Trump erkent Jeruzalem officieel als hoofdstad IsraŽl

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 7 december 2017)

Donald Trump heeft zoals beloofd, Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl erkend. Wat Trump heeft gedaan is overigens niets anders dan het ten uitvoer te brengen wat het Amerikaanse Congres al op 24 april 1990 met overweldigende meerderheid heeft besloten: Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van IsraŽl Ook beloofd hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te zullen verplaatsen maar heeft daarbij geen datum genoemd. Volgens zijn staf kan dat nog wel drie tot vier jaar duren. Trump zal net als zijn voorgangers voorlopig nog ieder half jaar zijn handtekening blijven zetten onder een document dat uitstel van de verhuizing bevestigt en dat terwijl deze verhuizing al in 1995 is besloten d.m.v. het ďJeruzalem Embassy Relocation Act (S.2737).

 

Deze wet bepaalt dat de Amerikaanse ambassade (uiterlijk al in 1999) in Jeruzalem moest zijn gevestigd. De wet bevat echter een clausule die de zittende president de mogelijkheid geeft om tot een half jaar uitstel over te gaan, wanneer deze van mening is dat Amerikaanse veiligheidsbelangen in het geding zijn. Sinds 1999 heeft elke zittende president Ė Bill Clinton, George W. Bush en Barack Hussein Obama Ė ieder half jaar dit uitstel opnieuw ondertekent. In totaal 48 keer.

Even los van het feit dat Trump Jeruzalem nu als hoofdstad van IsraŽl heeft erkend, kan de vraag gesteld worden wat hij met deze beslissing beoogd. Is het zijn liefde voor het land en het volk van IsraŽl, of spelen er andere belangen een rol. Belangrijk te weten is dat net als verschillende Joodse organisaties in IsraŽl, ook de Vrijmetselaars Jeruzalem tot hoofdstad hebben verkozen om daar op de juiste tijd, gelegenheid en omstandigheden hun tempel te bouwen van waaruit hun 'aardse vertegenwoordiger' zal moeten gaan regeren. Wie weet heeft Trump met zijn beslissing Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van IsraŽl, hier een belangrijke aanzet toe gegeven. Niets gebeurt namelijk onvoorzien of toevallig!

Diverse personen en organisaties in IsraŽl hadden Donald Trump eerder al opgeroepen mee te helpen aan de herbouw van de Tempel in Jeruzalem. In november 2016 vroegen een groep vooraanstaande IsraŽlische rabbijnen aan Trump en de Russische president Vladimir Poetin de rol te vervullen naar het voorbeeld van Kores van PerziŽ, die 2500 jaar geleden het Joodse volk in ballingschap bijstond naar huis terug te keren om de Tempel in Jeruzalem te herbouwen. Prof. Rabbi Hillel Weiss, een woordvoerder van het Sanhedrin, noemde in Israel National News de huidige politieke situatie, waarin de twee belangrijkste nationale leiders van de wereld het Joodse recht op Jeruzalem als hun geestelijke erfenis steunen, historisch gezien ongekend.

Niet vergeten moet worden dat los van wat de wereldleiders met Jeruzalem van plan zijn, het God Zelf is die deze stad heeft uitgekozen voor zijn volk. Jeruzalem is de enige stad ter wereld die God "Mijn stad" heeft genoemd. Psalm 132 onderstreept nog eens de unieke en belangrijke rol die de stad in het godsdienstige leven van de kinderen van IsraŽl vervult.

Psalm132: 13-14 Want de Here heeft Sion verkoren, Hij heeft het Zich ter woning begeerd: Dit is Mijn rustplaats voor immer, hier zal Ik wonen, want haar heb Ik begeerd.

Jeruzalem is al ruim 3000 jaar de ongedeelde hoofdstad van de kinderen van IsraŽl en daarom hebben zij de claim op Jeruzalem terecht nooit opgegeven. Het is hun "Eeuwige stad ". Er woonden al 1600 jaar Joden in Jeruzalem voordat de moslims hun intrede in de geschiedenis deden. De stad Jeruzalem behoort aan het Joodse volk. God heeft hen deze stad gegeven. Niet voor bepaalde tijd maar voor eeuwig. Daarom is Jeruzalem uniek onder de steden van de wereld, maar juist daarom maakt het haar tot een voortdurend brandpunt van botsende volken en religieuze belangen.

De beslissing van Trump heeft tot tal van afkeurende reacties geleid. De Palestijnse terreurleider Mahmoud Abbas waarschuwde Trump voor "gevaarlijke gevolgen". De Turkse vicepremier Bozdag schreef op Twitter: "Het zal de regio en de wereld in een vuur werpen zonder een einde in zicht". Ook Arabische leiders wezen op gevolgen voor de stabiliteit en veiligheid in de regio. En natuurlijk kwam ook EU-buitenlandcoŲrdinator Mogherini weer met een veroordelende reactie en zei dat elke actie die een tweestatenoplossing ondermijnt, voorkomen moet worden. Maar figuren die dat roepen zijn in diepe slaap want Mahmoud Abbas en trawanten willen geen vrede. De Palestijnse minister van Religieuze Zaken Mahmoud Al-Habbasch maakte dat nog eens goed duidelijk met de opmerking dat het politieke vredesproces met IsraŽl slechts een onderdeel is van een groter plan om hun vijand te verslaan. Mogherini en al die andere Ďdeskundigení geven met hun uitspraken de Palestijnse messentrekkers weer legitimiteit een nieuwe ronde van geweld in te luiden.

 

Trumps beslissing vindt inmiddels navolging want ook TsjechiŽ, en diverse Afrikaanse landen zijn van plan Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl te erkennen.

Franklin ter Horst