‘Schurkenstaat’ Noord Korea

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt 13 oktober 2006) (Laatste bewerking: 13 augustus 2017)

De voormalige leider Kim Jong II is verleden tijd, zijn zoon Kim Jong Un is nu de grote baas. Zijn vader regeerde met harde hand over de hongerende bevolking van Noord Korea. Honger wordt door de leiders gebruikt om de bevolking te onderdrukken. Binnenlandse ‘vijanden’ worden bruut onderdrukt en in strafkampen opgesloten. Gaskamers, martelkamers en het vergiftigen van voedsel maken deel uit van dit misdadige rijk. Mensen worden opgesloten in gaskamers van glas zodat wetenschappers het gedrag van de gevangenen kunnen bestuderen, terwijl ze om het leven worden gebracht. Ex-gevangenen vertellen dat hele gezinnen in de gaskamers om het leven worden gebracht. Andere gevangenen worden verplicht toe te kijken of mee te helpen hun medegevangenen te vergassen. In een door de BBC op 31 januari 2004 uitgezonden documentaire verteld Kwon Hyuk - een naar Zuid-Korea overgelopen voormalig militair attaché van de Noord-Koreaanse ambassade in Peking en kampbewaarder van een strafkamp genaamd Kamp 22 - dat het bewind politieke gevangenen in experimentele gaskamers met chemische wapens laat creperen. NBC meldde in 2003 dat er ca 200.000 mannen, vrouwen en kinderen in kampen worden vastgehouden. Onder hen bevinden zich een groot aantal christenen die door marteling om het leven worden gebracht. In Noord Korea heerst maar één godsdienst, het communisme en er is maar één god, de grote machtige leider zelf. In iedere huiskamer hangt het portret van de leider en het hele land hangt er vol mee.    

Kamp 22 wordt ook wel de “The Killing Compound” genoemd en is Noord Korea’s grootste concentratiekamp. Het ligt in het noorden van het land niet ver van de grens met Rusland en China. Kamp 22 is gebouwd om ‘wetenschappers’ de gelegenheid te bieden ongestoord te kunnen experimenteren met gevangenen. De slachtoffers worden met vrachtwagens aangevoerd naar Haengyong een plaats nabij Kamp 22 gelegen, waar ze door de ‘geleerden’ worden geselecteerd naar welke afdeling van het kamp ze moeten worden overgebracht waar de meest gruwelijke testen op hen worden toegepast. Het gaat om gevangenen die worden gebrandmerkt als vijanden van de staat, waaronder christenen en mensen die het hebben aangedurfd kritiek te hebben op de grote leider. Volgens Kwon Hyuk is foltering aan de orde van de dag. "Je kon meehelpen de gevangenen te vermoorden wanneer je daar zin in had" aldus Hyuk.

Een ex-gevangene, Soon Ok Lee, die uit Kamp 22 en Noord Korea wist te ontsnappen, vertelde in de BBC-documentaire dat zij in het kamp ooit opdracht kreeg 50 gezonde vrouwen uit te zoeken en hun sla te geven, die ze zelf niet mocht eten.,,Ik deelde de sla uit en iedereen die ervan had gegeten, begon bloed op te geven en schreeuwde het uit van de pijn. Het leek alsof ik in de hel was. In minder dan 20 minuten waren ze dood.” Hyuk vertelde dat hij een heel gezin in de gaskamer had zien sterven. De ouders moesten braken en waren stervende, maar probeerden tot op het laatst hun twee kinderen, een zoon en een dochter, mond-op-mondbeademing te geven. Andere gevangenen worden verplicht toe te kijken of mee te helpen hun medegevangenen te vergassen. Ok Lee vertelde ook dat er werd geëxperimenteerd met pasgeboren baby’s. Deze worden bij hun moeder weggehaald en in hun ruggengraat geïnjecteerd met biologische en chemische verdelgingsmiddelen. Een journalist van de BBC, Olenka Frenkiel vertelde aan persbureau Reuters dat drie onafhankelijke informanten de verhalen  van Hyuk en Soon Ok Lee hebben bevestigd. Noord-Korea beschikt over dertien soorten virussen en bacteriën waarmee bacteriologische wapens kunnne worden gemaakt. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie beweert in een rapport aan het parlement dat Noord Korea 5000 ton aan chemische en biologische wapens bezit. Cholera, gele koorts, tyfus, dysenterie: ze kunnen allemaal gebruikt worden in het kader van een bacteriologische oorlog.

Noord-Korea is al jaren niet in staat om het eigen volk te eten te geven. In de jaren negentig kwamen miljoenen mensen om van de honger. In de loop van 2009 is deze hongersnood en de daarmee gepaard gaande verschrikkingen zich gaan herhalen.  Op 17 september eindigde een periode van ‘150 dagen strijd’ maar vijf dagen later werd dit opgevolgt door een periode van ‘100 dagen strijd’. Deze mobilisatie betekent dat praktisch iedereen zich in moet zetten voor het land. Wie ogenschijnlijk doelloos wordt aangetroffen, wordt direct naar een werkkamp gestuurd. ,,Hierdoor krijgt het volk niet de kans zichzelf in leven te houden. In de provincie Hwanghae is het al weer normaal om dode kinderen op straat te zien liggen”, aldus lokale christenen.Ouders laten hun kinderen achter, omdat ze niet langer kunnen aanzien hoe hun zonen en dochters verhongeren. Hele groepen kinderen zwerven door het land. Als ze worden gepakt door de politie, worden ze naar een overvol weeshuis gebracht. Daar sterven ze meestal alsnog. Om zichzelf in leven te houden, handelen Noord-Koreanen nu ’s nachts op illegale markten. De volgende dag moeten zij zich weer melden op hun werk.” De controles in Noord-Korea zijn tijdens deze mobilisatie nog strenger dan anders en van de ene naar de andere plaats reizen, kan alleen met de juiste vergunning.

 

In Noord-Korea worden 6 miljoen mensen met de hongerdood bedreigd. Dat meldde de VN-coördinator voor noodhulp op 21 oktober 2011 in Peking na een bezoek van vijf dagen aan het geïsoleerde land. De dagelijks verkregen hoeveelheid voedsel is van 400 gram per persoon gehalveerd naar slechts 200 gram. Noord-Korea heeft jaarlijks in totaal 5,3 miljoen ton voedsel nodig. Elk jaar komt het land na de oogst 1 miljoen ton tekort. „Er is een grote mate van ondervoeding, vooral bij de kinderen. De kinderen zijn erg dun.”

 

Uitgehongerde Noord-Koreaanse kinderen

De organisatie Open Doors meldde in het voorjaar van 2008 dat Politie- en veiligheidsagenten in Noord Korea zich voordoen als christenen om zo te infiltreren in de ondergrondse kerk. Het doel is om volgelingen van Jezus Christus op te pakken, te martelen en dikwijls te vermoorden. Dat blijkt uit getuigenverklaringen van zes voormalige spionnen die zijn gevlucht. De zes hadden van de staat de opdracht gekregen om kleine, christelijke groepen te vinden en deze ‘uit te schakelen’. Er worden zelfs nepgebedsgroepen opgezet om christelijke vluchtelingen in de val te laten lopen. Als de veiligheidsdienst ‘religieuze mensen’oppakt, worden ze eerst in elkaar geslagen en daarna verhoord. De spionnen en agenten kunnen medailles verdienen met hun prestatie. “Maar als je geen mensen oppakt, kun je je baan kwijtraken”. Volgens een agent die twintig jaar werkte in een strafkamp worden executies tegenwoordig vaker in het geheim gedaan. De man of vrouw moet eerst een gat graven en wordt vervolgens gedood. En begraven in het zelfgegraven gat.  De Er zouden zich ca 100.000 christenen in een strafkamp bevinden.

ABC News heeft de hand weten te leggen op een filmpje dat afkomstig is van een anonieme Noord-Koreaan. De film  toont hoe schrijnend de situatie in Noord-Korea is. Kinderen bedelen op straat om voedsel en zelfs de Noord-Koreaanse soldaten ontsnappen niet aan de hongersnood. Het leger stond vroeger boven alles en iedereen, maar nu kan Noord-Korea zijn eigen soldaten zelfs niet meer voeden  Wat er in Noord-Korea gebeurt, moet geheim blijven voor de rest van de wereld. De beelden, die door ABC werden uitgezonden, vormen zeldzaam bewijsmateriaal dat uit het land kon worden gesmokkeld. Een journalist trok gedurende verschillende maanden met een camera door Noord-Korea. Kinderen smeken om voedsel en soldaten laten zich omkopen. De hongersnood dreigt stilaan volledig uit de hand te lopen. Getuige daarvan zijn beelden van een markt waar kinderen bedelen om voedsel, terwijl niemand hen eigenlijk iets kan geven. ,,Ik ben acht jaar. Mijn vader is gestorven en mijn moeder heeft me in de steek gelaten. Ik slaap buiten”, zegt een jongen. Veel bedelende kinderen zijn wezen. Hun ouders werden het slachtoffer van de hongersnood of van de eerder genoemde kampen. De staat beschikt niet meer over voedsel om aan de burgers uit te delen.

Noord Korea dreigt Zuid Korea regelmatig met een preventieve en verwoestende aanval, als het laatstgenoemde land niet stopt met haar politiek van confrontatie. ,,De marionettenregering in Seoul kan maar beter in gedachten houden dat een geavanceerde preventieve aanval zoals wij die kunnen uitvoeren, hen niet alleen in brand zal steken, maar alles tot puin zal reduceren”,aldus het Noord Koreaanse leger. ,,Het zal een rechtvaardige oorlog zijn, waar een herenigde, onafhankelijke staat op gebouwd zal worden.”

 

Noord Korea is woest over de Zuid Koreaanse anti-Pyongyang propaganda, die volgens het communistische regime alleen maar leugens zou bevatten.,,Wij kunnen een preventieve aanval uitvoeren die elke verbeelding te boven gaat en krachtiger is dan een kernwapen.”  De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen regelmatig hoog op. Op 26 maart 2010 werd een Zuid-Koreaans marineschip door een Noord-Koreaanse onderzeeër tot zinken gebracht nadat het door een torpedo werd geraakt bij de zeegrens met Noord-Korea. 46 opvarenden kwamen daarbij om het leven. Op 23 november schoot het Noord-Koreaanse leger  200 granaten af op het Zuid-Koreaans eiland Yeonpyeong waarbij zestig huizen op het eiland in brand gevlogen, twee bewoners om het leven kwamen en 13 gewonden vielen. 

 

De dictator Kim Jong un

 

Volgens Chol is Noord Korea vast van plan om een kernoorlog met de Verenigde Staten, Japan en Zuid Korea te ontketenen. De kernproeven in het voorjaar van 2009  noemt hij  'zeer succesvol' en zou een test zijn om zeer krachtige waterstofbommen te kunnen laten ontploffen, die bedoeld zijn om de VS totaal te vernietigen. Volgens Myong Chol kunnen deze waterstofbommen in de ruimte boven de VS tot ontploffing worden gebracht, waardoor belangrijke doelwitten kompleet worden weggevaagd.

 

Al in 2006 verklaarde John Pike, oprichter en directeur van globalsecurity.org, dat de eerste Noord Koreaanse kernproef in dat jaar een test met een ontstekingsbom was, die bedoeld was om een veel krachtigere waterstofbom te kunnen laten ontploffen. Hij voegde er aan toe dat het land mogelijk toen al in staat was om waterstofbommen op raketten te plaatsen. De Noord Koreaanse staatskrant Minjo Josons schreef op 9 juni dat het land kernwapens zal gebruiken tegen iedereen, die zelfs maar de waardigheid van Noord Korea zou durven aantasten.

 

De Noord Koreaanse regering gaat er van uit, dat de VS haar agressieve gedrag nooit zal opgeven, totdat het land van de aardbodem is weggevaagd. De regering van Barack Hoessein Obama heeft ,,weinig tijd nodig gehad om haar ware gezicht te laten zien, dat niet anders is dan die van George W.Bush.'”De kernoorlog die Noord Korea volgens Myong Chol wil ontketenen, bestaat uit het laten ontploffen van waterstofbommen: de eerste aanval, gericht op kerncentrales, kan echter ook met gewone bommen plaats vinden, en zal bestaande kerncentrales veranderen in multi-megaton waterstofbommen. Al in 1994 plaatste de New York Times een artikel waarin Paul Leventhal, de president van het Nucleaire Controle Instituut, waarschuwde dat Noord Korea gemakkelijk de Zuid Koreaanse kerncentrales kan bombarderen, en zo kan veranderen in enorme waterstofbommen. Een gemiddelde kerncentrale zal na een bombardement net zoveel radioactieve straling verspreiden als 150 tot 180 waterstofbommen. Hierdoor zou een aanval op slechts één kerncentrale heel Japan en Zuid Korea onbewoonbaar maken. Voor de VS volstaat een aanval op een centrale aan de Westkust en een centrale aan de Oostkust. ,,Niets is gemakkelijker dan het bombarderen van een kerncentrale aan de kust,” schrijft Myong Chol. 'Hier zijn geen ballistische raketten voor nodig. Primitieve middelen voldoen uitstekend.'

 

Noord Koreaanse langeafstandsraket

 

De VS heeft 103 kerncentrales en Japan 53. Japan zou tevens een grote voorraad verrijkt uranium hebben, waarmee in korte tijd meer dan 1000 atoombommen te produceren zijn. Zuid Korea heeft 20 kerncentrales, met daarbij - net als de VS- enorme opslagplaatsen voor gebruikte brandstofstaven. Het tot ontploffing brengen van waterstofbommen in de zeeën rond de drie landen zal enorme tsunami's veroorzaken, die grote verwoestingen zullen aanrichten. Het RAND instituut publiceerde in 2006 een studie naar de gevolgen van een beperkte (10 kiloton zware) atoomontploffing voor de kust van de Amerikaanse stad Long Beach (/ Los Angeles):

 - In de eerste 72 uur zou een enorm deel van de Los Angeles metropool worden verwoest, vooral door de radioactieve straling.

- 60.000 mensen sterven onmiddellijk of vlak na de ontploffing door radioactieve straling.

- 150.000 mensen worden blootgesteld aan levensgevaarlijke hoeveelheden radioactieve straling.

- De hele infrastructuur en havens van Long Beach en Los Angeles worden verwoest.

- 6.000.000 mensen zullen proberen weg te komen uit de stad en regio.

- De radioactieve straling (fall-out) zal zich verspreiden over 500 km2, waardoor 2 tot 3 miljoen mensen uit dat gebied moeten vertrekken.

- Door de vernietiging van de havenraffinaderijen ontstaat er een enorm brandstoftekort. Deze raffinaderijen zijn verantwoordelijk voor 1/3 van de brandstofvoorziening ten westen van de Rocky Mountains.

 

De derde mogelijk aanval betreft het laten ontploffen van waterstofbommen in de ruimte, waardoor er een krachtige elektromagnetische puls ontstaat (EMP) die de hele elektronische infrastructuur van de VS, Japan en Zuid Korea zal lamleggen. Veel systemen die nodig zijn om een oorlog te overleven worden hierdoor onklaar gemaakt, omdat alle computers onbruikbaar worden. Militaire systemen zoals radars, antennes, raketten, overheidsgebouwen zullen zonder energie komen te zitten. Alle transport en alle communicatie (inclusief mobiele telefoons) valt stil. Myong Chol vindt het ironisch dat de alomtegenwoordigheid van hightech computersystemen in de VS, Japan en Zuid Korea, deze landen het meest kwetsbaar hebben gemaakt voor een EMP-aanval.De vierde en laatste aanval zou bestaan uit tientallen intercontinentale raketten met thermonucleaire kernkoppen, gericht op bijvoorbeeld grote steden.

 

Uit recente rapporten blijkt dat Noord Korea al in mei 2009 een 'super EMP' wapen heeft getest dat voldoende gammastralen kan produceren om vrijwel het complete Amerikaanse elektriciteitsnet te verwoesten.Dr. Vincent Pry, een voormalige kernwapen analist van de CIA en president van de belangengroepering EMPact America, gelooft dat de eerdere Noord Koreaanse kernproeven -die door sommige analisten als mislukt werden betiteld- uitwezen dat deze gebaseerd waren op een door Rusland ontworpen 'super-EMP' wapen, dat meer gammastralen produceert dan een kernbom van 25 megaton. De Zuid Koreaanse minister van Defensie, Kim Kwam-jin, liet op 13 juni 2011 het parlement van zijn land weten dat Noord Korea erin geslaagd is om zijn kernwapens voldoende te verkleinen om ze te kunnen afvuren met ballistische raketten. In maart 2011 had luitenant-generaal Ronald Burgess, directeur van het Defense Intelligence Agency, tegenover het Amerikaanse Congres reeds verklaard dat Noord Korea inmiddels 'diverse op plutonium-gebaseerde kernkoppen kan hebben die met ballistische raketten kunnen worden vervoerd.'

 

De Sovjet Unie testte al in 1962 een EMP-wapen. In Kazachstan werd een energiecentrale op 300 kilometer afstand in slechts 10 seconden tijd door een EMP-kernbom vernietigd. Net als een extreme zonne uitbarsting vormt zo'n wapen een grote bedreiging voor het elektriciteitsnetwerk van een land. Pry werd al in 2004 door een groep Russische kernwapen geleerden gewaarschuwd dat deze EMP technologie uitgelekt zou zijn naar Noord Korea en mogelijk ook Iran. Noord Korea zou in 2006 de eerste en in 2009 de tweede test met een EMP wapen hebben uitgevoerd. De Noord Koreanen werken op het gebied van ballistische raketten en nucleaire wapentechnologie al jaren samen met Iran. Dr. William Graham, voorzitter van een commissie die de EMP-dreiging voor de VS in kaart moet brengen, waarschuwde het Congres drie jaar jaar geleden dat Iran raketten in 'EMP modus' had getest door hen hoog in de atmosfeer te laten ontploffen.  

  

De Noord Koreaanse nucleaire installatie in Yongbyon blijkt altijd al een afleidingsmanoeuvre geweest te zijn om de aandacht van de Amerikanen te trekken en onderhandelingen te beginnen over het formeel beëindigen van de Koreaanse oorlog. Aan het eind van de jaren '80 fabriceerde Noord Korea haar eerste ICBM langeafstandsraket. Twee test-ICBM"s werden op 29 mei 1993 afgevuurd. Eén belandde in zee vlak bij Honolulu (Hawaii) en de andere bij het eiland Guam. De regering van Kim Jong-Il zou de VS van tevoren op de hoogte hebben gesteld van deze test met langeafstandsraketten. De Amerikanen reageerden echter sceptisch. In april 2001 haalde het persbureau Associated Press de Amerikaanse marine official Mark Kirk aan, die verklaarde dat het Amerikaanse leger zich in 1993 dood was geschrokken, toen er zonder waarschuwing een langeafstandsraket uit Noord Korea richting de VS werd afgeschoten. Het incident werd stilgehouden, omdat de raket uiteindelijk in de Stille Oceaan zou zijn neergekomen. Zuid Koreaanse kranten kwamen echter met de verbijsterende onthulling dat er een Noord Koreaanse raketkop in Alaska was gevonden. In 1998 stelde de Amerikaanse regering Japan op de hoogte van de lancering van een Noord Koreaanse langeafstandsraket, die bij Hawaii in zee belandde. De NASA betitelde deze 'satelliet' lancering als een succes. Volgens een bericht van Associated Press in 2003 zou de Amerikaanse inlichtingendienst daarom al enige jaren eerder hebben geconcludeerd, dat Noord Korea toen al in staat was om de VS met ballistische raketten aan te vallen.

 

Kin Jong Un

Israël ontdekte in de loop van 2007 dat Noord Korea in het geheim in Syrië bezig was met een nucleair programma op een locatie in het Noord Oosten van het land. Israël heeft deze locatie maandenlang geobserveerd en er vervolgens een commando eenheid op afgestuurd. Deze commando’s van de elite eenheid Sayeret Matkal zagen zich kans onopgemerkt in de locatie door te dringen en nucleair materiaal buit te maken. Dit materiaal bleek na onderzoek afkomstig te zijn uit Noord Korea. Volgens de CIA ging het om een plutonium reactor. Op 6 september 2007 voerden Israëlische vliegtuigen een nauwkeurig geplande aanval uit, waarbij de betrokken locatie met de grond gelijk werd gemaakt . Volgens verschillende bronnen waaronder  de Japanese nieuwszender NHK, zouden er bij het bombardement op de lokatie , tien Noord-Koreanen om het leven zijn gekomen en zouden er twee of drie gewonden zijn gevallen. Het is al langer bekend dat Noord Korea samenwerkt met Syrië.  Volgens een Japanse krant zijn op 22 april 2004 bij een explosie in een trein in Noord Korea een tiental doden gevallen waaronder een aantal Syrische technici die werkten aan een massavernietigingprogramma. De krant meldt dat Noord Koreaanse militairen onmiddellijk ter plekke waren om alle sporen van Syrische aanwezigheid te verwijderen. De doden werden op hun reis naar Damascus vergezeld door mannen in beschermende pakken.

Op 3 november 2013 werden in Noord-Korea 80 mensen publiekelijk doodgeschoten omdat sommigen naar Zuid-Koreaanse films hadden gekeken en anderen een Bijbel in bezit hadden.Volgens de Zuid-Koreaanse krant JoongAng Ilbo werden de zogenaamde criminelen op 3 november 2013 gedood, in zeven verschillende steden. Het zijn de eerste grootschalige publieke executies onder het satanische bewind van Kim Jong-un. Volgens een bron die bekend is met de situatie in Noord-Korea werden acht mensen, die elk een witte zak over hun hoofd hadden, eerst vastgebonden aan palen, waarna ze met machinegeweren werden doodgeschoten. De autoriteiten vergaderden een massa van 10.000 mensen, inclusief kinderen, die moesten toezien hoe deze mensen werden gedood. Afschuwelijk.Familieleden van de geëxecuteerde mensen zijn naar gevangenkampen gestuurd. Wellicht willen de Noord-Koreaanse leiders de bevolking ervan doordringen dat overtreding van hun regels en wetten niet wordt getolereerd.

Noord Korea is in feite de ultieme Stalinistische droom die waarheid is geworden. De huidige leider Kim Jong Un is een levensgevaarlijke gek die tot alles in staat is. Het persbureau Yonhap meldde op 9 juli 2015 dat Kim Jong-un sinds zijn aanstelling al zeventig functionarissen heeft laten executeren. Dat zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se.Volgens de bewindsman liet Kim daarmee ongeveer zeven keer zoveel mensen uit de weg ruimen als zijn vader Kim Jong-il in de eerste drie jaar van zijn bewind. Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst zou Kim overigens nog bloeddorstiger zijn. Die houdt het op negentig terechtgestelden.

Kim deinst er ook niet voor terug familieleden uit de weg te ruimen. Op vrijdag 3 januari 2014 circuleerde het bericht in de internationale media dat Kim Jong-Un zijn oom Yang Song-thaek, door uitgehongerde honden zou hebben laten verscheuren. Yang Song was de tweede man van het Noord-Koreaanse bewind maar werd wegens een vermeende poging tot een staatsgreep ter dood veroordeeld. Yang zou naakt in een kooi zijn gegooid waar 120 uitgehongerde jachthonden hem verscheurden met nog vijf anderen die ook waren veroordeeld. Het bloedige schouwspel zou een uur hebben geduurd en zijn gadegeslagen door onder anderen Kim Jong-un zelf en zijn broer, Kim Jong-chol.Volgens een Chinese krant Wen Wei Po was er van de veroordeelden praktisch niets meer over. Yang was al heel lang de tweede man van het regime en bleef dat toen de relatief jonge Kim zijn vader opvolgde eind 2011. Die liet in december plotseling weten dat Yang met buitenlanders samenzwoer en de macht wilde grijpen. Yang werd na een showproces van verraad beschuldigd en ter dood veroordeeld.

Jang Song Thaek and Kim Jong-UnKim Jong un hier nog met zijn oom Yang Song-thaek

Zelfs wanneer men het niet eens is met de grote leider Kim Jong-un dan wacht de doodstraf. Dat overkwam de vicepremier Choe Yong-gon. In het voorjaar van 2015 meldde Zuid-Korea dat ook de minister van Defensie was geëxecuteerd. Hij zou zijn weggedommeld tijdens een militair evenement.

Blinde gehoorzaamheid is verplicht in dit concentratiekamp evenals eeuwige onderwerping aan de ultieme leider, ook bekend als de administrateur van de waarheid, geheugen en algemene armoede. Het is het meest hermetisch afgesloten regime ter wereld met een totalitaire tot aan de tanden bewapende krankzinnige despoot aan de leiding. Een die kernwapens tot zijn beschikking heeft en daarbij nachtmerries veroorzaakt bij eenieder die de Kim dynastie kent. De gebeurtenissen in Noord Korea doen sterk denken aan de door Stalin uitgevoerde zuiveringen in Rusland. Het is dan ook niet zo moeilijk om meer bloedvergieten in de zeer nabije toekomst te voorspellen. Er zal dan ook niemand in dat land, vol met paranoïde waanbeelden en talloze verdenkingen, zijn die zich nog veilig voelt. Iedereen is het er wel over eens dat de huidige Noord Koreaanse leider volkomen onvoorspelbaar is.

Na het ontslag van Chuck Hagel heeft de oorlogspresident Barack Hussein Obomba de bureaucraat Ashton Carter aangesteld als de  nieuwe minister van Defensie. Dat is slecht nieuws voor de Amerikaanse belastingbetaler én vrijwel iedereen in het Midden-Oosten, want Carter blijkt nogal oorlogszuchtig te zijn. Zo schreef hij in 2006 dat president Bush Noord-Korea moest bombarderen om haar nucleaire ambities te beëindigen. Hij voegde daaraan toe:Voor de Verenigde Staten is het risico van niets doen veel groter.Carter schreef in hetzelfde jaar dat hij geen bezwaar heeft tegen het gebruik van geweld om Iran te laten stoppen met haar nucleaire programma. Daarnaast was hij voorstander van de Amerikaanse invasie in Irak.

imageChina waarschuwt dat nucleaire dreiging Noord Korea toeneemt.

Noord-Korea heeft op 6 januari 2016 bekend gemaakt voor het eerst een succesvolle proef met een waterstofbom te hebben uitgevoerd. Vanuit de hele wereld zijn verontwaardigde reacties te horen geweest. De beving die erop volgde was ongebruikelijk diep en minder krachtig dan te verwachten bij een dergelijke proef. Zuid-Korea bracht zijn leger onmiddellijk in hoogste paraatheid. Deze kernproef is volgens de Verenigde Naties een provocatie en een grove schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. In een eerdere resolutie werd het Noord-Korea al verboden om testen uit te voeren met nucleaire wapens en de bijbehorende raketten. Het Witte Huis zegt in een verklaring dat de VS Noord-Korea niet als een nucleaire staat zal accepteren. Maar Noord-Korea is al jaren bezig met het ontwikkelen van atoomwapens.

Nucleaire experts uit China hebben hun schattingen van de productie van nucleaire wapens van Noord-Korea naar veel hogere cijfers bijgesteld dan de meeste eerdere cijfers van de USA. Noord-Korea zou wellicht al over 20 kernkoppen beschikken, evenals over het vermogen tot de productie van voldoende wapengeschikt uranium om zijn arsenaal volgend jaar te verdubbelen. De Chinese schattingen weerspiegelen de groeiende bezorgdheid over het wapenprogramma van Noord-Korea. Een verhoging van de cijfers over het nucleaire arsenaal van Noord-Korea voedt de internationale bezorgdheid over de proliferatie van een land dat eerder nucleaire technologie geëxporteerd heeft naar Syrië en raketten componenten verkocht aan Iran, Jemen en Egypte, zeiden USA ambtenaren. Het was Bill Clinton die in 1994 een nucleaire overeenkomst sloot met de leiders in Noord-Korea en daarmee volledig voor Joker werd gezet. De deal was bedoeld om de mogelijkheden om aan kernwapens te komen voor Pyongyang te stoppen, maar in plaats daarvan, voorzagen ze in diplomatieke dekking om ze uit te breiden. Noord-Korea testte zijn eerste kernbom in 2006. “We zagen hoe Noord-Korea in staat was om dit hele proces te bespelen”, aldus USA Rep. Ed Royce (R-Calif.), Voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het House.

Donald Trump dreigt Noord-Korea met ’vuur en woede’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea in felle bewoordingen gewaarschuwd te stoppen met het bedreigen van zijn land. De president zei dat het regime in Pyongyang kan rekenen op „vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen” als het niet inbindt. „Noord-Korea kan maar beter afzien van verdere dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten”, zei hij tegen verslaggevers, waarna hij waarschuwde voor een zware Amerikaanse tegenreactie. De spanning tussen de landen is hoog opgelopen vanwege aanhoudende Noord-Koreaanse nucleaire- en rakettesten. Analisten van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA concludeerden vorige maand dat het stalinistische regime een kernkop heeft geproduceerd die klein genoeg is om op intercontinentale ballistische raketten te bevestigen. Het land zou met zo’n projectiel vermoedelijk het Amerikaanse vasteland kunnen treffen. Noord-Korea suggereerde maandag nog dat het bereid is kernwapens te gebruiken als de VS militaire actie ondernemen. Pyongyang maakte ook duidelijk dat het niet bereid is te onderhandelen over het stopzetten van de wapenprogramma’s. Internationale druk en sancties hebben in dat opzicht niet het gewenste resultaat opgeleverd. Amerikaanse topfunctionarissen hebben eerder al aangegeven een militair ingrijpen niet uit te sluiten, maar daar niet de voorkeur aan te geven. Minister Jim Mattis (Defensie) waarschuwde eerder dit jaar dat een militair conflict met Noord-Korea ongekend bloedig zou zijn. Mattis wees erop dat de dichtbevolkte Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul binnen het bereik valt van honderden artilleriekanonnen en raketwerpers van Noord-Korea. In en rond Seoul wonen circa 25 miljoen mensen.

Terug naar: Inhoud