Uit het nieuws 15-02-2018

Door: Franklin ter Horst

Palestijnse terreur

IsraŽli doodgestoken in AriŽl, Samaria

De 29-jarige rabbijn Itamar Ben-Gal stond op maandagmiddag 5 februari 2018 nabij AriŽl in Samaria, niets vermoedend op een lijnbus te wachten toen de 19-jarige Arabier Abed al-Karim Adel Assi hem van achteren een mes in zijn rug stak. Ben-Gal woonde in Har Bracha, in Samaria en was vader van vier kinderen. MDA-paramedici en IDF-medici werden naar de scŤne gestuurd en behandelden het slachtoffer vooraleer hij in kritieke toestand naar het Beilinson Medical Center in Petah Tikva werd overgebracht maar daar bezweek hij later aan zijn verwondingen. Een IDF-officier die getuige was van de aanval ramde de terrorist met zijn auto, maar slaagde er niet in de terrorist te neutraliseren. De moordenaar is op de vlucht. Een groot aantal veiligheidstroepen doorzoeken het gebied om hem te arresteren.

De vermoordde Rabbi Ben Gal hier met zijn vrouw Miriam Ben-Gal.

In een interview vertelde de weduwe van Itamar Ben-Gal, Miriam, hoe haar kinderen omgaan met de tragedie: ďDe kinderen begrijpen het, maar op hun manier zijn de kinderen sterker dan alle anderen. We praten over vader, we vertellen hen dat vader door een slechte man is vermoord, en nu in de hemel is en hij altijd bij ons is en we elkaar versterken en dat we blij zullen blijven.Ē

En natuurlijk werd de moordenaar weer uitbundig opgehemeld in de Palestijnse gebieden. Zoals gewoonlijk was er weer nauwelijks iets over deze moordpartij in de internationale media terug te vinden. Maar zodra er een Palestijnse terrorist door IsraŽlische troepen wordt gedood verschijnt er een hele zwerm fotografen en cameraploegen om IsraŽl aan de schandpaal te nagelen. De Amerikaanse ambassadeur in IsraŽl, David Friedman, veroordeelde de terreuraanval wel: ď20 jaar geleden schonk ik een ambulance aan Har Bracha in de hoop dat die zou worden gebruikt voor het leveren van gezonde babyís. In plaats daarvan werd een man van Har Bracha vermoord door een terrorist, waarbij hij een vrouw en vier kinderen achterliet. Palestijnse ďleidersĒ hebben de moordenaar geprezen. Wij bidden voor de familie Ben-Gal,Ē schreef de ambassadeur in een tweet.

Verschillende Palestijnse terreurorganisaties prezen zoals gewoonlijk de slachter. In een verklaring van Hamas zei de groep dat de ĎheroÔsche daadí werd uitgevoerd tijdens de intifada en als onderdeel van de oppositie tegen het besluit van de Amerikaanse regering om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van IsraŽl. Hamas-woordvoerder Abdel Latif Qanu riep de Palestijnse Autoriteit op om alle banden met IsraŽl te verbreken en de Ďkrachten van het verzetí toe te staan ​​serieuze aanslagen tegen de Ďbezettingsmachtí en de Ďkolonistení uit te voeren. Ook de Gazaanse terreurgroep Islamitische Jihad toonde zich verheugd om wat zij een ďheroÔsche daadĒ noemde en sprak over ďeen natuurlijk antwoord op de misdaden van de bezetting jegens het Palestijnse volk.Ē

IsraŽlische burger en twee militairen ontsnappen aan een lynchpoging in Abu Dis en Jenin

Het komt nog al eens voor dat IsraŽli's verdwalen in plaatsen die onder beheer staan van de Palestijnse Autoriteit. Dat gebeurde onlangs twee keer waarbij Palestijnse veiligheidstroepen wisten te voorkomen dat de betrokkenen door Palestijnse barbaren ter plaatse werden gelyncht. Zo reed op 2 februari 2018 een 59-jarige IsraŽli uit Tel Aviv na een bezoek aan de Wadi Qelt in de woestijn van Judea, per ongeluk de Palestijnse plaats Abu Dis binnen. Deze plaats ligt nabijMa'aleh Adumin en Jeruzalem. Zijn rit eindigde in de buurt van de 'Al Quds Universiteit', waar op dat moment een aantal Palestijnen aanwezig waren die de IsraŽlische chauffeur in de gaten kregen. De groep groeide binnen de kortste keren uit tot wel 200 man die hem met stenen begonnen te bekogelen en zijn auto in brand staken, die volledig uitbrandde. In het verleden werd er zelden door Palestijnse veiligheidstroepen ingegrepen of deden zelfs mee met de aanvallers zoals in 12 oktober 2000, toen Vadim Nourjips en Joseph Avrahmi, twee IsraŽlische reservisten per ongeluk in Ram-allah terechtgekomen en daar gruwelijk werden vermoord.

In dit geval kwamen ze de man echter te hulp en droegen hem later over aan de IsraŽlische veiligheidstroepen, die ook gewond raakten door de stenen die naar hen werden gegooid. Twee van de Palestijnse veiligheidstroepen raakten eveneens gewond door de stenen gooiende meute. De IsraŽlische en Palestijnse agenten moesten zich zelfs in een van de universiteitsgebouwen verschansen totdat ze versterking kregen.

Wadi Qelt

Dit uitstapje had bijzonder noodlottig van de IsraŽlische man kunnen aflopen. Hij werd met wat hoofdletsel naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. In de nacht van 2 op 3 februari keerden agenten van de IsraŽlische grenspolitie terug naar Abu Dis, waar zij zes mannen arresteerden die verdacht worden van betrokkenheid bij het incident. Tijdens de arrestaties ontstond er opnieuw onrust, waarbij een granaat naar de IsraŽlische agenten werd gegooid. Niemand raakte gewond.

In een ander geval reden twee IsraŽlische militairen op 12 februari 2018 per ongeluk de Palestijnse terreurstad stad Jenin binnen. Deze plaats valt net als Abu-Dis onder beheer van de Palestijnse Autoriteit. Slechts enkele momenten nadat ze Jenin waren binnengereden werd hun voortuig door tientallen Palestijnen omringd en met stenen bekogeld. Ze smeten de ramen van de auto aan diggelen en probeerden de vrouw uit de auto te sleuren maar dat mislukte. Wel liep zij verwondingen aan haar hoofd op kregen ze haar ongeladen M16 geweer te pakken. Ook haar collega raakte gewond. Gelukkig voor de beide militairen kregen ze hulp van Palestijnse agenten die de militairen snel de stad uit begeleiden. Wanneer de Palestijnse agenten niet ter plaatse waren verschenen dan was er ongetwijfeld een poging gedaan beide te lynchen. De militairen kregen zelfs het gestolen geweer terug. Bij een controlepost werden ze vervolgens door paramedici van het leger behandeld. Het leger is begonnen met een onderzoek naar het incident.

De vrouwelijke militair beschreef de aanslag in een Channel 2 op maandagochtend: ďDe bende omsingelden ons snel, sloegen de ramen kapot en probeerden ons uit de auto trekken waarbij wij gewond raakten. Ze waren beslist van plan ons te lynchen.Ē Een woordvoerder van een IsraŽlische veiligheidsdienst zei dat de Palestijnse politie een lynchpartij had weten te voorkomen. Abdallah Abushawesh, lid van de Palestijnse delegatie bij de Verenigde Naties, vertelde aan Canadese studenten die het hoofdkwartier van de VN in New York bezochten, dat de Palestijnen trots zijn op het gooien van stenen naar IsraŽlische troepen en dat ze hun kinderen zullen blijven leren stenen te gooien.

 

Franklin ter Horst