De extreem linkse IsraŽlische organisatie Bítselem

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 13 augustus 2017) (Laatste bewerking: 12 februari 2019)

Bítselem is een sinds 1989 bestaande IsraŽlische organisatie, die zich ten doel heeft gesteld de mensenrechten van de Palestijnse Arabieren te beschermen in wat men de door IsraŽl bezette Palestijnse gebieden noemt. Het is een politieke belangenorganisatie die vooral ten doel heeft de IsraŽlische aanwezigheid in deze gebieden te beŽindigen. Wat ze echter ook doen is Palestijnen aangeven die zaken doen met Joden Ė en zo hun executie bewerkstelligt. Op sommige vormen van zaken doen met Joden staat namelijk de doodstraf in de gebieden die onder controle vallen van de ďBende van RamallahĒ. Denk hierbij aan het verkopen van grond of huizen aan Joden. Bítselem gaf jarenlang deze Palestijnen aan terwijl de organisatie wist dat die Palestijnen vervolgens intensief gemarteld en gedood zouden worden. De betrokken medewerkers hebben dit toegegeven in het geheim opgenomen videobeelden. Zij bleken daar zelfs trots op te zijn. De laatste jaren worden die doodstraffen Ė vanwege internationale kritiek Ė niet meer officieel voltrokken door de Palestijnse Autoriteit.

Maar Palestijnen die zijn veroordeeld voor het verkopen van bijvoorbeeld grond aan Joden leven nog steeds niet lang meer: zij sterven nu door Ďeen hartaanvalí of door Ďeen val uit een Palestijns gevangenisraamí.Dat Bítselem welbewust Palestijnen aangeeft om te laten martelen en vermoorden, geeft duidelijk aan dat deze kliek helemaal niets op heeft met Ďmensenrechtení, maar uitsluitend bezig is met zijn extreem-linkse, anti-IsraŽlische agenda. Het is dan ook ongehoord dat dit aanzetten tot moord op onschuldigen overwegend wordt gefinancierd met subsidie van de Europese Unie en daarbovenop nog extra subsidie van Nederland.In Engeland eisen parlementariŽrs inmiddels de onmiddellijke stopzetting van dit financieren van medeplichtigheid aan marteling en moord. Twee miljoen euro heeft Bítselem rechtstreeks van buitenlandse regeringen gekregen, en nog eens 2,4 miljoen euro indirect via andere stichtingen in Europa, die zelf giften van Europese regeringen krijgen.

Kerken uit Denemarken en de Verenigde Staten leveren regelmatig financiŽle bijdragen aan Bítselem om IsraŽls gedrag tegenover de Palestijnse bevolking in Judea en Samaria te volgen. 'Wij zijn trots op de financieringen vanuit het buitenland, waarmee we IsraŽls onrecht tegenover de Palestijnen aan het licht kunnen brengen,' aldus een commentaar van Bítselem. Nog interessanter is het om uit het rapport te vernemen dat de meeste kerkelijke stichtingen die Bítselem financieel steunen, eveneens in de anti-IsraŽlische BDS-campagne zijn verwikkeld. Onder hen ook de Deense kerkelijke organisatie, die tot de belangrijkste voorstanders van het labelen door de EU van producten uit Joodse nederzettingen behoort.

Christian Aid wordt gefinancierd door de Britse regering, en ondersteunt Bítselem en bevordert ook het labelen van producten uit Joodse nederzettingen en steunt organisaties die IsraŽlische militairen voor de rechter brengt. Een andere kerkelijke organisatie is Trocaire uit Ierland, die oproept tot het verbreken van elke relatie tussen de EU en IsraŽl, en dat Bítselem financieel steunt tegen IsraŽls politiek. Twee en een half miljoen euro heeft Bítselem van private donateurs ontvangen, die net als de andere bewegingen dezelfde politieke agenda tegen IsraŽl hebben.

De aangegeven doelen van B'tselem zijn "het documenteren en inlichten van het IsraŽlische publiek en beleidsmakers over Ďde schendingen van mensenrechtení. Dat geeft al aan in welke hoek deze club gezocht moet worden. Bítselem gaat behoorlijk eenzijdig te werk bij het Ďdocumenterení van misstanden. Zo verspreiden ze videocameraatjes aan Palestijnen om daarmee de acties van de IsraŽlische militairen te kunnen documenteren. Het gaat maar al te vaak om kunstmatig geschapen provocaties tegen de militairen. Opvallend is ook dat daar waar Palestijnse messentrekkers hun bloedige aanslagen plegen, maar al te vaak de cameraís van Bítselem ook aanwezig zijn. Dat kan geen toeval zijn. Het was een van deze camera's die het dodelijke schot van de militair Elor Azaria op een gewonde terrorist in Hebron vastlegde. Dit voorval toont hoe effectief Bítselem en hun helpers zijn geworden met het beÔnvloeden van de mening over IsraŽl.

Palestijnse vrijwilligers van Bítselem leren hoe de cameraís te gebruiken om de acties van het IsraŽlische leger vast te leggen (Bítselem/CC BY 4.0)

Bítselem is slechts ťťn van de 27 links-liberale bewegingen in het land die IsraŽl vanwege het 'veroveren van de bezette gebieden', in het buitenland in een slecht daglicht plaatsen, en die als geregistreerde verenigingen onderzocht mogen worden. In IsraŽl klinkt de kritiek op de linkse bewegingen steeds luider. De meerderheid van de IsraŽlische bevolking duldt geen anti-IsraŽlisch gedrag van IsraŽlische bewegingen in het buitenland. Die kritiek moet binnen IsraŽl blijven en zo nodig intern worden opgelost.

Bovendien moet duidelijk worden dat IsraŽls linkse bewegingen slechts een miniem groepje aan de rand van de IsraŽlische maatschappij vormen, maar dat ze in het buitenland een veel groter gehoor krijgen. Europese regeringen willen IsraŽl dwingen tot het opdelen van het land en maken daartoe gebruik van de links-liberale bewegingen in IsraŽl.

Er bestaat kennelijk zoiets als Joods antisemitisme. Sommigen gaan zelfs zover door ďOperation Protective EdgeĒ (Operatie Beschermende Rand), de oorlog van 2014 tegen de Hamas doodscultuur in Gaza, een genocide tegen de bevolking in Gaza te noemen. Dat komt natuurlijk niet echt als een verrassing want er zijn over deze oorlog een gigantisch aantal leugens gepubliceerd. B'tselem is een van de organisaties die mede verantwoordelijk is voor het verspreiden van deze leugens. Dit dankzij Atef Abu a-Rub die tevens een Holocaust ontkenner is. Deze figuur is verantwoordelijk voor het verspreiden van talloze leugens. Hij wordt zelfs zo gewaardeerd dat buitenlandse verslaggevers B'tselem vragen door hem begeleid te mogen worden wanneer ze de Palestijnse gebieden bezoeken. Niet moeilijk te raden wat voor leugens ze voorgeschoteld krijgen door deze figuur. Het probleem is natuurlijk niet Atef Abu a-Rub; het probleem zijn zijn opdrachtgevers.

De voorzitter van B'tselem is Hagai Elad. Deze figuur is zelfs door de VN-Veiligheidsraad uitgenodigd om zich uit te spreken tegen de IsraŽlische bouw van nederzettingen in Bijbelse gebieden Judea en Samaria, tegenwoordig volledig ten onrechte de ĎWestbankí genoemd of ook wel Ďde bezette Palestijnse gebieden.í

HagaÔ Elad

 

Het optreden van deze Elad voor de Veiligheidsraad markeerde een nieuw dieptepunt in de lange geschiedenis van Joden die hun eigen volk in een kwaad daglicht stellen. De plaatsvervangende VN-ambassadeur van de VS, David Pressman, steunde van zijn kant de smaadrede van Elad en prees de technische vakkennis van Bítselem, en zei dat het noodzakelijk is dat alle regeringen er voor moeten zorgen dat alle meningen kunnen worden gehoord. De realiteit is dat radicale linkse IsraŽlische organisaties informanten voor onder meer allerlei kerken, regeringen en de Europese Unie zijn geworden. Maar zoals bij zoveel mensenrechtenorganisaties, is het eigenlijke doel van Bítselem om IsraŽl tot achter de grenzen van 1949 terug te dringen. De zorgen van Bítselem over de mensenrechten zijn slechts een faÁade.

Nederlandse regering betaalde BíTselem Ä 176.000 om IsraŽls Hooggerechtshof te demoniseren

De Nederlandse regering heeft BíTselem in 2018 Ä 176.000 betaald om het IsraŽls Hooggerechtshof te demoniseren. Volgens NGO Monitor is er een overeenkomst gesloten tussen de Nederlandse overheid en BíTselem in mei 2018. BíTselem heeft een ​​rapport uitgegeven waarin het Hooggerechtshof van IsraŽl wordt beschuldigd van het steunen van ďdeportatie van Palestijnse gemeenschappen van hun landĒ, en waarbij het de beslissingen van het Hooggerechtshof en het IsraŽlische bouwplanningssysteem in Judea en Samaria heeft aangevallen. IsraŽl Hayom publiceerde hierop documenten dat BíTselem naar verluidt had ondertekend met de Nederlandse overheid. In november 2018 bleek ook al dat Nederland door middel van subsidies aan NGOís de IsraŽlische rechtsgang probeert te beÔnvloeden. Yesh Din ontving in 2018 169.400 euro van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Eťn van de doelstellingen van het gesubsidieerde project was het starten van juridische procedures bij het Hooggerechtshof.

Terug naar: Inhoud