De catastrofale gevolgen van een Elektromagnetische (EMP) aanval

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt 20-02-2017) (laatste bewerking: 14 juli 2017)

In 1962 vonden enkele tientallen nucleaire tests plaats boven de Stille Oceaan in de omgeving van Johnston Island. Daar werd door de Verenigde Staten een nucleaire lading tot ontploffing gebracht. Op 9 juli 1962 om 11 uur 's avonds onmiddellijk na een test met de codenaam Starfish Prime, vormden verschillende lichtkransen een bijzonder visueel spektakel aan de hemel. Na de ontploffing was er ongeveer twintig minuten lang een speciale aurora waarneembaar boven de Samoa eilanden, gelegen op ruim 3200 km van de plaats van de test. Op HawaÔ, op ruim 800 km afstand, begaven de straatverlichting en elektriciteitszekeringen het en werden telefoonverbindingen verbroken. Deskundigen stonden aanvankelijk voor een raadsel wat hiervan de oorzaak was, maar in 1965 vond een publicatie plaats dat men met de EMP (elektromagnetische puls) te maken had. EMP was al langer bekend bij een klein groepje natuurkundigen, maar werd sinds de test met de codenaam Starfish Prime, over de hele wereld bekend. In de voormalige Sovjet Unie slaagde men er zelfs in bij een ondergrondse stroomkabel in Kazachstan zulke hoge piekstromen op te wekken dat een naburige elektriciteitscentrale in de stad Karaganda in brand vloog.

Operation Dominic

Een nucleaire EMP wordt ook wel HEMP genoemd (High altitude electromagnetic pulse). De Russen blijken de mogelijkheden van de gevolgen van een EMP-aanval veel beter te hebben onderzocht dan de Amerikanen en zelfs een super-EMP-wapen te hebben ontwikkeld. De inzet van een dergelijke nucleaire EMP, zal catastrofale gevolgen hebben. Ieder onderdeel van onze westerse samenleving is in hoge mate afhankelijk van stroomvoorziening. In enkele seconden is het hele elektriciteitsnet uitgeschakeld en ligt alle apparatuur in huis stil. Dat zal onvoorstelbare gevolgen hebben voor ieder onderdeel van onze samenleving. Alle elektronische en elektrisch aangedreven apparaten tot en met nucleaire installaties, over een gebied van vele duizenden vierkante kilometers zullen decennialang onbruikbaar zijn. Vandaar de uitdrukking: ďTerug naar het Stenen TijdperkĒ. De Elite die nog net op tijd in hun bunkers zijn weggekropen, zullen nooit meer tevoorschijn komen.

Zowel Amerika als Rusland hebben EMP-wapens vervolmaakt en ook kleinere versies voor precisie-aanvallen ontwikkeld. Het Internationale Atoom Agentschap van de Verenigde Naties heeft enkele jaren geleden bevestigd dat de Iraanse Garde vanaf schepen proeflanceringen heeft gehouden met ballistische raketten en het laten exploderen van hun ladingen op grote hoogte boven de Aarde. Washington maakt zich zorgen dat ook Iran inmiddels EMP wapens heeft ontwikkeld en daarmee een aanval op Amerika zou kunnen uitvoeren. Bij een EMP-explosie boven met midden van de Verenigde Staten, zouden 48 staten daar de gevolgen van ondervinden. Experts zeggen dat maar liefst 90 procent van de Amerikaanse bevolking te maken zal krijgen met voedselgebrek, ziektes en een totale ineenstorting van de maatschappij en dattweederde tot 90 procent van de bevolking binnen zes maanden na de explosie om het leven zal komen. Ook zal nagenoeg het hele militaire apparaat van Amerika uitschakelt worden. In een juli 2004 verschenen rapport werd er voor het eerst gewaarschuwd voor de gevolgen van een EMP-aanval. Klik hier voor een rapport dat in opdracht van de Amerikaanse regering in 2008 is verschenen en werd samengesteld door gerenommeerde EMP-experts. In deze documentaire van National Geographic toont onder de onheilspellende titel ďElectronic ArmageddonĒin drie kwartier wat de gevolgen zijn van een nucleaire elektromagnetische puls voor de Verenigde Staten. Diverse EMP-experts vertellen hoe (relatief) simpel het is om de Verenigde Staten plat te leggen. Het Amerikaanse leger is er ondertussen van overtuigd dat de Russen reeds de beschikking hebben over Ďkinetische wapensí en Ďgerichte energiewapensí. Maar Washington zou natuurlijk evengoed tot een EMP-aanval op Iran of Rusland kunnen overgaan en voor deze landen de dag des oordeels inluiden.

Uit rapporten blijkt ook dat Noord Korea al in mei 2009 een 'super EMP' wapen heeft getest dat voldoende gammastralen kan produceren om vrijwel het complete Amerikaanse elektriciteitsnet te verwoesten.Dr. Vincent Pry, een voormalige kernwapen analist van de CIA en president van de belangengroepering EMPact America, gelooft dat de eerdere Noord Koreaanse kernproeven -die door sommige analisten als mislukt werden betiteld- hebben uitwezen dat deze gebaseerd waren op een door Rusland ontworpen 'super-EMP' wapen, dat meer gammastralen produceert dan een kernbom van 25 megaton. De Zuid Koreaanse minister van Defensie, Kim Kwam-jin, liet op 13 juni 2011 het parlement van zijn land weten dat Noord Korea erin geslaagd is om zijn kernwapens voldoende te verkleinen om ze te kunnen afvuren met ballistische raketten. In maart 2011 had luitenant-generaal Ronald Burgess, directeur van het Defense Intelligence Agency, tegenover het Amerikaanse Congres reeds verklaard dat Noord Korea inmiddels 'diverse op plutonium-gebaseerde kernkoppen kan hebben die met ballistische raketten kunnen worden vervoerd.'

 

De Sovjet Unie testte al in 1962 een EMP-wapen. In Kazachstan werd een energiecentrale op 300 kilometer afstand in slechts 10 seconden tijd door een EMP-kernbom vernietigd. Net als een extreme zonne uitbarsting vormt zo'n wapen een grote bedreiging voor het elektriciteitsnetwerk van een land. Pry werd al in 2004 door een groep Russische kernwapen geleerden gewaarschuwd dat deze EMP technologie uitgelekt zou zijn naar Noord Korea en mogelijk ook Iran. Noord Korea zou in 2006 de eerste en in 2009 de tweede test met een EMP wapen hebben uitgevoerd. De Noord Koreanen werken op het gebied van ballistische raketten en nucleaire wapentechnologie al jaren samen met Iran. Dr. William Graham, voorzitter van een commissie die de EMP-dreiging voor de VS in kaart moet brengen, waarschuwde het Congres drie jaar jaar geleden dat Iran raketten in 'EMP modus' had getest door hen hoog in de atmosfeer te laten ontploffen.  

  

Ook IsraŽl zou over een zeer geavanceerd (EMP) wapen beschikken waarmee het Iran volledig lam kan leggen. Een opiniestuk van 6 augustus 2012 van Dr. Joe Tuzara op Arutz Sheva (Israel National News) betreffende het mogelijke gebruik door IsraŽl van een EMP-bom tegen Iran, heeft een kettingreactie teweeggebracht. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben het bericht sindsdien in verscheidene publicaties overgenomen waaronder ook de New York Post. Ook is er een stroom berichtgevingen over verschenen in de London Sunday Times. Het was de eerste keer dat de kwestie van het gebruik van een EMP-bom door IsraŽl in de reguliere IsraŽlische pers is verschenen. Mocht IsraŽl met zoín bom een aanval op Iran uitvoeren, dan zullen ze in Iran geen flauw idee hebben wat er is gebeurt behalve dan natuurlijk een massieve uitschakeling van de stroomvoorziening wat zal leiden tot een volledige economische ineenstorting. Tegelijkertijd zullen de opwerkingsfabrieken voor uranium in Fordo, Natanz en elders in het land tientallen jaren volledig zijn uitgeschakeld. Een ander artikel geschreven door Mark Langfan in Arutz Sheva, vermeldde eveneens het mogelijke gebruik van een EMP bom. In het scenario van Langfan, zou Iran een dergelijke bom tegen Saoedi-ArabiŽ kunnen inzetten.

Iran zou dankzij bondgenoot Noord Korea over neutronenbommen beschikken. Neutronenbommen geven een grote hoeveelheid straling af waardoor al het leven wordt gedood, maar laten gebouwen en infrastructuur vrijwel volledig intact. Een neutronenbom kan ook gebruikt worden om een Elektro Magnetische Puls (EMP) af te geven. Iran is voor IsraŽl een geduchte vijand ook al omdat de Libanese terreurbeweging Hezbollah onder commando van Teheran valt. Overal in het zuiden van Libanon, in steden en dorpen, in valleien en bossen, heeft de terreurbeweging zijn stellingen gebouwd. Volgens IsraŽl bezit Hezbollah 45.000 raketten, waaronder ook raketten die iedere grote stad in IsraŽl kunnen raken. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah waarschuwde IsraŽl op 16 februari te stoppen met het produceren van nucleaire energie in de reactor in Dimona, want als Hezbollah of een andere terreur militie deze reactor met een raket zou raken, dat een verwoestende invloed op IsraŽl zou hebben. Verder beschuldigde hij IsraŽl ervan op een oorlogszuchtige manier zijn buren te bedreigen en noemde Donald Trump een Ďidiootí. De IsraŽlische minister van veiligheid, Yisrael Katz, waarschuwde Hezbollah dat wanneer het IsraŽl mocht aanvallen ,íheel Libanon daar de gevolgen van zal ondervinden.í

Alsof er geen afspraken met de Westerse leiders zijn gemaakt heeft Iran het bestaan van honderden tunnels onthuld met rijen ballistische raketten. Dat maakt nog eens goed duidelijk dat de Mullahs zich overduidelijk voorbereiden op een toekomstige agressieve aanvalsoorlog, waarbij Saudi-ArabiŽ en IsraŽl ongetwijfeld de belangrijkste doelwitten zullen zijn. Generaal Hossein Salami verklaarde dat Iran honderden tunnels bezit die vol staan met raketten klaar om het Iraanse volk te beschermen.

Tunnels met rijen raketten.

Ook zijn er beelden verschenen van een Iraanse Ďraketstadí, die werd ingewijd door de voorzitter van het Iraanse parlement Ali Larijani. Hier worden een nieuwe generatie Emad ballistische raketten in opgeslagen die in staat zijn kernkoppen te vervoeren. Volgens generaal Hajizadeh beschikt zijn land over tal van dit soort Ďgeheimeí installaties, die over het hele land verspreid zijn.

Sinds Donald Trump in het zadel zit, waait er een andere wind richting Iran dan onder Barack Hussein Obama. Direct na de proef van Iran met een nieuwe ballistische raket op 29 januari 2017 kwam Trump met een reactie door Iran een destabiliserende factor in het Midden-Oosten te noemen. Trump beschuldigde Teheran ervan met vuur te spelen. De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie James Mattis haalde op 4 februari eveneens scherp uit naar het bewind in Iran. Hijbeschreef het land als ďde grootste overheidssponsor van het wereldwijde terrorisme Iranís ďwanbeleid en wangedragĒ zou moeten aangepakt worden, zei Mattis, die deze uitspraken deed een dag nadat Trump de nieuwe sancties heeft opgelegd aan Iran.

De uitspraken van de Trump blijken maar weinig indruk op de middeleeuwse ayatollahs gemaakt te hebben want sindsdien houden ze de ene raketproef na de andere. Het hoofd van de ruimtevaart divisie van de elitetroepen van het land zei: "als we ook maar de kleinste misstap van onze vijanden zien, dan zullen onze raketten op hun hoofden neervallen." IsraŽl is niet ongelukkig met de hardere lijn van de Verenigde Staten tegen Iran want het vind na 8 jaar lang door Barack Hussein Obama tegengewerkt te zijn, eindelijk een luisterend oor in Washington. Maar of dat zo zal blijven is nog maar zeer de vraag want zoals het er nu naar uitziet is de IsraŽlische premier Netanyahu met een lege doos uit Washington naar huis teruggekeerd.

Franklin ter Horst