Facebook, slippendrager van de CIA

 

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 17 juli 2012) (Laatste bewerking: 5 februari 2016)

 

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Persbureau Het KNP Lienden.

 

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een eigen afdeling die social media als Twitter, Hyves en Facebook doorspit op interessante, ondermijnende en staatsgevaarlijke berichten. Volgens sommige onderzoekers worden er vijf miljoen tweets per dag gecontroleerd. Wayne Madsen, onderzoeksjournalist en expert op het gebied van Amerikaanseinlichtingendiensten zegt dat mensen die intensief gebruik maken van social media in feite de CIA een handje helpen met het verkrijgen van informatie. Via allerlei tweets kan de CIA het IP-adres achterhalen en daarmee de persoon die de berichten op Twitter heeft gezet. Madsen sprak onlangs voor de Russische televisie: “Als de geheime diensten één persoon in de gaten willen houden, zien ze tegelijkertijd wie alle contacten zijn van deze persoon. Via relationele databases die volgens bepaalde algoritmes te werk gaan, komen de diensten erachter hoe het netwerk van de betreffende persoon eruit ziet, hoe hij of zij denkt en wat voor godsdienstige denkbeelden hij of zij heeft.

 

Big Brother CIA

 

Mensen kiezen er vrijwillig voor om hun hele hebben en houden op social media te zetten, zodat de autoriteiten dit kunnen zien. Volgens Madsen komt dat doordat mensen tegenwoordig geen enkel besef van privacy meer hebben. “De beste manier om je hiervan te onttrekken is gewoon niet mee te doen met allerlei social network sites.” Met name een network site als 'Linked-In' is zeer interessant voor de CIA, omdat hier voornamelijk hoger geschoolden, zakenmensen en bedrijven zich laten registreren. Het gaat hier dan om 'open source collection’. Volgens Madsen is het gevaarlijkste aspect van social media het feit dat mensen zich uiten over politieke acties waar ze aan mee willen doen. Als ze dat doen komen ze op lijsten of in de databases van de FBI en de CIA terecht, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. En deze informatie kan later weer tegen hen gebruikt worden. “De eerst volgende keer als ze op een vliegveld komen, zullen ze ter zijde genomen worden als zijnde een veiligheidsrisico, omdat de regering bepaald heeft wie een dreiging vormt en wie niet. Dat bepalen die mensen niet, dat bepaalt de regering”.

 

Wat mensen in hun achteloosheid op het internet zetten, grenst aan het onwaarschijnlijke. Elk intiem detail over het dagelijkse leven wordt met duizenden gedeeld. Foto's, politieke voorkeuren, opleidingen, ziektegeschiedenissen, eerdere banen, hobby's, lidmaatschappen, boeken die men gelezen heeft, de dagelijkse agenda, uit de hand gelopen party's, sexuele voorkeuren, relaties met andere vrienden, alles kom je tegen. Er zijn mensen die van dag tot dag melden waar en hoe lang ze ergens verblijven. De CIA kan zo weken achtereen de gangen van een enkel individu nagaan. Veel mensen kondigen zelfs van te voren al aan waar ze naar toegaan. Het probleem is dat de huidige generatie jongeren geen enkele feeling meer heeft met privacy. Een eenmaal aangemaakt profiel opzeggen is vrijwel onmogelijk. Zelfs als je het ingewikkelde opzegproces hebt doorlopen, blijft de informatie gewoon ergens opgeslagen. Dit geldt voor alle social media. Voormalig vicevoorzitter van de CIA Christopher Sartinsky zei enkele jaren geleden over het gratis verkrijgen van al deze informatie: 'een droom komt uit voor de CIA'. Volgens rapporten van het Amerikaanse Homeland Security haalt de CIA de meest relevante informatie van Facebook, sinds het in 2004 werd opgericht.

 

Het is niet zo dat de CIA Facebook kan dwingen om informatie te geven. Het zit veel simpeler in elkaar. Er zitten in de systemen van Facebook interfaces ingebouwd met de computersystemen van de CIA. De servers van Facebook staan grotendeels in de Verenigde Staten en die zijn toegankelijk voor de CIA. Facebook oprichter Marc Zuckerberg verklaarde ooit: “Facebook is het meest effectieve werktuig voor het controleren van de mensheid dat ooit is ontwikkeld ” Julien Assange van Wikileaks noemde Facebook “de meest verbijsterende spionagemachine die ooit is uitgevonden. Het is de meest omvattende database met gegevens over mensen”. Inmiddels zijn er bijna een miljard mensen wereldwijd actief, alleen al op Facebook. Facebook als digitale Big Brother!

 

Terug naar: Inhoud