Catharine Ashton

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt : 16 juni 2012) (Laatste bewerking: 23 februari 2015)

Catharine Ashton heeft op 1 november 2014 plaats gemaakt voor een nieuw Ďlichtí op de positie van buitenlandcoŲrdinator van de Europese Unie. Zij is opgevolgt door de Italiaanse (ex-communistische) socialistische Federica Mogherini voor een ambtsperiode van vijf jaar. Evenals haar voorganger de Spanjaard Solana, hield ook Catharine Ashton, zich bezig met felle uithalen naar IsraŽl. Volgens Ashton zijn de grootste problemen in het Midden-Oosten door IsraŽl veroorzaakt. Het is volgens haar niet Iran dat met de regelmaat van de klok dreigt IsraŽl van de wereldkaart te verwijderen. Ook de schendingen van de mensenrechten in dit land, waaronder het publiekelijk ophangen van veroordeelden, is niet iets waar Ashton haar energie in wil stoppen. Wat eveneens haar meest urgente aandacht niet had is de burgeroorlog in SyriŽ. Nee, mevrouw had maar ťťn urgent probleem en dat is IsraŽls bouwactiviteiten in de Joodse dorpen in Samaria en Judea! Dat werd door haar uitgelegd als ďillegale expansieĒ en een belemmering van Europaís top prioriteit: ,,de vestiging van een Palestijnse staat in de aloude Bijbelse gebieden, met het oostelijk deel van Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat.Ē

 

Catharine Ashton, wiens enige intentie was, IsraŽl te demoniseren.

 

Mevrouw eiste een hoofdrol op in het conflict tussen IsraŽl en het PLO-bewind in Ramallah maar liet met haar ongebreidelde ziekelijke vijandigheid jegens IsraŽl duidelijk zien aan wiens kant zij stond. De Joodse wortels werden door haar geloochend en IsraŽls geschiedenis en landaanspraken genegeerd. Bovendien leek mevrouw geen enkel benul van de materie te hebben. Het is trouwens niet ongebruikelijk dat voor dit soort belangrijke taken, onbenullen worden uitgezocht. Dat schijnt zelfs een aanbeveling te zijn wanneer we de daden van Ashton bezien.

 

Het duurde maar liefst vijf dagen alvorens zij officieel reageerde op de ontvoering van drie religieuze IsraŽlische tieners die in een yeshiva in de Eztion Bloc van Joodse gemeenschappen in Judea wonen, door leden van de terreurbeweging Hamas.

 

Nadat op maandag 19 maart 2012 de 23 jarige moslimterrorist Mohammed Merah een bloedbad aanrichtte op de Joodse Ozar Hatorahschool in de Zuid-Franse stad Toulouse, vergeleek Ashton deze beestachtige moordpartij met wat volgens haar de kinderen in Gaza allemaal door IsraŽls toedoen te verduren krijgen.Onder de slachtoffers in Toulouse waren een 30-jarige docent en zijn twee zoons van drie en zes. Het vierde slachtoffer was een meisje van acht jaar oud. De moordenaar greep de 8 jarige Miriam bij haar paardenstaart en schoot haar van dichtbij drie keer door haar hoofd. Een zeventienjarig meisje, de dochter van het schoolhoofd, raakte bij de moordpartij ernstig gewond maar overleed later in het ziekenhuis.  Mohammed Merah werd uiteindelijk gedood, na een vuurgevecht met de politie tijdens een inval in zijn huis.

Ashtons reactie leidde tot grote woede in IsraŽl maar mevrouw weigerde haar verklaring in te trekken. Alles wat deze vrouw doet ademt de sfeer uit van sympathie voor het corrupte en haatzaaiende PLO-bewind. Haatprediking, inclusief het ontkennen van IsraŽls bestaansrecht en het verheerlijken van terreur, mag allemaal van Brussel en word geaccepteerd als een zaak van verzet. Volgens Brussel zouden haar woorden sterk uit hun verband zijn gerukt, maar een video bewijst dat Ashton de vergelijking wel degelijk maakte. Catherine Ashtons schandalige vergelijking tussen Toulouse en Gaza -en haar weigering deze verklaring in te trekken- laat zien waar Brussel voor staat.

De ongekozen leiders in Brussel hebben er een gewoonte van gemaakt de oren en ogen te sluiten voor de honderden voorbeelden waarin IsraŽl door het PLO-bewind als de kwade genius wordt voorgespiegeld, terwijl ze zelf het geweld en de terreur omarmen. Vervolgens wordt IsraŽl ,,het grote obstakel voor de vrede genoemd.Ē Ze doen er alles aan de daden en motieven van de moslimdespoten in Ramallah te verklaren en goed te praten. Sinds het land-voor-vrede-proces is dit de gangbare politieke koers van Brussel en het Westen. Terwijl door de eeuwen heen het Joodse volk de schuld kreeg van alle ellende in de wereld moet vandaag de staat IsraŽl het ontgelden. Juist van Europa zou men mogen verwachten dat het maatregelen neemt tegen het demoniseren van IsraŽl, gezien de bedroevende geschiedenis die het jegens het Joodse volk achter de rug heeft. Maar de leiders in Brussel doen volop mee aan het schofferen van de Joodse staat. Ashton werkte doelbewust mee aan het continueren van haat en geweld tegen IsraŽl. Wat Ashton deed was geen ongeluk, maar pure, kwaadaardige opzet. De terreurbeweging Hamas prees haar uitspraak. Zij kennen Ashton als sympathisant van hun beweging.

Met regelmaat riep zij IsraŽl op de grenzen te openen voor de hongerlijdende en ondervoede bewoners van Gaza. Tijdens haar eerste bezoek aan Gaza in het voorjaar van 2010 zei Ashton: ,,Als je van IsraŽl in Gaza terecht komt, dan kom je van de 21e eeuw in een misvormd landschap terecht. Herbouw is onmogelijk omdat IsraŽl de grenzen blokkeert. Mensen hebben nauwelijks meer tot hun beschikking dan de ruÔnes om zich heen en herbouw is onmogelijk omdat IsraŽl de grenzen blokkeert.Ē

Een deel van de ruÔnes zijn door IsraŽl gebombardeerde opslagplaatsen voor bommen, raketten en ander oorlogstuig van de fascistische terreurorganisatie Hamas. Daarnaast zijn er de ruÔnes van burgerwoningen die door Hamas zijn opgeblazen om de IsraŽlische militairen de opmars te beletten tijdens de oorlog in januari 2009. Ook zijn er ruÔnes die zijn veroorzaakt door Ďbedrijfsongevallení zoals de enorme explosie die op 1 augustus 2010 het huis van de Hamas commandant Ala Adnef verwoeste waarbij 1 dode viel en 24 Arabieren gewond raakten.

De ruÔnes worden door Hamas bewust in stand gehouden daarbij geholpen door de lokale VN-medewerkers in wiens belang het is om een zo dramatisch mogelijk beeld over de situatie in Gaza naar buiten te brengen en om de anti-IsraŽl stemming in de wereld in stand houden. Oude Arabische vrouwen en kinderen worden door Hamas gedwongen om te blijven leven in fake tentenkampen midden tussen de puinhopen om zo de Westerse journalisten en allerhande diplomaten te misleiden zodat Hamas kan laten zien hoe 'vreselijk' IsraŽl met de bevolking is Gaza omgaat. Dat zorgt namelijk voor de constante toestroom van buitenlandse giften, ťn het houdt de banen van de honderden medewerkers van de diverse hulporganisaties in stand die met dit geld worden betaald. Lokale en internationale berichtgeving moeten beantwoorden aan strenge regels en beperkingen en worden bedreigd en gedwongen om alleen de mening van Hamas te verkondigen.

Dit is het beeld dat journalisten en naieve diplomaten te zien krijgen.

Dank u Washington, dank u Brussel en dank u belastingbetalers in het westen voor de gulle giften. Ook noemde Ashton het oostelijk deel van Jeruzalem bezet gebied evenals de gebieden Samaria en Judea. ,,Europa is tegenstander van de constructie van huizen in deze gebieden, tegen de uitzetting van Arabische bewoners en tegen de bouw van het antiterreurhek.Ē

Natuurlijk zei mevrouw niets over de raketbeschietingen vanuit Gaza en de onwil van het PLO-bewind en Hamas in Gaza om werkelijk over vrede te praten. De Britse leider van de Engelse Independence Party Nigel Farage zei over haar: ,,zij heeft nog nooit een goede baan gehad, en is in haar leven nog nooit voor iets verkozen, dus ik denk dat zij daarom perfect voor deze Europese Unie is.Ē

Bij ieder bezoek rammelde Ashton met de geldbuidel en schonk zij tientallen miljoenen euro's aan de verschillende terreurorganisaties, bovenop de vele honderden miljoenen die jaarlijks richting Gaza worden gestuurd. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt; allereerst verdwijnt een groot deel in de zakken van corrupte officials, want corruptie is een algemeen geaccepteerde 'way of life' op de Gazastrook en in Ramallah. Vervolgens wordt een minstens zo groot deel opzij gezet om Iraanse raketten, granaten en ander wapentuig te kopen om IsraŽl mee te bestoken. En dat mag allemaal met toestemming van de kliek in Brussel en de Nederlandse regering. Van het geld dat over is wordt de wereldwijde antizionistische propaganda gefinancierd en worden soms ook 'leuke dingen voor de Arabieren' gedaan, zoals het bouwen van ruime zwembaden en luxueuze winkelcentra, waar kleren en andere goederen van de 'Zionistische vijand' IsraŽl worden verkocht.Ashton was het voorbeeld van Europese leiders die hun salaris verdienen met het vervloeken van de Joodse staat.

Op 29 september 2011 liet Ashton haar anti-IsraŽlische sentimenten andermaal de vrije loop tijdens een EU-bijeenkomst in Straatsburg. Zij opende de vergadering met een ferme sneer naar IsraŽl omwille van het feit dat de IsraŽlische regering haar fiat gaf aan de bouw van 1.100 nieuwe Joodse woningen in de woonwijk Gilo in het zuiden van Jeruzalem. In ťťn en dezelfde adem loofde Ashton de PLO-leiders Abu Mazen en Salam Fayyad: ,,Het zijn mensen die onze waarden nauw in hun harten sluiten. Zij geloven in dezelfde waarden als wij... Ik geloof dat IsraŽl niets beters kan doen dan met hen te onderhandelen

Op 25 oktober 2012 was Ashton in gezelschap van Salam Fayyad, de premier van het corrupte PLO-bewind in Ramallah in het Arabische dorpje Ras Karkar. Ras Karkar ligt in Area C, gebied dat sinds 1995 militair en administratief gecontroleerd wordt door IsraŽl, conform de Oslo Akkoorden II. Het bezoek van Ashton kwam een week na haar commentaar op IsraŽls nieuwbouwplannen in Gilo. Is het niet bijzonder dat juist de leiders in Brussel die druk doende zijn de soevereiniteit van de individuele lidstaten te ondermijnen, de eisen van het PLO-bewind ondersteunt in het verkrijgen van een gebied dat volkenrechtelijk aan IsraŽl toebehoord!

Maar liefst 1000 Juristen van over de hele wereld hebben een brief aan Ashtongestuurd waarin wordt gesteld dat de Europese Unie volkomen verkeerd zit met de bewering dat de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria (de West Bank) illegaal zijn.

Ashton met Fayyad in Area C.

Ashton stond ook weer vooraan om IsraŽl te veroordelen voor de bouwplannen in Gilo, een buitenwijk van Jeruzalem. Ashton verkondigde de leugen dat de Ďnederzettingení Ďvolgens internationaal recht,illegaalí zijn. Dat zijn ze niet want volgens artikel 80 is de VN gehouden aan documenten die indertijd nog door de Volkerenbond zijn aangenomen. Er is namelijk na het mandaatbesluit tot de dag van vandaag nooit een nieuw volkenrechtelijk besluit geweest.Gilo is ťťn van de vijf ringwijken van Jeruzalem en een integraal deel van Jeruzalem. Dit stadsdeel werd ontwikkeld na de Zesdaagse Oorlog van 1967, net als Ramot, Ramat Shlomo en Pisgat. De burgemeester van Jerusalem, Nir Barkat, veroordeelde de afkeuring met de woorden: ,,Gilo is een onafscheidelijk deel van Jeruzalem, en we zijn niet van plan om ons daarvoor te verontschuldigen. We zullen doorgaan met het bouwen van tienduizenden appartementen verdeeld over de hele stad voor alle sectoren.Ē Is het niet zo dat God ďIsraŽl tot een licht der natiŽn heeft gesteld?Ē Jesaja 42:6-7 Ik, de Here, heb u geroepen in gerechtigheid, uw hand gevat, u behoed en u gesteld tot een verbond voor het volk, tot een licht der natiŽn: om blinde ogen te openen, om gevangenen uit de kerker te leiden, uit de gevangenis wie in duisternis gezeten zijn.

Op dinsdag 19 maart 2013 rammelde de Europese Unie opnieuw met de geldbuidel door 42 miljoen Euro in de bodenloze put van de ďBende van RamallahĒ te storten. Volgens Catherine Ashton gaat het om een hulpakkoord om de banden methet PLO-bewind te verstevigen en de economische ontwikkeling te bevorderen. Ashton vertelde de bezoekende Salam Fayyad een actieplan dat door de leiders van de EU is goedgekeurd, gebaseerd is op een ďgedeelde verplichting om onze tweezijdige relaties te verdiepen en ons bevoorrechte partnerschap te versterken.Ē Het plan voorziet uiteindelijk een ďcomplete volwaardige AssociatieverdragĒ met de EU, merktte Ashton op. Ashton zei dat het partnerschap gebaseerd is op een verplichting tegenover een ďPalestijnse staat,Ē duurzame economische ontwikkeling, fiscale consolidatie en ďhet verbeteren van sociale samenhang over Palestina.Ē ďDoor deze investering, zal de EU beduidend bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van de Palestijnse bevolking door twee afzonderlijke projecten op de West Bank en in de Gazastrook,Ē zei Ashton.

Op 5 mei 2013 haalde Ashton opnieuw uit naar IsraŽl vanwege IsraŽls aankondiging 296 huizen te willen bouwen in Beit El in Judea en tevens omtrent de spanningen die op 8 mei de Tempelberg beroerden.Mevrouw zei ďverstoord te zijn door de bouwplannen en de onrust op de Tempelberg waarbij de Moefti van Jeruzalem Mohammed Hossein werd aangehouden vanwege zijn betrokkenheid in het werpen van stoelen naar een groep Joden die de Tempelberg bezochten.Ē De bouwplannen waren eerder goedgekeurd door de regering, als deel van het bereikte akkoord met de ďkolonistenĒ over de ontmanteling van de Ďillegaleí buitenpost Ulpana op de West Bank.Volgens haar ondermijnen dit soort gebeurtenissen Ďvredesbesprekingení.

De reacties van Ashton maakten duidelijk dat zij helemaal niets van het conflict tussen IsraŽl en het PLO-bewind heeft begrepen. Ook zij dacht dat vrede te koop was en dat het bewind serieus in staat is efficiŽnt leiding te geven aan een democratisch land. Er bestaan echter talloze bewijzen die aantonen, dat de burgers die onder leiding van deze bende staan, een slechte toekomst tegemoet gaan. Ze hebben van meet af aan al te maken met ondemocratische besluiten, geloofsvervolging en discriminatie. Brussel gelooft dat er nog wat Ďoneffenhedení glad gestreken moeten worden, maar dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Maar dat is allemaal holle retoriek want in de voorbijgaande twintig jaar is er nooit sprake geweest van serieuze vredesonderhandelingen met IsraŽl of de echte wil een democratie op te bouwen.

Dat de in maatpak gestokenďBende van RamallahĒ totaal niet is geÔnteresseerd in vrede en coŽxistentie met IsraŽl mag ook nog eens blijken uit een uitspraak vanJibril Rajoub in een interview met de Libanese televisie zender Al-Mayadeen op 30 april 2013.†† ĎIk zweer dat als we een atoomwapen hadden, we het vanmorgen nog gebruikt zouden hebben.í Volgens Rajoub blijft het PLO-bewind het Ďonderhandelingsspelí alleen met IsraŽl spelen, omdat het hen momenteel aan militaire kracht ontbreekt om de Joodse staat te verslaan. Ze zullen dus alles in het werk stellen militaire middelen te verwerven om in een volgende terreur ronde de strijd tegen IsraŽl aan te binden. Daarvoor worden ze bijgestaan door Brussel (financieel) en in militair opzicht door Washington en niet te vergeten Groot-BrittanniŽ. In zijn vorige functie als hoofd van de PLO-politie en veiligheidsadviseur van de voormalige terreurleider Yasser Arafat, werd Rajoub door westerse leiders alom geprezen als Ďgematigdí.

Jibril Rajoub

Catherine Ashton was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor deze alsmaar toenemende irritaties in de verhouding tussen Europa en Israel. De Jerusalem Post publiceerde op 26 december 2012 een analyse over deze verhouding. Dit artikel ging onder andere in op de Europese obsessie met betrekking tot IsraŽls bouwplannen en de IsraŽlische nederzettingen. Ashton geeft in haar verklaringen herhaaldelijk blijk van bevooroordeeldheid. Bovendien bevatten veel van de verklaringen waarin zij Israel veroordeelt onwaarheden. De ďBende van RamallahĒ was bijzonder gelukkig met Ashtons optreden maar onder de IsraŽlische bevolking en politici was het vertouwen in Ashton en de EU praktisch nul. Ashton was totaal niet geÔnteresseerd in de misstanden van het PLO-bewind.

Op 19 juni 2013 was Ashton voor de zoveelste keer op bezoek in Jeruzalem om premier Netanyahoe onder meer de wacht aan te zeggen over IsraŽls bouwplannen in Samaria en Judea. Mevrouw was bezig aan een rondreis waarbij ze verschillende landen aandeed zoals JordaniŽ, Irak, Libanon, Egypte, IsraŽl en niet te vergeten de ďBende van RamallahĒ waar ze een ontmoeting had met terreurbaas Abu Mazen en en de nieuwe premier Rami Hamdallah. Op donderdag 20 juni reisde ze door naar Gaza voor een ontmoeting met Filippo Grandi de chef van de VN-organisatie voor Arabische vluchtelingen (UNRWA). ďHet is de Werelddag van de Vluchteling (World Refugee Day) en ik heb ervoor gekozen om op deze dag hier te zijn,Ē sprak Ashton.

ashton5Ashton opnieuw in Gaza.

Verder eiste zij van IsraŽl onmiddellijk de grenzen te openen en de blokkade van Gaza te beŽindigen. Natuurlijk repte zij met geen woord over het feit dat Ė ondanks het vermeende beleg van Gaza Ė dat IsraŽl voortdurend humanitaire hulp toelaat in Gaza en honderden internationaal gefinancierde en gemonitorde projecten in Gaza ondersteunt. Natuurlijk sprak mevrouw met geen woord het schenden van de mensenrechten door de terreurbeweging Hamas ten aanzien van de eigen bevolking, de onderdrukking van de vrije meningsuiting, het drastisch beperken van de vrouwenrechten, het uitvoeren van doodstraffen en executies enz. Op zaterdag 22 juni 2013 liet Hamas opnieuw twee Palestijnen opknopen op beschuldiging van collaboratie met IsraŽl.Vaak gaat het om tegenstanders van Hamas en hebben de gehangenen niets met collaboratie van doen. De twee mannen werden opgehangen in overeenstemming ďmet de Palestijnse wettelijke bepalingen.Ē Ook sprak Ashton met geen woord over permanente oorlog- en haatretoriek jegens de Joden en IsraŽl door het Hamas geboefte. Het was haar zoveelste rondje IsraŽlbashen op het hoogste diplomatie niveau. Ashton kwam niet naar het Midden-Oosten, IsraŽl, Gaza en de PLO-gebieden om politieke oplossingen te bedenken en voor te stellen, maar om IsraŽl te demoniseren en te verguizen.

Terwijl het handvest van Hamas onverminderd oproept tot vernietiging van IsraŽl, reageerde Ashton met instemming over de ďhersteldeĒ Palestijnse eenheid tussen de ďBende van RamallahĒ en Hamas. Zij sprak van eenďbelangrijk element voor het bereiken van een tweestatenoplossingĒ. Zowel door de Verenigde Staten als door de 28 lidstaten van de Europese Unie alsmede door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, werd deze Ďterreurregeringí vrijwel onmiddellijk erkend, niettegenstaande het feit dat Hamas door zowel de VS als door de Europese Unie op de zwarte lijst van verboden terreurorganisaties hebben staan.Voor alle duidelijkheid herhaalde Hamasterreurleider Mahmoud al-Zahar op 29 april 2014 nog maar eens Hamas nooit het bestaanrecht van IsraŽl zal erkennen. ďHamas TV liet er geen twijfel over bestaan wat ze van plan zijn. De samenwerking om IsraŽl van de kaart te vegen lijkt het gezamenlijke doel te zijn. Onze oogst zal jullie hoofden zijn

Terug naar: Inhoud