Is Donald Trump wel een vriend van IsraŽl?

 

Door: Franklin ter Horst (Aangemaakt: 28 november 2016) (Laatste bewerking: 5 maart 2018)

Er bestond hoop, dat Donald Trump degene zou zijn die de trand van zijn voorgangers Bill Clinton, George W.Bush en Barack Hussein Obama zou doorbreken. Maar in een interview op 11 februari 2018 met de IsraŽlische krant Israel Hayom begon Trump zorgwekkend te klinken, net als zijn voorgangers. Trump noemde het Palestijnse leiderschap weliswaar het belangrijkste obstakel voor vrede, maar zei ook voor het eerst in het openbaar er beslist niet zeker van te zijn , dat IsraŽl naar vrede streeft. Net als zijn voorgangers noemde hij de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria schrijnend problematisch: ĎDe nederzettingen bemoeilijken het maken van vrede, zoals zij altijd hebben gedaan. Dus ik denk dat IsraŽl heel voorzichtig moet zijn met de nederzettingen,í zei hij. Inmiddels beginnen heel wat IsraŽliís zich zorgen te maken dat ook Trump IsraŽl uiteindelijk zal wegzetten als de grote zondebok.

Spanning tussen Netanyahu en Trump

 

De IsraŽlische media toonden zich op 13 februari 2018 opgewonden door de eerste echte spanning tussen Benjamin Netanyahu en Donald Trump. Tot nu toe was de nauwe samenwerking tussen de twee leiders en de sterkere pro-IsraŽlische standpunten van het huidige Witte Huis ongekend. De dag eerder noemde Trump Netanyahu namelijk een 'leugenaar', zo meldden de belangrijkste IsraŽlische kranten. Tegenover leden van zijn Likoedpartij had Netanyahu gezegd, dat hij 'al geruime tijd' met het Trump's Witte Huis had gesproken over het voornemen van zijn regering om het IsraŽlische burgerlijk recht toe te passen op de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. Deze zogenaamde 'Soevereiniteitswet' wordt door velen beschouwd als niets minder dan de annexatie van gebieden waarop de Palestijnen aanspraak maken.
Met andere woorden, Netanyahu suggereerde dat hij en Trump de mogelijke annexatie door IsraŽl van de Westbank' hadden besproken.

Het Witte Huis reageerde onmiddellijk. Woordvoerder Josh Raffel vertelde verslaggevers: 'Berichten dat de Verenigde Staten met IsraŽl hebben gesproken over een annexatieplan voor de Westbank zijn onjuist. De Verenigde Staten en IsraŽl hebben nooit over een dergelijk voorstel gesproken, en de president blijft zich concentreren op zijn IsraŽlisch-Palestijnse vredesinitiatief.' De best verkopende krant van IsraŽl, Yediot Achronot, en verschillende concurrerende publicaties, kozen ervoor om het woord 'onjuist' te vertalen als 'leugen' in de Hebreeuws≠talige berichten. De provocerende kop met verwijzing naar de uitspraak van Raffel luidde als volgt: 'Wat Netanyahu zei is een leugen' De tekst daaronder maakte duidelijk, dat de wittebroodsweken tussen Netanyahu en Tromp officieel voorbij zijn: 'Netanyahu verwachtte geen klap in het gezicht zoals deze. Zeker wanneer de president van de VS Trump is, die Netanyahu graag omschrijft als zijn goede vriend'. De vraag is natuurlijk of het hier om een journalistiek spelletje met woord gaat, dat gericht is op het verkopen van meer kranten, of om de eerste scheurtjes in wat velen beschouwden als een onaantastbare diplomatieke en persoonlijke vriendschap. Veel IsraŽli's zullen ermee instemmen, dat Netanyahu in zekere mate heeft geprofiteerd van de affiniteit van Trump met de Joodse Staat. En we weten allemaal dat Trump er niet voor terugschrikt om zelfs goede vrienden in het gezicht te slaan als ze hem bij zijn zaken in de weg staan.

Bijna iedereen was er van overtuigd, dat Hillary Clinton de volgende president van de VS zou worden. Ook de clowns van de internationale media vielen van hun stoel van verbazing toen bleek dat hun maandenlange anti-Trump propaganda geen enkel effect had gesorteerd. Er waren kranten die Hillary Clinton een kans van 78% gaven de verkiezingen te winnen. Pure leugenpropaganda. De staat CaliforniŽ was zo teleurgesteld in zijn verkiezing dat het heeft aangekondigd zich van de Verenigde Staten te willen afscheiden. Woorden maar geen daden.

Donald Trumps historische verkiezingsoverwinning heeft heel wat tandengeknars opgeleverd bij onder meer de Clinton-kliek, bij multimiljardair en parasiet George Soros en Barack Hussein Obama. IsraŽl heeft acht jaar lang noodgedwongen moeten luisteren naar de IsraŽl hatende Obama. Een absoluut dieptepunt in de relaties tussen Obama en Netanyahu gebeurde in oktober 2014. Toen vertelde Martin S. Indyk die toen namens Obama optrad als vredesonderhandelaar voor de VS in de Amerikaanse krant The Atlantic, dat Obama over premier Netanjahoe minachtend had gezegd ďheís a chickenshitď (een kippendrol, een enorme lafbek of angsthaas). En dat terwijl Netanyahu van 1967 tot 1972 diende als officier bij de speciale eenheid genaamd het Matkal-commando van het IsraŽlische leger.

Terwijl velen de winst van Donald Trump niet zagen aankomen, zagen de makers van de Amerikaanse animatie serie The Simpsons in de episode ďBart to the FutureĒ hem al in het jaar 2000 ten tonele verschijnen. De serie is een satire op de Amerikaanse samenleving. De schrijver van de serie heeft de afgelopen maanden veel reacties op de aflevering gehad. Uiteraard is hij blij met de aandacht, maar hoopte niet dat zijn voorspelling uit zou komen. 

De Simpsons zagen de winst van Trump al in het jaar 2000 aankomen

In IsraŽl is enthousiast gereageerd op de verkiezing van Donald Trump. Na zijn onverwachte zege nam premier Benjamin Netanyahu onmiddellijk contact met hem op om hem te feliciteren met zijn overwinning en noemde Trump ďeen echte vriendĒ van IsraŽl. Netanyahu zei dat hij uitkeek om met hem samen te werken aan de stabiliteit en vrede Ďin ons gebiedí. Netanyahu noemde de band tussen de Verenigde Staten en IsraŽl ďironcladĒ (ijzersterk).

 

Het optimisme in IsraŽl over Trumps overwinning was in eerste instantie niet zonder reden want op 25 september 2015 zei hij in New York dat de Verenigde Staten onder zijn presidentschap zullen instemmen met het op 24 april 1990 overeengekomen mandaat van het Amerikaanse Congres Jeruzalem te erkennen als de ongedeelde hoofdstad van IsraŽl. Daarnaast werd naar aanleiding van de ďJeruzalem Embassy Relocation Act (S.2737) in 1995 besloten, de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Trump beloofde vervolgens ook dit uit te zullen voeren. Deze wet bepaalt dat de Amerikaanse ambassade (uiterlijk in 1999) in Jeruzalem moet zijn gevestigd. Een dergelijke verhuizing wordt gezien als een de facto erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel. De wet bevat echter een clausule die de zittende president de mogelijkheid geeft om tot een half jaar uitstel over te gaan, wanneer deze van mening is dat Amerikaanse veiligheidsbelangen in het geding zijn.

Sinds 1999 heeft elke zittende president Ė Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama Ė ieder half jaar opnieuw uitstel getekend.George W.Bush maakte de verplaatsing van de Amerikaanse Ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, zelfs tot onderdeel van zijn verkiezingscampagne. Nauwelijks op de troon in Washington bleef er van al hun zijn beloftes niets meer over.

Op 27 oktober 2016 herhaalde Trump zijn belofte tijdens zijn toespraak tot AIPAC ďWe zullen de Amerikaanse ambassade verplaatsen naar Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk.ď Klik ook hier. In maart 2017 zei ook Vice-president Mike Pence in zijn toespraak tijdens de AIPAC conference dat Trump serieus overwoog de ambassade te verplaatsen.

Is Trump werkelijk een vriend van IsraŽl?

Op 1 juni 2017 verliep het laatste uitstel dat door Trumpís voorganger Obama was getekend. Tot het allerlaatste moment bleef het de vraag of Trump deze Ďtraditieí voort zou zetten, of zijn toezegging waar zou maken. Maar ook hij verbrak zijn belofte, net als zijn drie voorgangers, en tekende op de dag dat de vorige verliep een nieuw uitstel. Bij het tekenen van het uitstel publiceerde het Witte Huis een persbericht waarin werd beweerd dat het niet een kwestie van of, maar wanneer de ambassade zal verhuizen. Deze woorden werden herhaald door ambassadeur David Friedman, die er alle vertrouwen in leek te hebben dat de diplomatieke post tijdens Trumpís presidentschap daadwerkelijk verplaatst zal worden.

Naar nu blijkt wil Trump eerst pogen een vredesovereenkomst tussen Israel en de Palestijnen te bereiken, voordat hij ook maar denkt aan een verhuizing. Hij zei dit op 7 oktober 2017 tijdens een interview met de voormalige gouverneur van Arkansas Mike Huckabee op radiozender TBN. Hij beweerde dat zijn administratie aan een plan voor vrede werkt. Vrede tussen Israel en de Palestijnen zal volgens hem uiteindelijk tot vrede in heel het Midden-Oosten leiden. Een besluit over een mogelijk toekomstige ambassadeverhuizing zal in de niet al te verre toekomst genomen worden, aldus Trump. Maar ook hij kan deze beslissing net zo vaak uitstellen wanneer hem dat zo uitkomt.

Ook haalt hij de inmiddels de al lang gestorven Oslo-akkoorden weer uit de kast terwijl een diplomatieke oplossing van meet af aan al door het bewind in Ramallah bij het oud vuil is gezet. Mahmoud Abbas en trawanten hebben de olijftak uit IsraŽls hand geslagen door hun dodelijke ideologie van een wereld zonder de Joodse staat. IsraŽls vrijgevigheid werd afgewezen en gezien als zwakte. Zij hebben kun kansen gehad en ze hebben het verknoeid maar Trump heeft het Oslo-lijk weer opgegraven.

Hij wil zich, net als zijn voorgangers, inzetten voor een vredesregeling tussen IsraŽl en de ďBende van RamallahĒ. Daarvoor stuurde hij zijn senior-adviseur en schoonzoon Jared Kushner naar Mahmoud Abbas voor een eerste gesprek. De mainstream media beschreef deze ontmoeting als 'productief' maar de in Londen verschijnende Arabische krant al-Hayat noemde op 24 juni 2017 de ontmoeting echter 'gespannen', en zei dat die eindigde met een serieuze kloof tussen de Amerikanen en de Palestijnen. Abbas zou woedend zijn geworden toen Kushner de kamer binnenkwam en IsraŽls eisen overbracht, waaronder dat hij ophoudt met het gebruiken van internationale financiŽle hulp om salarissen te betalen aan terroristen die in IsraŽlische gevangenissen zitten. Volgens het bericht eiste de Amerikaan ook dat de Palestijnen alle ophitsing tegen IsraŽl beteugelen. Volgens al-Hayat beschuldigde Abbas Kushner en Trumps internationale onderhandelaar Jason Greenblatt ervan, dat ze de kant van IsraŽl hebben gekozen, en hij hield eraan vast, dat het betalen van salarissen aan veroordeelde terroristen bij de 'sociale verantwoordelijkheid' van de Palestijnse regering behoort. Dat viel natuurlijk niet in goede aarde bij Abbas en trawanten.

IsraŽls minister van Defensie Avigdor Lieberman waarschuwde al op 17 februari 2017 in een interview op Channel 2 News de IsraŽliŽrs hun hooggespannen verwachtingen en hoop in president Donald Trump en de VS te temperen. Trump maakte de IsraŽlische premier Netanyahu aanvankelijk duidelijk dat een tweestatenoplossing niet zijn prioriteit heeft. Hij zei dat de Joodse nederzettingen wat hem betreft geen obstakel voor vrede in het Midden-Oosten zijn. Wel waarschuwde hij IsraŽl geen eenzijdige stappen te nemen (of die althans in de wereld rond te bazuinen). Kort na zijn verkiezingsoverwinning vertelde Trumps juridisch adviseur, Jason Greenblatt, aan IsraŽls Army Radio, dat Trump 'de nederzettingen niet als een obstakel voor de vrede beschouwt.' Eerder in zijn campagne vertelde hij aan de Britse Daily Mail over de nederzettingen, dat IsraŽl 'door moet gaan'. IsraŽl zou onbeperkte goedkeuring hebben van de regering-Trump om in alle gebieden van hun Bijbelse hartland te bouwen. Maar vervolgens is hij het eens met het Arabische standpunt dat IsraŽl zich moet terugtrekken naar de grenzen van 1967 en als zodanig Samaria en Judea zou moeten ontruimen. Ook zei hij dat alle andere regionale problemen zouden afnemen, of zelfs worden opgelost, wanneer IsraŽl en de Palestijnen een akkoord bereiken.

De officiŽle mededeling van het Witte huis luidde: ďHoewel wij niet geloven dat het bestaan van de nederzettingen een obstakel is voor vrede, kan de bouw van nieuwe nederzettingen en de uitbreiding van bestaande nederzettingen buiten hun huidige grenzen niet nuttig zijn bij het bereiken van dat doel.Ē Opmerkelijk is dat de Trump-administratie zich aanvankelijk onthield van commentaar op IsraŽls aankondiging 2600 nieuwe huizen te willen bouwen in Samaria en Judea, maar dat was van korte duur.Hij laat de situatie van een bouwstop in de Joodse nederzettingen onveranderd.

Een voorgesteld wetsontwerp dat de IsraŽlische regering in staat zou stellen om 19 steden en gemeenten in Judea en Samaria te annexeren bij Jeruzalem, is namelijk op verzet gestuit van de Trump-administratie. Deze ontwikkeling is in tegenspraak met berichten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de VS zich niet tegen de wetgeving zou verzetten. Maar dat is dus wel het geval. Het is niet de eerste keer dat Trump zich bemoeit met IsraŽls interne huishouding. De nieuwe legalisering, Groter Jeruzalem Wet genoemd, zou een twintigtal gemeenschappen die gelegen zijn voorbij de Groene Lijn, gebieden dus die IsraŽl in 1967 heeft heroverd op JordaniŽ, onder de Jurisdictie brengen van de IsraŽlische hoofdstad Jeruzalem. Het gaat om de grote nederzettingenblokken zoals Maíale Adumim, Gush Etzion, Efrat, Beitar Illit en Givat Zeíev en een reeks andere kleinere  enclaves. Terwijl premier Benjamin Netanyahu eerder zijn steun voor de wetgeving had uitgesproken, meldden de Amerikaanse ambtenaren aan The Jeruzalem Post dat de regering Trump verdere actie om de wet te activeren ďontmoedigtĒ, omdat de VS deze wet beschouwt als een belemmering voor een IsraŽlisch-Palestijnse vredesovereenkomst.

Ook Frankrijk en Europa kwamen zoals gebruikelijk weer met een reactie op de door IsraŽl aangekondigde bouwplannen. De regering Macron sprak zelfs van colonisatie van Judea en Samaria. Macron verwees daarbij naar VN-resolutie 2334, waarin dit soort bouwplannen strijdig zouden zijn met internationale wetgeving. Maar de VN houdt zichzelf niet aan deze wetgeving want deze bouwplannen zijn volkomen legaal want volgens artikel 80 is de VN gehouden aan documenten die indertijd nog door de Volkerenbond zijn aangenomen. De San Remo resolutie en het Het mandaat van 1922 van de Volkerenbond, geven IsraŽl het recht om op de historische grond te bouwen waar ze dat willen in Samaria, Judea en Jeruzalem. Ook de Europese Unie veroordeelde de bouwplannen en vroeg om opheldering en riep IsraŽl op de bouwplannen te herzien en door te gaan met vredesbesprekingen met de Palestijnse Autorieteit.

Een belofte die hij wel is nagekomen is dat hij een pro-IsraŽl vriend als ambassadeur bij de IsraŽl hatende Verenigde Naties heeft aangesteld. Het gaat om Nikki Haley, gouverneur van de staat Zuid-Carolina die door hem op 23 november 2016 is benoemd tot de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Haley is ook een uitgesproken tegenstander van de BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) beweging. In IsraŽl is zeer enthousiast op haar benoeming gereageerd.

 

Half februari 2017 nam Nikki Haley deel aan de eerste vergadering van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten. Na afloop sprak ze in een verklaring scherpe kritiek uit op de Verenigde Naties en hun houding ten opzichte van de Staat IsraŽl. Klik hier voor haar toespraak.Onder het applaus van de duizenden deelnemers aan de jaarlijkse conferentie van AIPAC zei Nikki Haley in een interview, dat de VS de Verenigde Naties nu duidelijk maken waarmee ze het niet eens zijn, en dat ze elke keer, als er iets mis is, zullen reageren: ĎDe dagen waarop IsraŽl bij de Verenigde Naties in elkaar geslagen wordt, zijn voorbij. Er zijn veel onderwerpen waarover moet worden gesproken,' aldus Haley. 'Er zijn veel bedreigingen van de veiligheid en de vrede. Dan ga je niet inslaan op de enige democratische vriend in het Midden-Oosten. Het gaat erom, dat zolang de Palestijnen niet naar de onderhandelingstafel gaan, zolang de VN zich niet gedraagt zoals het behoort, zullen er geen cadeautjes meer zijn voor de Palestijnen.'

 

Nikki Haley. De Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties. ĎVeel te lang hebben de Verenigde Naties de Palestijnse Autoriteit oneerlijk bevoorrecht ten koste van onze bondgenoten in IsraŽl.í

 

Volgens Nikki Haley is Trump nog steeds van plande ambassade te verplaatsen. Zij vertelde dat Trumps beslissing was ingecalculeerd en dat hij dat had gedaan om de besprekingen tussen IsraŽl en de Palestijnen een kans te geven. Zij vertelde dat Trump zijn positie niet heeft veranderd en dat het verplaatsen een kwestie is van ďwanneerĒen niet van ofĒ.

 

De Amerikaanse Senaat heeft op maandag 5 juni 2017 met 90 tegen 0 stemmen een resolutie aangenomen, die bevestigt dat een verenigd Jeruzalem de hoofdstad van IsraŽl is en voor altijd blijft. De resolutie was ingediend ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de hereniging van Jeruzalem na de Zesdaagse Oorlog in 1967. De resolutie riep Trump op, om zich te houden aan de eerder genoemde Jeruzalem Embassy Relocation Act (S.2737) uit 1995.

Trump in Saoedi-ArabiŽ

Tijdens zijn toespraak in Riyadh in Saoedi-ArabiŽ noemde Trump weliswaar Hamas en Hezbollah terreurorganisaties en veroordeelde hij radicale islamitische terreur en riep hij de aanwezige islamitische leiders gezamenlijk een front te vormen tegen terreur, maar datdeed hij in een land dat behoort tot ťťn van de meest wrede, inhumane staten in de wereld. In deze religieuze, intolerante apartheidsstaat wordt de olierijkdom misbruikt om de hele wereld te chanteren en de gewelddadige Wahabitische Apartheidsideologie te propageren. In dit land worden de elementairemensenrechten met voeten getreden. Vanuit deze geperverteerde Wahabitische sekte, zijn de afgelopen jaren miljarden dollars steun gegeven aan allerlei islamitische terreurbewegingen waaronder Al-Qaeda, de doodscultuur Hamas in Gaza en de Nigeriaanse terreurbeweging ďBoko HaramĒ. Trump noemde de oorlog tegen het terrorisme een strijd tegen Ďbarbaarse criminelení.Zijn kritiek op Hamas zal de leiders in Saoedi-ArabiŽ en Qatar niet goed bevallen zijn want juist zij hebben deze doodscultuur en Moloch bende jarenlang financieel gesteund. Opvallend is dat ruim 95% van de slachtoffers van de islamitische koppensnellers, zelf islamieten zijn. Het is een tragedie van epische proporties. IS(IS), Al-Qaida, Al Nusra, Hezbollah, Hamas, allemaal zijn het slachters die hopen op hoge onderscheidingen in het vermeende paradijs van hun god. Zij houden van de dood en zijn daardoor volgelingen van de Gods tegenstander, de macht van de duisternis.

Donald Trump in gesprek met aartsleugenaar Mahmoud Abbas

Hij was al vrij snel na Donald Trumps beŽdiging te gast in het Witte Huis. Trump noemde het zelfs op zijn Twitter-account een eer Mahmoud Abbas te ontmoeten en noemde hem de legitieme leider van het Palestijnse volk. Er bloeide al snel een hartelijke vriendschap op tussen de twee. Trump had hem uitgenodigd om te komen praten over het weer op gang helpen van het Ďvredesprocesí. Abbas sprak vredelievende woorden: ďMeneer de president, ik verzeker u dat wij onze jeugd, onze kinderen en kleinkinderen opvoeden tot vrede. Wij doen ons best om veiligheid, vrijheid en vrede voor onze kinderen te creŽren, opdat zij net zo kunnen leven als de andere kinderen in de wereld, samen met de IsraŽlische kinderen in vrede en veiligheidĒ.

Trump reageerde met de woorden. ďIk had vanochtend een ontmoeting met president Abbas en ik kan u zeggen dat de Palestijnen bereid zijn om vrede te sluiten.Ē Maar de Ďlegitieme leiderí loog openlijk tegen Trump. Toen Trump dat enkele uren later in de gaten kreeg verwijderde hij zijn Twitter bericht waarin hij met zoveel respect over Abbas had gesproken.

 

ĎPresidentí Mahmoud Abbas op bezoek in het Witte Huis

 

De volgende ontmoeting tussen Donald Trump en Mahmoud Abbas vond plaats in Bethlehem tijdens Trumps 'bliksembezoek' aan IsraŽl. Trump was plotseling niet zo vriendelijk meer tegen Abbas want tijdens een gemeenschappelijke persconferentie zei hij dat er een eind moet komen aan de financiering van terreur, en steun aan ophitsing. ĎVrede kan niet wortelen in een omgeving waar geweld wordt toegestaan, gefinancierd en zelfs beloond. U hebt met mij over vrede gesproken maar u hebt tegen mij gelogen.í ĎDe IsraŽli's hebben me laten zien dat u persoonlijk het ophitsen steunt. Er zal nooit vrede komen op een plaats waar geweld wordt getolereerd, gesteund en zelfs beloondí aldus Trump.

 

Trump liet Abbas videoís zien waarin hij aanspoort tot het plegen van geweld. Palestijnse diplomaten bevestigden dat Donald Trump Abbas scherp had bekritiseerd in Bethlehem. Abbas deed alsof hij van niets wist en sprak van nep-videoís. Een Amerikaanse diplomaat die bij het gesprek aanwezig was geweest vertelde dat Trump bijzonder verontwaardigd had gereageerd en dat een gesprek achter gesloten deuren allesbehalve vriendelijk was verlopen. Ook ontkende Abbas dat zijn Fatah-fractie betrokken zou zijn bij ophitsing. Maar juist deze terreurorganisatie waar hijzelf de baas van is, heeft een verheviging van de moordpartijen op Joden aangekondigd.

 

Volgens een recente studie van het Jeruzalem Center for Public Affairs hebben Abbas en trawanten de laatste vier jaar maar liefst 1 miljard dollar uitgekeerd aan familieleden van terroristen die bij aanslagen om het leven zijn gekomen en aan terroristen die hun straf in IsraŽlische gevangenissen uitzitten. Het gaat om moordenaars die aanslagen hebben gepleegd op onschuldige IsraŽlische burgers. Trump noemde de voortdurende betalingen aan terroristen en hun families een hindernis voor de vrede. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson zou de Palestijnse Autoriteit hierop de intentie hebben uitgesproken onmiddellijk te stoppen met deze betalingen. ďWij hebben hen goed duidelijk gemaakt dat dit voor ons niet langer acceptabel is,Ēaldus Tillerson. Maar er is tot dusver helemaal niets veranderd want de betalingen gaan gewoon door. Mahmoud Abbas: ďWij zullen de financiering van terroristen nooit stoppen

Is Donald Trump Gods speciale gezant

Het is opmerkelijk hoeveel christenen een bijzondere rol toekennen aan Donald Trump met betrekking tot IsraŽls toekomst. Ze zien hem als de nieuwe Kores, door God gegeven, om Gods plannen met Israel versneld in vervulling te laten gaan. Niemand heeft hem echter tot dusver horen zeggen dat Jeruzalem een ondeelbare stad is. Er circuleert momenteel in Arabische diplomatieke bronnen een bericht dat Trump op korte termijn een grote vredesconferentie met Israel en de Palestijnen wil organiseren in een Arabische hoofdstad Ė wellicht CaÔro Ė om alsnog te komen tot een Palestijnse staat in Judea en Samaria, grondgebied dat God aan Israel heeft gegeven met het oostelijk deel van Jeruzalem als hoofdstad van deze Palestijnse staat, waarbij deel stadsdeel onder internationaal bestuur moet komen.Volgens deze bronnen zullen kleine Joodse nederzettingen in het gebied worden verplaatst, terwijl grotere dorpen en steden onder Israels bewind blijven. Ook zou Israel de militaire controle over het hele gebied tot de Jordaan houden. Het totale plan zou 40 miljard dollar gaan kosten, grotendeels bedoeld om de nieuwe staat Palestina te ontwikkelen.

Trumps idee dat hij een vredesakkoord kan bereiken tussen IsraŽl en de Palestijnen is net als bij zijn voorgangers gedoemd te mislukken. Hoe vaak heeft Abbas niet verklaard directe onderhandelingen met IsraŽl als tijdverspilling te zien. Ze gaan gewoon door met het promoten van terreur. Toch had Mahmoud Abbas de brutaliteit om in het gesprek met president Trump te beweren dat de Palestijnen ďeen diep gekoesterde wens naar vrede hebbenĒ en dat ďhij tegen terreur zal strijdenĒ.Grotere leugens zijn nauwelijks denkbaar. Toch denkt Trump dat een vredesakkoord mogelijk is. Uren na zijn vertrek uit de regio, zette Abbas zijn anti-IsraŽl retoriek weer in volle hevigheid voort en noemde hij de Palestijnse gevangenen in IsraŽl weer helden. ďWij zullen achter hen staan en hen steun geven.

Velen geloven nog steeds dat The Donald een gave van God is aan de Joden en IsraŽl. Maar als je kijkt naar zijn retoriek en die van zijn naaste entourage is dat allesbehalve duidelijk. Bovendien heb ik sinds Trumps presidentschap een hele serie artikelen en YouTube videoís toegestuurd gekregen over de banden die hij zou onderhouden met allerlei duistere organisaties. Videoís waarin hij een volgeling zou zijn van de "Orde der Illuminaten"en de JezuÔeten orde. Een video waarin wordt uitgelegd dat hij een zoon van Satan zou zijn.

Hij heult met de nep paus Jorge Mario Bergoglio ĎFranciscusí en met de dwaas Kenneth Copeland en anderen.Twee van de zes geestelijken die het woord voerden bij de inauguratie van Donald Trump zijn Paula White en Wayne T. Jackson. Beide zijn ze televisiepredikers uit het kamp van het welvaartsevangelie. Ze propageren een soort pinkstergeloof dat bekend staat als ĒWord of FaithĒ. Het welvaartsevangelie, het idee dat God materiŽle welvaart en gezondheid geeft op basis van wat wij ĒgebiedenĒ, is niet zomaar gebakken lucht. Het is ook niet weer een andere tak van de pinksterbeweging, een traditie die het blijvende karakter benadrukt van de gaven van genezing, profetie en tongentaal. Het is een andere godsdienst. White stelt nadrukkelijk dat Jezus Ąniet de eniggeboren Zoon van GodĒ is. Hij is slechts de eerstgeborene. Wij zijn allemaal goddelijk en hebben de macht om werelden tot aanzijn te roepen. Het is opvallend dat Trump zich heeft omgeven met welvaartsevangelisten waaronder Rodney Howars Browne de malloot die de christelijke leerstellingen met voeten treed. In een video is te zien dat hij wordt gezegend door de eerder genoemde vrijmetselaar Kenneth Copeland en andere predikers.

De toekomst zal uitwijzen of hij een volgeling van de Bijbelse God is zoals veel christenen geloven, of een afgezant van de duisternis zoals anderen hem zien. Veel christenen zijn van mening dat God hem heeft uitverkoren.Trump blijkt in ieder geval zijn verkiezing voor een deel te danken te hebben aan Evangelische en Katholieke gelovigen. Maar liefst 81 procent van de christenen blijken op hem te hebben gestemd en 16 procent op Hillary Clinton. Het blijkt dat evangelische organisaties massaal reclame voor hem hebben gemaakt via duizenden kerken en dagelijks op honderden radio stations. In onder meer de staat Florida koos 85 % voor Trump en in de staat Georgia 88 %. Natuurlijk heeft Trump ook zelf niet stilgezeten. Zo nodigde hij afgelopen zomer maar liefst 1000 Evangelische leiders uit voor een bijeenkomst op Times Square in New York City en installeerde vervolgens een evangelisch advies pennel.

Terug naar: Inhoud