Iraanse terreurleider Akbar Hashemi Rafsanjani overleden

 

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 15 januari 2017)

Oud president van Iran Akbar Hashemi Rafsanjani is op 8 januari 2017 overleden. Westerse leiders en de internationale media noemden Rafsanjani een gematigde figuur. Maar Rafsanjani was jarenlang een van de machtigste figuren binnen de Iraanse politiek en verre van gematigd. De waarheid is dat velen in Iran gruwelijke herinneringen aan deze slachter bewaren die tussen 1989 en 1997 hun president was. Voorbeelden hiervan zijn talrijk. Onder zijn leiding vierde het Shiíitische staatsterrorisme hoogtij. Duizenden tegenstanders van de Iraanse dictatuur werden in opdracht van Rafsanjani geŽxecuteerd. Als voorzitter van een speciaal comitť voor de coŲrdinatie van bijzondere operaties, was hij verantwoordelijk voor de vele terreuraanslagen op dissidenten, kritische journalisten en mensenrechtenactivisten in en buiten Iran. Zo werd hij samen met Ali Khamenei, sinds 1989 de hoogste leider van Iran, in 1997 in het Mykonos-proces door de Duitse rechters schuldig bevonden als opdrachtgever van de terreuraanslag op vier Iraans-Koerdische leiders in het Mykonos restaurant in Berlijn leiders (1992). Rafsanjani had ze naar een Grieks restaurant laten lokken om zogenaamd te onderhandelen over meer zelfbeschikking voor Koerden.

Akbar Hashemi Rafsanjani

Rafsanjani was nauw betrokken bij de revolutie onder leiding van Ruhollah Khomeini in 1979. Hij was de belangrijkste vertrouweling van Khomeini toen die zijn gewelddadige Islamitische Staat vestigde in Iran. Rafsanjani, heeft ooit verklaard dat het 'niet irrationeel' is om een kernoorlog met IsraŽl te overwegen. Rafsanjani werd sinds 2007 internationaal gezocht op verzoek van Argentijnse onderzoeksrechters. Hij werd verdacht van het bedenken en financieren van de bomaanslagen op de IsraŽlische ambassade in ArgentiniŽ in 1992 waarbij 29 doden vielen en voor de aanslag op 18 juli 1994 op het Joods cultureel Centrum in Buenos Aires waarbij 85 mensen werden vermoord en ruim 100 gewond. Het vermoeden was er altijd al, maar pas in oktober 2006 werd echt duidelijk dat Iran en de Libanese terreurbeweging Hezbollah uit Libanon achter de aanslagen zaten. Alberto Nisman, de man die dat bekend maakte werd op 19 januari 2015 dood in zijn bad gevonden. Ook gaf Rafsanjani de opdracht tot het vermoorden van tientallen Iraanse dissidenten wereldwijd.

Rafsanjani stond mede aan de geboorte van het Iraanse nucleaire wapenprogramma en was tijdens de oorlog tussen Irak en Iran van 1980 tot en met 1988 de facto legerleider. Rafsanjani was niet gematigd want hij gaf mede leiding aan de kliek die zich schuldig maakte aan genocide, huurmoorden, martelingen en terrorisme. De Iraanse oud-president Rafsanjani heeft nooit rekenschap hoeven afleggen van zijn vele misdrijven. Rafsanjani leidde samen met (mannelijke) familieleden een imperium, van mijnen tot bouwbedrijven. Hij was de rijkste en door zijn geestelijke status eveneens ťťn van de machtigste mannen in Iran.

 

Opmerkelijk hoe Washington, Brussel en de internationale media de misdaden van deze figuur hebben witgewassen. Rafsanjani was een Jodenhater en genocidale oorlogzuchtige en militaristische fanaat die net als de ayatollahs een voorstander was van totale vernietiging van de Joodse staat.

 

Terug naar: Inhoud