Antisemitisme in Zweden

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 20 augustus 2019)

Ook in Zweden is er al jaren sprake van haat tegen de staat IsraŽl en worden Joodse inwoners geconfronteerd met antisemitisme. Nu is antisemitisme in Zweden niet pas van de laatste jaren. Zo plaatste de op 28 februari 1986 vermoorde sociaaldemocraat Olof Palme IsraŽl op dezelfde hoogte als de naziīs. Dat werd later bevestigd door de viceminister-president Per Ahlmark. De overleden Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Annah Lindt, Ė die door een geestelijk gestoorde Zweed van Servische afkomst in 2003 werd doodgestoken, voerdede meest kwaadaardige aanvallen op IsraŽl uit. Haar haat op IsraŽl kan alleen maar als pathologisch omschreven worden. Onder haar leiding publiceerde Zweden het grootste aantal eenzijdige veroordelingen van IsraŽl van alle EU-landen.

Olof Palme

Van het wijdverbreide antisemitisme in Zweden werd in 2012 door Hannah Rosenthal, de speciale ambassadrice van de Verenigde Staten ter bestrijding van antisemitisme, notitie genomen. Ze bracht toen een bezoek aan MalmŲ. Rosenthal liet zich openlijk uit over antisemitische uitlatingen van de toenmalige sociaaldemocratische burgemeester Ilmar Reepalu. Bovendien merkte ze op dat MalmŲ onder deze burgemeester een ďschoolvoorbeeldĒ van het ďnieuwe antisemitismeĒ zou zijn, omdat een anti-IsraŽlische stemming als dekmantel voor Jodenhaat diende. In de stad vonden al enkele jaren lang antisemitische voorvallen plaats. Een recordaantal aangiften van haatmisdaden in de stad in de periode van 2010-2011 Ė in totaal 480 Ė leidde tot geen enkele veroordeling. Tijdens de IsraŽlische operatie ďCast LeadĒ in 2009 vonden in Zweden grote anti-IsraŽlische demonstraties plaats. Prominente leden van de sociaaldemocraten namen deel aan haatdemonstraties tegen IsraŽl. Mona Sahlin, destijds partijvoorzitster, nam deel aan een manifestatie in Stockholm, waarbij de vlaggen van Hezbollah en Hamas getoond en een IsraŽlische vlag verbrand werden. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Jan Eliasson, en Wanja Lunby Wedin, de voorzitster van de Zweedse vakbond, namen eveneens deel aan deze manifestatie.

Uitspraken van de Zweedse minister van BZ Margot WallstrŲm

Hoe anti-IsraŽl de Zweedse regering is wordt ook goed duidelijk door de uitspraken van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot WallstrŲm, die geen kans voorbij laat gaan om IsraŽl te bekritiseren en te demoniseren. Op 12 januari 2016 zei ze dat IsraŽl aangeklaagd zou moeten worden vanwege het zonder proces doden van terroristen. Zulke eisen heeft ze niet gesteld aan andere democratische landen, waarin terroristen gedood werden. WallstrŲm verwees met haar opmerking naar de door de ďBende van RamallahĒ opgehitste volgelingen die autoís van onschuldige IsraŽlische burgers onder vuur nemen, inzittenden vermoorden en met messen vermoorden in de straten van IsraŽl. Dat bij deze moordaanslagen IsraŽlische veiligheidsautoriteiten of gewapende voorbijgangers bliksemsnel ingrijpen om erger te voorkomen en de daders uit te schakelen, veroordeelt mevrouw WallstrŲm als IsraŽlische executie. Ironisch is dat diezelfde Zweedse regering IsraŽl om hulp vraagt hoe men zich het best voor een oorlog tegen de terreur kan wapenen. Daarvoor kwam afgelopen op 11 januari 2016 een Zweedse delegatie van elf hoge veiligheidsambtenaren naar IsraŽl. De groep uit Zweden behoort tot de Koninklijke Academie voor Veiligheid. Zweden voorziet een toenemend islamitisch terreurgevaar en wil zich daarop voorbereiden met IsraŽlīs expertise op het gebied van terreur en veiligheid.

Ook legde Margot WallstrŲm na de aanslagen in Parijs in 2015 een verband met het conflict in IsraŽl. Op4 december 2015 beschuldigde ze IsraŽl als reactie op deze aanslagen, van'buitengerechtelijke executies' en 'disproportionele reacties' op Palestijnse messentrekkers en auto-aanvallers. Premier Netanyahu had er genoeg van en belde zijn Zweedse collega Stefan LŲfven op om zijn beklag te doen over diens minister van Buitenlandse Zaken. Deze verklaarde op zijn beurt in het kabinet dat het doodsteken van IsraŽliŽrs gťťn terreur is. Daarmee is nu ook duidelijk waarom WallstrŲm de Palestijnse terreur niet veroordeelt, want vanuit Zweeds perspectief is het doodsteken van Joden blijkbaar in orde. Dat is voer voor sociologen en psychologen om hier een afdoende antwoord op te geven. In zijn toespraak tot het IsraŽlische kabinet drukte Netanyahu zich nog explicieter uit: 'Ik veroordeel deze schandalige opmerkingen van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken. Haar verklaring 'is schandalig, onwerkelijk, brutaal, en staat los van de realiteit. WallstrŲm suggereert, dat de IsraŽlische burgers hun nek moeten aanbieden aan moordenaars die hen met hun messen zouden willen steken.' Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Margot_Wallstr%C3%B6m

De Zweedse Ann Dismorr, sinds 1 oktober 2012 directrice van UNRWA in Libanon toont op 3 mei 2013, trots een kaart van ĎPalestinaí waarop IsraŽl volledig is weggelaten.

De Joodse gemeenschap in MalmŲ krijgt aan de lopende band antisemitische uitingen te verduren. Daaronder brandbomaanslagen, fysiek en verbaal geweld. Vrijwel alle Joodse jongeren plannen vertrek, of zijn al weg uit MalmŲ. Het milieu waarin deze golf van racisme en geweld kon ontstaan, komt mede voor rekening van de media en de overheid in Zweden. De media lijkt steeds meer afhankelijk van de genereuze advertentiegelden van islam lobbyisten. De grote Zweedse kranten maken bijna uitsluitend gebruik van anti-IsraŽlische correspondenten, dus is de waarheid ver te zoeken. Voor de Zweedse regering is het een uitgemaakte zaak dat IsraŽl verantwoordelijk is voor het conflict met het Palestijnse terreurbewind in Ramallah.

 

Op 6 juli 2014 werd een 38 jarige Joodse man in MalmŲ aangevallen omdat hij een IsraŽlische vlag uit zijn raam had gehangen. De aanvallers gooiden eerst zijn raam aan diggelen en toen het slachtoffer naar buiten ging om te zien wat er aan de hand was, werd hij aangevallen. Hij wist aan zijn aanvallers te ontkomen en werd met ernstige wonden naar een ziekenhuis gebracht. Tijdens de jaarwisseling 2015-2016 zijn in MalmŲ veel vrouwen het slachtoffer geworden van aanranders, heeft de politie van die stad bevestigd. Ook daar zouden net als in Duitsland asielzoekers bij betrokken zijn geweest. 

 

In sommige delen van Zweden wordt de Holocaust niet meer onderwezen op de scholen, vanwege protesten van de moslims. Maar ook onderwerpen die te maken hebben met het Jodendom of IsraŽl zijn taboe op Zweedse scholen. De autochtone Zweden lijken onverschillig te staan tegenover het lot van de Joden.

MalmŲ wordt effectief overheerst door gewelddadige moslimbendes die nergens meer voor terugdeinzen. Een feestje, georganiseerd voor Joodse kinderen in MalmŲ, werd aangevallen door misdadigers die de deelnemende kinderen als "Joodse varkens" bestempelden. Antisemitisme is terug en niet alleen in MalmŲ maar ook in andere delen van Zweden. Een deel van de moslims heeft de Jodenhaat meegenomen uit het land van herkomst. Daarnaast zijn politici, kranten en zelfs kerken verantwoordelijk voor de toename van het antisemitisme vanwege de regelmatige hetze tegen de Joodse staat. Veel Zweedse moslims denken daarom dat antisemitisme acceptabel is en zien dit tevens als een vrijbrief voor gewelddadige activiteiten tegen Joden. In dit land wordt een website waarop een cartoon van Mohammed wordt getoond onmiddellijk door de overheid van het internet gehaald terwijl een islamitische website waarop wordt opgeroepen Joden te vermoorden van diezelfde overheid ongehinderd mag doorgaan.

Pro-PLO betogers in Zweden

Het aantal bedreigingen voor de Zweedse Joodse gemeenschap is verder geŽscaleerd sinds de aanslagen in Parijs en het vermoorden van vier Joden bij een koosjere supermarkt. ďDe bedreigingen zijn op zijn minst verdubbeld in ZwedenĒ, vertelde een vertegenwoordiger van de Raad van Joodse Gemeenschappen in Zweden tegen de media. Veiligheidsmaatregelen zijn verhoogd rond Joodse instellingen, in het bijzonder in de Zweedse hoofdstad want volgens de Sapo (inlichtingendiensten) en de politie is het nodig de Joodse bewoners meer bescherming te bieden.

Zweedse journalist ging met kippa de straat op

Petter Ljunggren, een Zweedse journalist, wilde wel eens weten hoe in Zweden mensen reageren wanneer ze een Joodse man zien, zichtbaar met een kippa (keppeltje) op. Dus ging hij met een kippa de straat op. De Ďresultatení waren schokkend. Hij reisde naar MalmŲ om er een documentaire te maken over zijn bevindingen: ĎJodenhaat in MalmŲí.Hij sprak eerst nog met Shmuel Goldberg, als Jood afkomstig uit New York, die nu een restaurant in MalmŲ runt. Mensen spugen vaak naar hem of schelden hem uit. Kortgeleden werd hij bijna aangevallen. Hij werd gewaarschuwd door een vrouw: ĎJe wordt gedood wanneer je hier een kippa draagt.í Het was zover. Ljunggren zette zijn kippa op en deed een kettinkje om met de Ster van David om zijn nek. Terwijl hij in een cafť koffie dronk en een krant las, kreeg hij van verschillende mensen antisemitische scheldwoorden naar zich toe. Even later maakte een man dreigende bewegingen naar hem. Daarna ging hij naar een wijk die als anti-Joods bekend staat. Een man, die schrok toen hij hem zag, waarschuwde hem om direct te vertrekken. Toen hij daaraan gehoor gaf, riep een ander hem na ĎJodenzwijní.Even later begonnen tientallen mensen weer antisemitische leuzen tegen hem te schreeuwen. Vanuit de ramen werden er eieren naar hem gegooid. In de documentaire merkt Ljunggren op dat de meeste mensen die hem bedreigden en uitscholden moslims waren, afkomstig uit het Midden-Oosten. Zijn conclusie is heftig: Jodenhaat is een geaccepteerde praktijk in Zweden. Een moslim stelt: ĎHet is normaal om Joden te haten.í

Twee jonge Joodse tieners vertellen dat veel middelbare scholen in de stad MalmŲ eenvoudigweg niet veilig genoeg zijn voor Joden. De achttienjarige Daniel Vaknine, die in 2016 les volgde aan de middelbare school in MalmŲ, zei: ďBijna alle Joden kiezen tussen drie scholen in MalmŲ. Het zou nooit bij iemand opkomen om naar een school te gaan die als onveilig voor Joden wordt beschouwd. Onzekerheid betekent dat je niet naar school kunt gaan met een zichtbare Davidster, want dan is er een groot risico om bedreigd te worden, of dat iemand je volgt van de school of zelfs geslagen wordt. De negentien-jarige Mira Kelber vertelde op de omroep dat veel jonge Joden ervoor kozen om de stad maar helemaal te verlaten en vertelde: Als je bedenkt hoe lang het geleden was dat de Holocaust en mijn familieleden werden vermoord, dan zouden mensen dezelfde angst moeten dragen. Hierin zou de gemeente het beter moeten doen. Omdat zij degenen zijn die voor hun burgers moeten zorgen.

De woordvoerder van de Joodse gemeente in de stad waarschuwde voor een afnemend aantal Joden en verklaarde dat er slechts 387 leden van de groep waren in 2019, tegen 842 in 1999. De woordvoerder van de gemeenschap zei: ďDe Joodse gemeente zal snel verdwijnen als er niets drastisch wordt gedaan. MalmŲ is al een no-go zone voor Joden. Antisemitisme in de stad was overduidelijk zichtbaar in december 2017 tijdens een bijeenkomst om te protesteren tegen de Verenigde Staten die hun IsraŽlische ambassade naar Jeruzalem verhuisden. Leden van het protest zongen: ďWij hebben vanuit MalmŲ de intifada aangekondigd. We willen onze vrijheid terug en we zullen de Joden neerschieten.ď

Net als in sommige andere Europese landen vertrekken ook de Joden in Zweden vanwege haat en geweld. ,,Wanneer Joodse families naar IsraŽl willen vertrekken is dat niet onze zaakĒ aldus de burgemeester van MalmŲ, daarbij de ware reden negerend.

Zweden erkent een terreurbeweging als staat.

De centrumlinkse regering van Zweden heeft op 30 oktober 2014 besloten de onbestaande staat: ĎPalestinaí te erkennen. Zweden heeft daarmee een terreurorganisatie erkend die uit is op de vernietiging van IsraŽl en het plegen van genocide op het Joodse volk. Dat alles is vastgelegd in zowel het handvest van de PLO als dat van Hamas. (Hamas betekent in het Hebreeuws zowel geweld als onrecht). Ze waren zo blij in Ramallah dat het Zweedse Parlementslid Hillevi Larsson werd beloond met een prijs uitgereikt door de Palestijnse Associatie van MalmŲ, voor haar inzet voor ĎPalestinaí die uiteindelijk leidde tot de erkenning van de Palestijnse Ďstaatí. Zij was heel erg blij met de prijs vooral natuurlijk omdat IsraŽl helemaal niet meer op die kaart te bekennen is, zoals te zien is op bijgaande afbeelding waarop de vlag van de PLO-terreurorganistie te zien is en een ingelijste kaart van Palestina met Jeruzalem als hoofdstad. Op de getoonde kaart is niet enkel IsraŽl weggevaagd maar meteen ook het hele Joodse volk.

swedishHet Zweedse parlementslid Hillevi Larsson toont de nieuwe kaart van ĎPalestinaí. Ze isgelukkig en blij en lacht omdat op de kaart heel IsraŽl van de kaart van het Midden-Oostenis geveegd.

Zweden is van mening dat de Palestijnse terreurleider Mahmoud Abbas (Abu Mazen) en consorten aan de volkenrechtelijke criteria voor de erkenning van een Palestijnse Staat hebben voldaan en motiveert deze stap als ondersteuning van het ďvredesprocesĒ. Er is echter geen enkele sprake van een vredesproces want alle handreikingen van IsraŽl worden door het bewind in Ramallah al jaren volledig getorpedeerd. Abbasí roept al decennialang de staat IsraŽl nooit te zullen erkennen. Zweden heeft met deze beslissing de bezetters van IsraŽls hartland Samaria en Judea, een vrijbrief gegeven door te gaan met terreur totdat zij hun doelstellingen hebben bereikt. Erkenning van ĎPalestinaí draagt niets bij aan de vrede en dient enkel IsraŽls vernietiging en Jodenmoord. In 2018 zei Magnus Helgren, de Zweedse ambassadeur in IsraŽl, in een interview dat er in IsraŽl sprake zou zijn van een tendens om zijn land te demoniseren, sinds het Palestina erkende.

De beslissing van Zweden om IsraŽls hartland om te toveren tot 'Palestina' is trouwens een regelrechte schending van de Oslo-akkoorden. Hierin is overeengekomen dat een zelfstandige PLO-staat op IsraŽls aloude grondgebied, alleen tot stand kan komen door alle openstaande kwesties tussen IsraŽl en het PLO-bewind uitsluitend via bilaterale onderhandelingen op te lossen (Oslo 1 artikel 15) en geen unilaterale stappen te ondernemen (Oslo 2 artikel 31.7).

In het Engels spreken Abu Mazen en consorten over vrede om de Westerse samenleving een rad voor ogen te draaien. Er is geen sprake van dat ze streven naar het einde van het conflict.De strategie is IsraŽl in fasen te liquideren. De terreur en de tijd zullen hun werk doen. Natuurlijk weten de leiders in het Westen dat het PLO-bewind een terreurorganisatie is die IsraŽl wil vernietigen en dat Gaza bestuurd wordt door een doodscultuur die het vermoorden van onschuldigen als het hoogst haalbare in hun leven beschouwen. Daarom gaat het in werkelijkheid niet om de installering van een Palestijnse staat, maar om een diepgewortelde haat tegen de staat IsraŽl en het Joodse volk. Ook Hamas, de doodscultuur in Gaza maakt onderdeel uit van het door Zweden erkende ĎPalestinaí er is immers sprake van een eenheidsregering!

In de Zweedse regering zat van 3 oktober 2014 tot 18 april 2016 Mehmet Kaplan, een in Turkije geboren minister voor de Zweedse Groenen. Deze figuur is een pro-Hamas extremist wat mag blijken uit het feit dat hij op 31 mei 2010 meevoer op de flotilla van de Free Gaza Movement in een poging de IsraŽlische 'blokkade' van Gaza te doorbreken.

Anti-IsraŽl activist Mehmet Kaplan

 

Terug naar: Inhoud