waarbij tien huizen in de brand werden gestoken. Hierbij vielen 15 gewonden en of dat al niet genoeg was, smeten de barbaren een 15 jarig christen meisje van de derde verdieping van een gebouw.

Egypt - Christian Girl Thrown from BuildingVijftien jarig meisje wordt van derde verdieping gesmeten.

Volgens een rapport van Amnesty International wordt de Koptische gemeenschap na de afzetting van Mursi door het leger in juli 2013, geconfronteerd met een toename van geweld. Het verslag vermeldt dat de gemeenschap heeft geleden onder dodelijk geweld door bendes en aanslagen op religieuze gebouwen. Dit geweld wordt voornamelijk veroorzaakt door volgelingen van de Moslimbroederschap. De Kopten worden ervan beschuldigd voorstander te zijn geweest van de verwijdering van Mursi waarop de leden van de Broederschap de Kopten hebben aangevallen uit wraak.

Op 11 december 2016 was Sint Marcuskathedraal in Caïro, de zetel van de Koptische christenen, het doelwit van een door moslims gepleegde bloedige aanslag. Er vielen minstens 27 doden en 65 gewonden waarvan een deel zeer ernstig. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Het was een verschrikkelijk gezicht zei een van de overlevende getuigen. Lichamen van slachtoffers lagen overal over de vloer. “Ik zag een vrouw liggen zonder hoofd” zei Mariam Shenouda, iedereen was in shock. Wij waren bezig met het oprapen van menselijke lichaamsdelen. Onder hen kinderen.  Wat hebben die gedaan dat ze dit verdienen? Het was de dodelijkste aanslag sinds de aanslag in Alexandria in 2011 waarbij 23 christenen om het leven kwamen.

De leider van deze kerk is Tawadros II. De kerk zou 2000 jaar geleden zijn gesticht door de evangelist Marcus. Het geboefte van de Moslimbroederschap in Egypte maakt zich na de machtswisseling in 2013 schuldig aan wraaknemingen op de Kopten. Zij zien de Kopten als de grootste supporters van de huidige leider Al-Sisi en beschuldigen hen ervan samen met het leger het Moslimbroederschap bewind onder leiding van Mohammed Morsi te hebben afgezet. Zij noemen de Kopten ongelovigen die in strijd zijn met de islam en daarom bestreden moeten worden. De Kopten onthaalden Al-Sisi in 2013 als een geschenk uit de hemel. Hij beloofde de positie van de Kopten te verbeteren maar heeft dat nooit waargemaakt.

De St.Marcus Kathedraal in Caïro.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag bij een bij de kerk horende kapel voor vrouwen. Volgens de verklaring van IS was de dader Abu Abdallah al-Masri. De beweging van soennitische extremisten dreigt met meer aanslagen op wat ze ongelovigen en afvalligen noemt. De Egyptische autoriteiten houden het echter op een aanslag van de Moslimbroederschap.

De aanslag kwam twee dagen nadat zes politieagenten bij een bomaanslag in Caïro werden gedood. Volgens de autoriteiten zou de aanslag zijn gepleegd door een schaduwgroep gelinkt aan de Moslimbroederschap. In 2016 waren er meerdere brute aanslagen op de Kopten. Eind november werden ruim 10 huizen in de plaats Sohag aangevallen door een moslimmenigte van een paar duizend man. In de zomer van 2016 werd een bejaarde Koptische vrouw uitgekleed en door honderden moslimmannen naakt door een dorpje gesleept omdat haar zoon een relatie had met een moslimvrouw.

Misbruik, mishandeling en geweld tegen vrouwen en meisjes in zijn algemeenheid zijn schering en inslag in Egypte.Dat werd in 2013 nog eens bevestigd door de VN: 99,3% van de vrouwen en meisjes in Egypte –dus bijna allemaal!- blijken ooit te zijn aangerand of verkracht.

Ook is IS(IS) met een barbaarse terreurcampagne in de Sinaï bezig de Koptische christenen het leven daar onmogelijk te maken.Tijdens de Ramadan in mei 2017 leverden deze slachters weer een ‘topprestatie’ door 28 onschuldige Koptische chritsenen te vermoorden. Ook raakten er 26 gewond. Het tuig beloofde hun god tijdens deze ramadan zoveel mogelijk lijken van ‘ongelovigen’ aan hem aan te bieden. De media berichtten dat de terroristen de bus met christelijke pelgrims onder vuur hadden genomen. In werkelijkheid werden de passagiers gedwongen uit te stappen. Vervolgens moesten ze hun geloof in het evangelie van Jezus Christus afzweren en zich bekeren tot de islam. Alle christenen weigerden, ook de kinderen, waarop ze één voor één door hun hoofd of keel werden geschoten. De aanslag vond plaats 200 kilometer ten zuiden van Caïro. De Koptische christenen waren op weg naar de Saint Samuel monastery.  De Egyptische luchtmacht bombardeerde als vergelding voor de aanslag enkele moslimterroristenkampen in de Sinaï woestijn.

Honderden christelijke families slaan met hun schamele bezittingen op de vlucht voor het geweld van de volgelingen van Mohammed. Ze zetten controle posten op, straffen vrouwen die zich naar hun zin niet zedelijk kleden, innen belastingen en doden vermeende collaborateurs. Zo staken ze een man voor de ogen van zijn familie de ogen uit, staken hem in brand en schoten hem vervolgens dood. Egypte heeft ruim 20.000 militairen in de Sinaï gestationeerd om IS(IS) te bestrijden, maar helpt het nog niet. In 2016 kwamen alleen al kwamen 1000 agenten en militairen bij gevechten met deze bende om het leven.

 

Salafistische haatpredikers krijgen steeds ruim baan in de media en verschijnen in programma’s van de Arabische satellietzender Al-Jazeera.

Ondanks de terreur van moslimextremisten komen veel Egyptenaren tot geloof in Jezus

Voorganger Sameh Hanna, van de Evangelische Kerk in Caïro, stelt dat de stemming onder de Egyptische christenen heel goed is. Voorganger Andrea Zaki Stephanous, de leider van de Protestantse Gemeenschap van Egypte, geeft aan dat gelovigen rotsvast zijn in hun geloof in God. De christenen ontvangen veel positieve reacties van mensen die geen christen zijn. Dat heeft voornamelijk met hun standvastigheid te maken. Ze wijken niet voor de terreur van de genocidale moslimhordes. ‘We bestrijden de vrees en de angst door de kracht van Gods liefde. We zullen naar onze kerken blijven gaan om de Naam van Jezus te aanbidden. We zullen het licht van Jezus, dat we door genade van Hem hebben ontvangen, verspreiden in elke straat, dorp en stad. We blijven bidden voor alle Egyptenaren, vooral voor degenen die gebrainwashed en misleid zijn, zodat onze Vader in de hemel hun gedachten en harten kan reinigen.’ (Bron: Gospel Herald)

Egyptische president el-Sisi schenkt christenen grootste kerk in het Midden-Oosten

Het is buitengewoon bijzonder wat er momenteel in Egypte plaatsvindt onder leiding van president el-Sisi. En dan te bedenken dat hij een soennitische moslim is.

De gigantische kerk die de Koptische christenen cadeau kregen van president el-Sisi.

Hij heeft een grote kerk laten bouwen, zelfs de grootste in het Midden-Oosten, en schonk deze kerk tijdens de Oosterse kerstviering op 7 januari jl. aan de Koptische christenen. De opening van deze kerk, waarbij de president aanwezig was, werd rechtstreeks uitgezonden op de nationale televisie. De kerk staat 45 kilometer ten oosten van Caïro, in het nieuwe administratieve centrum van het land. Ook bijzonder was dat de president een delegatie van zestien christelijke leiders uit Amerika had uitgenodigd om de opening bij te wonen. Hij noemt de nieuwe kerk een boodschap van vrede en liefde aan de wereld.
Ongeveer tegelijkertijd werd ook een gigantisch grote moskee geopend, op slechts enkele kilometers afstand van de nieuwe kerk. Ook voor deze opening waren de christelijke leiders uit Amerika en vertegenwoordigers van de Koptische Kerk in Egypte uitgenodigd. (Bron: Joel Rosenberg)

Islamitische politieagent red honderden christenen het leven in Egypte

Het International Christian Concern publiceerde in januari 2019 een brief waarin christenen wereldwijd werden aangespoord om een brief te ondertekenen aan de geliefden van een islamitische politieagent die op 5 januari 2019 om het leven kwam toen hij het leven redde van honderden christenen. De brief was gericht aan zijn familie. De agent Mustafa Abid reageerde samen met collega’s op een bom die op het dak van de Maagd Maria en de Vader Seifin-kerk in Nasr City, nabij Caïro, werd ontdekt. Het incident vond plaats 5 januari 2019 een dag voor de Koptische christelijke kerstavond. Wanneer de bom zou zijn afgegaan zou dat het leven hebben gekost van honderden christenen, inclusief kinderen. Drie andere politieagenten raakten gewond. 

Terug naar: Inhoud